2015 i backspegeln

Lifestyle by

Vilket år! Det slog alla förväntningar vi hade! När slutet av 2014 närmade sig hade vi INGA planer för 2015 men som på ett bananskal som många skulle säga (andra skulle säga hårt och fokuserat arbete) öppnade sig flera möjligheter och inom loppet av någon vecka var hela året planerat.

ibackspegeln_2015

Året i korthet

Januari – mitten av april
Jobbade som skidinstruktörer i Verbier, Schweiz

Mitten av april – Början av Maj
Road trip från Schweiz till Sverige genom Österrike, Tyskland och Polen.

Maj
I Sverige hemma hos våra familjer i Örebro och Trollhättan med ett besök i Stockholm

Juni

ibackspegeln_2015_03

Summerburst!

Juni – August
Jobb och cykelsemester i Kina

Halva september
Turkiet

Halva september – Början av oktober
Besökte familj och vänner i Örebro, Trollhättan och Stockholm

Början av oktober – Mitten av december

Nepal – vandrade i Annapurna en månad och volontärarbetade på ett barnhem

Mitten av december och resten av året
Jobbade som skidinstruktörer i Norge

Antal månader jobb per person

3.5 månader i Schweiz

1 månad i Kina

2 veckor i Norge

(1 månad volontärarbete)

Totalt 5 månaders betalt jobb 2015

Hur blev året så här bra?

Schweiz

ibackspegeln_2015_01

Vi började året med att jobba för Les Elfes i Verbier, Schweiz. Vi var där från början av december till mitten av april. Det var inte en vanlig skidskola utan ett läger för barn från hela världen. De kom dit och stannade mellan 1-2 veckor och åkte skidor på dagarna och på eftermiddagar och kvällarna underhölls de sig med skridskoåkning, snögubbsbyggande (många hade aldrig sett snö förut och blev imponerade att man kunde göra snöbollar), tävlingar och utflykter. Vi tog hand om allt, från att hämta upp de på flygplatsen, allt under vecka och lämnade de sedan på flygplatsen igen. Barnen, som var mellan 8-18, gjorde det här till en av de bästa vintrarna någonsin. Ledningen och köket lämnade mycket kvar att önska. Direkt efter säsongen slut sa vi båda: Aldrig mer! Nu med lite distans till det hela så kan vi tänka oss att åka tillbaka för att barnen var härliga, det var bra betalt och vi vet nu vad vi kan förvänta oss.

ibackspegeln_2015_02

En av grupperna kom från Kina. De hade en ledare med sig, Miya, som drev ett sommarläger i Kina och hon erbjöd oss ett jobb där (tur eller gjorde vi ett bra jobb?). Även om lönen inte var mycket mer än fickpengar så ingick flygbiljetten som en del av lönen! Så från juni – augusti hade vi helt plötsligt jobb i Kina på ett sommarläger och biljetten dit betald! Och vi fick boka den hur vi ville så länge varje biljett låg inom budgeten. Vi kan det där med att boka bra biljetter och lyckades boka tur/retur i Business Class med två veckors mellanlandning i Istanbul på vägen hem. PERFEKT!

china_20150602_007

Les Elfes (skidlägret i Schweiz) VD hade ett samarbete med en ideell förening i Nepal. Ett av sätten han hjälpte till på var att skicka dit volontärer. Dealen var att om man volontärarbetade på barnhemmet i Pokhara en månad så fick vi flygbiljetten. ”JA TACK! Vi jobbar gärna en månad i Nepal för att få flyget betalt!” Det bästa var att vi kunde boka biljetten hur vi ville så vi valde att stanna i Nepal två månader. En månad vandring och en månad volontärarbete.

Så utan att ha några planer hade vi nu helt plötsligt 3 månader i Kina, 2 veckor i Turkiet och 2 månader i Nepal. Utan att behöva betala en enda flygbiljett själva.

Kina

ibackspegeln_2015_04

Tyvärr blev inte jobbet Kina så bra som vi hoppats. Som många förstår uppstår det kulturkrockar när man jobbar utomlands och det blev alldeles för stort och påfrestande för oss. Vad som däremot förvånade oss var att det var inte krockarna med den kinesiska delen av företaget som var problemet. Lägret var ett samarbete mellan ett amerikanskt företag som var erfaret inom att driva läger och det kinesiska företaget som skulle driva denna sorts läger för första gången. Det amerikanska företaget hade skickat dit personal som skulle driva lägret på ett amerikanskt sätt och de var dem vi fick problem med. Med ett stort möte i veckan där hela personalstyrkan var ursinniga och fler satt och grät pga mer eller mindre samma person i ledningens beteende fick vi nog och sa upp oss. Det var en stor sak, det var första gången jag sa upp mig från ett jobb pga arbetsförhållandena. Vi hade 6 veckor kvar i Kina och visste inte vad vi skulle göra. Boka om flyget var inte ett alternativ. Vi köpte var sin cykel och cyklade 200 mil mellan Xian och Suzhou och det blev grymt! Och vi som aldrig tyckt om kinamat kom att älska det!

ibackspegeln_2015_06

Turkiet

ibackspegeln_2015_08

På vägen hem från Kina mellanlandade vi 2 veckor i Turkiet. Vi ville ta det lugnt och planerade in 3 huvudstopp: Istanbul, Cappadocia och Bodrum med stopp över dagen i Pamukkalle och Efesos. Vilken upplevelse vi fick! Underbart folk, härlig gammal kultur och fantastisk natur! Vi vill verkligen tillbaka till Turkiet och uppleva andra delar av landet.

Nepal

ibackspegeln_2015_09

När vi satte oss på planet till Nepal hade vi fortfarande inte bestämt oss var vi skulle vandra och hur länge, vi visste bara att vi skulle göra det. Det blev Annapurna och vi var ute i 28 dagar utan guide. Bland det bästa vi någonsin gjort! Vi älskade det och vandring är helt klart en av våra nya förälskelser. Tidigare under året var den stora jordbävningen och vi kunde i områden se skador efter det. Däremot vad vi inte visste om, och vad som många Nepaleser tyckte var mycket värre, var gaskrisen. Under nästan 3 månader ströp Indien, som är ensam exportör, alla export av gasol och bensin till Nepal. En jättekris i och med att nästan all mat lagas på gasolkök i Nepal.

Norge

ibackspegeln_2015_10

Under första veckan i december skickade företaget vi skulle jobba för i Geilo ett mejl där de skrev att de inte kunde erbjuda oss jobb under båda veckorna över jul. De kunde heller inte förse oss med boende, vilket dealen hade varit. Vi hade nu bara en veckas jobb och inget boende. Inte okej. Vi hörde av oss till en vän vi träffat under vår första säsong som drev den andra skidskolan i Geilo och hon erbjöd oss jobb där istället.

Årets visdomsord

ibackspegeln_2015_05

När man bara ser till året i korthet nu i efterhand ser allt så bra och lätt ut. När man kollar vad som faktiskt har hänt har vi varit tvungna att sluta ett jobb i Kina, 10 dagar innan start blivit av med ett annat jobb och varit i Nepal under landets värsta kris på decennier. Det har påverkat våra upplevelser och vi hade ett fantastiskt år!! Vi försöker att leva efter ordspråket att se möjligheter och inte problem. Vårt år skulle ha sett helt annorlunda ut och vi skulle inte ha träffat de underbara människor och lärt oss det vi gjort om inte det som hänt hänt och vi tagit de besluten vi tog! Vi ångrar inget! (Jo kanske att vi inte åt ännu mer mat i Kina J)

Att glida på ett bananskal

Det är inte alltid lätt och allt har inte flutit fram utan några problem. Och nej det handlar inte om att ha tur. Det handlar inte bara varit hårt och målmedvetet jobb heller. Det handlar minst lika mycket om att våga ta chanser och att jobba smart. Man måste säga ja till möjligheter och lösa när och om de dyker upp och vara beredd att ta konsekvenserna av sina beslut och handlingar. Vem skulle våga säga upp sig från sitt jobb i Kina utan någon back-up plan eller något att ”återvända till”. Livet är inte rättvist. Det är inte orättvist heller. Det är bara livet. Det är såhär det ser ut. Vi måste göra det bästa av det.

Vi har satt oss i en position så att 2016 ser ut att kunna bli ännu bättre! Vi kommer göra det ännu bättre!

Hur var ditt 2015? 

Comments