5 saker att göra i Bratislava

Lifestyle by

Innan den här resan hade jag egentligen ingen aning om vad jag kunde förvänta mig av Slovakien som land och av dess huvudstad Bratislava. Jag tänkte att det skulle vara ganska grått, kantigt och lite schabbigt, som jag föreställer mig typiskt östeuropeiska fd Sovjet stater. Men så fel jag hade! Bratislava visade sig vara en supermysig stad med en vacker gammal stadskärna och där mycket är på gång. Det är inte en stor stad utan har verkligen småstadscharmen men med mycket alternativ. Det är otroligt lättillgängligt och det går att ta sig runt bra till fots eller via buss, spårvagn och tunnelbana. Här är en lista över fem saker vi gjorde och skulle rekommendera i Bratislava.

slovakien_bratislava_006 Slottet

Högt beläget uppe på en kulle tornar Bratislava slott upp sig. Ett känt och vacker landmärke som överser gamla stan som ligger strax nedanför. En bra position för försvarssynpunkt, vilket för med sig anledning till att vi gick dit, man har en fantastisk utsikt över stadskärnan och kunde förr i tiden lätt upptäcka fiende långt innan den var en nära inpå.

Uppe i slotträdgården vajade de stora löven på otalet kastanjträden i brisen och i deras skugga strosande turister och unga par satt tätt ihopslingrade och njöt av solnedgången.

slovakien_bratislava_002Marknad

Färska plommon, persikor, blåbär och hallon. Pumpor av alla dess slag, högar med färska majskolvar och en uppsjö av färska grönsaker. Marknadens många stånd erbjöd det mesta. Vi fokuserade såklart på frukt och grönsaksdelen men där finns också fisk och kött, kläder och annat bra och ha. Vi älskar att strosa runt i marknadsgångarna och bara insupa atmosfären. Bratislavas marknad ligger bara ett par kilometer ifrån gamla stan och är öppen varje dag. Om du vill göra ett kap ska du komma precis innan stängning, då reas mycket utav varorna ut.

slovakien_bratislava_005
slovakien_bratislava_003slovakien_bratislava_004Gamla stan

Vackra gamla hus radar upp sig längs Gamla stans många kringelikrokiga gränder. Under en varm dag så som det var den dagen vi var där kastar husen en välkomnad skugga över kullerstensgatorna. Vi strosade runt och lyssnade på det härliga sorlet från de många caféer, restauranger och barer vars ute serveringar utgör en skön oas om du är törstig eller hungrig. Vi avnjöt underbart god vegansk gelato i en av glassbarerna här.

Utomhusbio

En oväntad trevlig överrasking var att det visas utomhusbio ett antal olika ställen. De hade riggat upp en stor duk som de projicerade på och det fanns runt 300 plaststolar utplacerade i rader. Bion var gratis och det fanns dricka och popcorn och lite godis att köpa ifrån ett stånd innan bio började. Vi kom dit bara några minuter innan det startade men hade inga problem att hitta sittplatser. Annars hade det gått och sitta på filtar i gräset också. Den kvällen vi var där visade de en svart-vit film med Woody Allen. Det var första gången vi såg en film med honom men kommer inte bli den sista.

slovakien_bratislava_001
slovakien_bratislava_008
slovakien_bratislava_007 Naturområden

Brastislava har många naturområden lättiillgängliga runt om i staden.  Vi campade vid en supermysig liten sjö som låg strax utanför stan. Vattnet var klart och lagom varmt för oss fryslortar. Runt sjön växte det vilda plommonträd med massa frukt på. Vi besökte också ett naturreservat, ett stort område med skog och massa fina stigar för sköna promenader. De hade även stora lekparker. Vi var där på en hippiefestival som hölls årligen just den helgen.

Bonus: Veganmat

Det finns många bra restauranger i Bratislava och vi testade självklart igenom en del av det veganska utbudet.

Mer läsning: Veganmat i Bratislava

 

Har du besökt Bratislava? Vad skulle du rekommendera att göra där? 

Comments