8 hemligheter till hur DU bokar ett billigt flyg

Lifestyle by

När man reser så är flygbiljetten oftast den dyraste posten i budgeten. Genom att känna till några tekniker och hemligheter i hur man bokar lågprisbiljetter så kan du spara tusenlappar. Det finns tekniker men i slutet är det ändå ett puzzel.

1. Flygsökmotorer

Det finns fler sökmotorer för flygresor än det finns träd i skogen. De flesta av dom garanterar att dom är den billigaste. Det är inte så att alla ljuger, dom är troligtvis den billigaste på ett specifikt datum till en specifik destination.

Användarvänligheten och flexibiliteten varierar mycket mellan sidorna. Några erbjuder de vanliga alternativen där du söker datum och destination och får ett pris medan andra erbjuder dig möjligheten att söka efter billigaste flyget under hela månaden så att du får det absolut billigaste.

Här är en lista av funktioner som jag vill att sökmotorerna ska ha:

  • Flexibel sökning på datum så jag kan välja mellan att söka dag, månad och ett intervall istället för enbart dag
  • Jag kan välja både enkelresa och returresa
  • Flexibel sökning på destination så jag kan söka från en flygplats, ett land, en kontinent eller var som helst
  • Sökmotorn ska inkludera lågprisflyg

2. Vilken dag är bäst att flyga?

Momondo

Det finns statistik som säger att det är billigast att flyga på tisdagar, men om du verkligen vill spara pengar så räcker inte det här. Priset på en resa kan en dag vara 5000 kr, dagen efter 2500 kr och tredje dagen är priset tillbaka på 5000 kr, och det var inte på en tisdag! Det finns ingen logik bakom det, i alla fall inte på en nivå vi människor kan hantera.

Vad du vill ha är vad jag skriver om i punkt 1. En sökmotor där du kan söka på hela månader för att verkligen hitta den billigaste dagen.

3. Använd lågprisflyg

 prisskillnad

Jag vill introducera dig till två ord som används inom flygvärlden. LCC och No-frills. LCC står för Low-Cost Carriers och är budgetflygplanen. No-frills innebär att det inte inkluderar mat, dricka, bagage och underhållning på planet. Så istället för att betala flera 1000 kr extra för ett reguljärflyg, ta med dig din egen mat och laptop på planet och använd pengarna till att resa längre.

Innan du flyger med ett budgetflyg finns det några saker du borde känna till, bl.a. deras bagageregler och deras flygplats.

4. Boka två separata bokningar

Tänk dig att du ska flyga till Nya Zeeland, så långt bort från Sverige du kan komma. Du kan antingen göra en bokning för hela resan eller så bokar du två separata bokningar för olika sträckor.

När vi flög den här sträckan förra året skulle en väg kosta 6000 kr enligt sökmotorerna. Vad vi gjorde var att boka Sverige – Thailand med Norwegian Airlines när de hade deras billigaste dag. Vi spenderade 3 dagar i Bangkok och flög sedan Bangkok – Auckland med Jetstar när dom hade sin billigaste dag. Den resan kostade 4500 kr och gav oss 3 dagar att njuta av i Bangkok!

VIKTIGT! Kom ihåg att det är två olika bokningar med allt vad det innebär. Du måste hämta ditt bagage, gå in i landet vilket betyder visum (så var säker på att du vet vad reglerna säger) och du måste checka in ditt bagage igen. Om ditt första flyg är försenat och du bokade flygen för tätt inpå varandra finns det ingen försäkring som hjälper dig.

5. Det blir inte billigare

sistaminuten billigtflyg

Hur många gånger har vi inte hört någon säga ”vi måste ha is i magen och vänta, det kommer att bli billigare” men om vi ska vara ärliga så är det sällan så. Kolla bilderna ovan. Samma bolag, samma flygsträcka, Stockholm – Bangkok. Skärmdumparna är från 2.a januari och Maj är mer än halva priset mot sista minuten.

Sista minuten fungerar på charterflyg och kryssningar men det är svårt att hitta riktiga sista-minuten biljetter när det kommer till flygstolar. Om du verkligen behöver resa ett specifikt datum är det bättre att boka framför att riskera att det blir fullbokat.

6. Rea

rea

Vissa flygbolag, speciellt lågprisbolag, har en speciell dag i veckan då de släpper biljetter till reapriser. Tillexempel har Jetstar utförsäljning varje fredag 16-18 Melbourne tid. Och många andra bolag gör samma sak. Även full service bolag har stora utförsäljningar av flygbiljetter.

Håll också utkik efter kampanjer, registrera dig till nyhetsbrev för att få de senaste erbjudandena.

7. När ska jag söka?

Börja söka efter flygbiljetter så fort du bestämt dig för att du ska resa, om det är flera månader innan avresa så kommer det ge dig mer tid och möjligheter att hitta ett bra erbjudande. Även om du använder sökmotorer och kollar priset för hela månaden så kommer priset variera och gå upp och ned från dag till dag.

Sök en gång om dagen i en veckas tid och skriv ned priserna för att få en uppfattning om vad normalpriset är. Snart kommer du att se ett mönster och du vet vad normalpriset är. När du hittar ett pris som ligger under så vet du att det är ett bra erbjudande.

När du hittat ett erbjudande som är bra nog för dig boka! Och sedan sluta leta biljetter.

8. Högsäsong och semester

sthlmtobkk

Under semestrar och högsäsonger kan priserna dubblas, och det gäller inte bara flyg utan boendet också. Men som alltid, finns det en regel så finns det undantag. Att flyga den 22.a december och tillbaka den 3.e januari kommer att kosta skjortan. Men om du istället flyger på julafton den 24.e och tillbaka nyårs afton den 31.a så kommer priserna vara betydligt lägre. Det är många som inte vill fira de här höjdpunkterna på året inne i ett flyg.

9. Varför priserna ändras så ofta

För oss vanliga dödliga följer prisförändringarna inget mönster och det är lätt att vi blir frustrerade och svär över bokningssidor som försöker lura oss och marknadsför sig med falska priser. CheapAir, en sökmotor för flygbiljetter, har skrivit en väldigt bra artikel om hur det fungerar på riktigt, varför vi inte kan skylla på bokningssidorna och varför priserna kan variera med över 1000 kr från dag till dag. Den här artikeln är på engelska.

Vad är din teknik för att boka billiga flygbiljetter?

Comments