Upptäck adrenalinpumpade äventyrslandet Nya Zeeland

Lifestyle by

Nya Zeeland har gjort sig ett rykte om att vara äventyrslandet nr. 1! Att bungy jump blev till en sport här säger lite om nivån på äventyren. Nya Zeeland lever definitivt upp till sitt nervkittlande rykte och det kommer definitivt finnas något som passar dig.

Bungy jump

Retocuh and Photography

I landet där bungy jump uppfanns måste man ju hoppa, eller?? Jo det ska man faktiskt! Jag hade inte tänkt hoppa med undanflykten att jag är höjdrädd (man borde inte låta sina rädslor stoppa en för något) men Jacob övertalade mig. Vi hoppade tandem från bron vid Kawarau river. Den är bara 43 m hög. Men det finns flera olika platser att hoppa på och den mest kända och nervkittlande är Nevis som med sina 134 m över marken var den högsta i världen under väldigt lång tid. De flesta ställen ligger runt Queensland och du kan lätt boka en tur därifrån eller göra som vi, åka ut till stället och köpa din biljett direkt över disken där och sedan bara vänta på din tur och hoppa! Sjukt kul! Även om man är höjdrädd!

Fallskärmshopping

aventyr_nya_Zeeland_07Mitt absoluta favoritäventyr! Helt magiskt och något som alla borde prova på. Vi hoppade med Skydive Wanaka i staden Wanaka på Sydön. Där hoppar du över Wanakasjön som är vackert omringad av höga berg och är det klart väder kan du se hela vägen till Mount Cook, nya Zeelands högsta berg. Det kittlar i magen än i dag när jag tänker på det.

När de öppnade dörren i det lilla planet och den kalla luften strömmade in och jag såg det första paret kasta sig ut genom öppningen och tumla iväg genom luften. När min instruktör sen sa att vi var nästa på tur drog magen helt ihop sig. Vi flyttade oss fram till dörren och jag satt med mina ben dinglande utanför planet med 4000 meter luft under mig. Han frågade om jag var redo, jag svarade vet inte och sen hoppade vi!

Att falla fritt i en hastighet av 200 km/h och där du inte hör ditt eget skrik för att det blåser bort var helt otroligt! Och sen sakta sväva ner mot marken när skärmen dragits var underbart. Fallskärmshoppning erbjuds på många ställen runt om i Nya Zeeland bland annat i Franz Josef nationalpark där du hoppar över en glaciär och är framröstad till en av världens bästa hopplatser.

Forsränning

aventyr_nya_Zeeland_05Runt om i Nya Zeeland hittar du forsränning på alla olika nivåer. Från nybörjarvänliga på nivå 1 upp till väldigt avancerade på 5+ med vattenfall på flera meter och där det är mer regel än undantag att ni kommer välta. Det finns speciellt mycket runt Rotoroua på Nordön och runt Queenstown på Sydön. Rafting är till viss del säsongsberoende på grund av vattennivåer, speciellt på våren när det kommer mycket smältvatten från bergen. 

Surfing

Surfing är stort i Nya Zeeland, inte lika stort som i Australien men tillräckligt stort för att det ska finnas många duktiga instruktörer som kan ge dig en hjälpande hand på vägen. Jag lyckades av en slump ”couch surfa” på ett surfläger uppe i Ahipara när jag och min kära kiwivän Mon (kiwi är den lokala benämningen på nya zeeländare) gjorde en road trip i Northland. Vi stannade bara någon dag eftersom vi skulle vidare men vi fick låna brädor och fick lite snabb coaching av instruktörerna emellan deras vanliga surflektioner. Utöver det har jag bara testat en gång till. Jag är på stadiet att jag en gång av fem lyckas ta mig upp, blir så förvånad att jag klarade det att jag ramlar i 3 sekunder senare igen. I orter där det finns bra surf finns det alltid surfskolor och bräduthyrning, oftast i direkt anslutning till stranden.

Mountain biking

aventyr_nya_Zeeland_08Som ni nog har förstått vid det här laget är friluftsliv och utomhussporter stort i Nya Zeeland. Nya Zeeland har en väldigt varierad topografi och är därför perfekt för mountain biking. Både Down hill och Cross country. Eftersom det är ett stort intresse i landet så finns det många klubbar som bygger och underhåller leder för alla nivåer och svårighetsgrader. Vi besökte Riverhead och Woodhill som ligger precis utanför Auckland.

Sandboarding

När man inte har snö så får man åka pulka på sand i stället! Längst upp på Nordöns västra kust hittar du 90 mile beach som är en väldigt lång strand, som man nästan kan lista ut av namnet. Där finns det enorma sanddyner som är tornar upp sig mot himlen, perfekta för att swisha ner för på ett tefat eller på en ”sand-board”, det är otroligt roligt och det går som ett skott. Ahipara är en bra utgångspunkt för detta.

Canyoning

Du börjar på toppen av en fors och följer den neråt genom att vada och simma i grundare och flacka partier och hoppa och fira dig ner för vattenfall och klippor. Tänk dig att stå och kika ut över kanten på ett 10 meters högt vattenfall, det pirrar i magen och du känner hur pulsen dunkar i öronen, du samlar allt ditt mod och bortser ifrån den rädda lilla rösten i huvudet som försöker övertala dig att backa ur för att det är farligt, tar sats och hoppar, ett par sekunder faller du fritt, som ett med vattnet i fallet. Frihetskänslan är total och ju längre ner i forsen ni tar er ju modigare och mer upprymd blir du, det är underbart! Är det adrenalin du söker är detta en perfekt aktivitet för dig! Det finns självklart för olika nivåer och du bestämmer själv hur vågad du vill vara. Canyoning finns på flera olika ställen både på Nord- och Sydön. Bland annat runt Routoroa och Wanaka.

Scuba diving

aventyr_nya_Zeeland_01Jag gjorde mitt livs första dyk i Nya Zeeland. Det var en solig dag vid Poor Knights Island. Att dyka ner under ytan där i klarblått vatten och simma runt bland flera meter hög kelp tillsammans med fiskar i alla möjliga storlekar, färger och former och förundras över alla underliga skaldjur och varelser som levde där i det stora blå. Det var som att simma in i ett gigantiskt akvarium och att få utforska den magiska värld som dolde sig i djupet gav mig mersmak! Poor Knights Island sägs ha Nya Zeelands bästa dykning. Dykning är inte direkt en adrenalinpumpad sport men ett äventyr som man absolut inte bör missa! Båtturer till Poor Knight Island utgår oftast från Tutukaka och/eller Whangarei.

Bonusaktivitet: Vandring

aventyr_nya_Zeeland_06Vandring är kanske inte det mest nervkittlande aktiviteten du kan hitta på i Nya Zeeland men är helt klart värd en plats på denna lista ändå eftersom det är ett äventyr som du bör ta chansen att uppleva när du är där. Vem vill inte uppleva att vandra genom samma skogar och som Frodo och Bilbo i Sagan om Ringen och The Hobbit.

Nya Zeeland är verkligen ett paradis för alla som gillar att vandra!

Det finns otroligt många och bra underbart vackra leder i massa olika miljöer och klimat. Vissa tar dig genom flera olika klimat under en och samma dag så som Tongariro Crossing. Eller uppleva en glaciär på nära håll på vandrande fot på Franz Josef eller Fox glaciar! Vi var helt gröngölingar inom vandring när vi kom dit men fann snart att det var något för oss.

Det är otroligt lätt att hitta till leder då det står skyltar direkt vid väg-grenen där det står svårighetsgrad och tidsåtgång för lederna. Du kan bara parkera bilen och ge dig av. Det kan vara alltifrån 15 minuter till ett vattenfall till flerdagarsvandringar som går över bergstoppar och genom dalar.

Vilken av dessa aktiviteter toppar din bucketlist?

Comments