Advanced Open Water CMAS 2** kurs i Filippinerna: Dykning i ett paradis

Lifestyle by

 

Efter en väldigt bra CMAS kurs i Sverige och en urdålig PADI kurs på Bali anmälde vi oss till ytterligare en kurs och gissa vad… vi valde CMAS. Den här gången var vi i Filippinerna och blev rekommenderade en instruktör på Cebu, vilket passade perfekt in i vår resrutt.

filippinerna_dykning_kurs_02

Cebu är en stor ö i Visayas, en ögrupp i mitten av Filippinerna. Bara namnet Cebu ger en bra känsla, det låter exotiskt. Den största staden heter Cebu City och är där vi kom att bo under vår kurs. Själva kursen var faktiskt på Mactan, en ö som är sammankopplad med Cebu City med bro.

Vi pratar mer om Cebu och olika boendealternativ i andra inlägg så vi håller det kort här. Om du ska göra en kurs på Mactan, se till att bo på Mactan. Vi bodde i Cebu City och vi behövde resa nästan en timme varje väg i rusningstrafik på morgonen och eftermiddagen.

filippinerna_dykning_kurs_03

Om man jämför certifieringarna är CMAS 1* något mellan PADI Open Water och PADI Advanced Open Water. Och CMAS 2* är en blandning av PADI Advanced Open Water och divemaster. Den här kursen var ganska många steg över den Advanced Open Water jag gjorde.

Min PADI AOW var 2 dagar och 5 dyk. Den här var 8 dagar och 17 dyk. Och det är bara början. Alla dyk utom 2 gjordes från en båt. Hamnen var full av vita träbåtar, de flesta användes för dykning. På båda sidor går långa pontoner ut för att stabilisera de smala båtarna. Att dyka från båt slår stranddyk med hästlängder. Du tar på dig utrustningen, tar ett stort steg ut och så är du i djupt vatten, inget simmande på ytan i full utrustning.

filippinerna_dykning_kurs_04

Under kursen var det jag och Frida på båten tillsammans med vår instruktör Emi, Belle som var divemaster (när vi kom tillbaka för vår CMAS 3* var hon instruktör). Varje dag gjorde vi 2 -3 dyk, hade lunch på båten (dom lagade vegomat åt oss) och det var aldrig mer än en bakåtrullning till vattnet. Det är lätt att bli bortskämd.

filippinerna_dykning_kurs_01

filippinerna_dykning_kurs_07

Vi lärde oss bland annat att dyka i strömt vatten, hur man navigerar och hur man hjälper en medvetslös dykare. Emi simmade iväg, gömde sig bakom några koraller och agerade medvetslös. Vår uppgift var att sök rätt på honom, ta honom till ytan, dra honom tillbaka till båten samtidigt som vi gav honom andning. Dykning blev bara roligare och roligare ju mer vi lärde oss. Det här är verkligen en av dom sakerna som blir bättre och roligare ju mer du lär dig.

filippinerna_dykning_kurs_06

När vi lämnade Cebu, Emi och Belle var vi väldigt nöjda och mycket bättre dykare än när vi kom.

Vi var faktiskt så nöjda med vår CMAS 2* att vi kom tillbaka ett år senare för att göra vår CMAS 3*, men det är ett annat äventyr.

Om du inte vill göra en hel kurs utan bara göra några dyk för skojs skull i Filippinerna finns ett antal platser i världsklass. Läs om våra vrakdyk i Coron, att dyka med sköldpaddor i Balicasag Island eller tillsammans med Thresher Sharks i Malapascua.

Har du testat att dyka? Vad har du för certifikat?

Comments