Afrikas bästa nationalpark? Kidepo Valley National Park, Uganda

Lifestyle by

 

Jag har alltid drömt om att få åka på safari. Bara ordet safari låter exotiskt. Jag har sett framför mig horder av elefanter, antiloper som hoppar fram på savannen, giraffer som snurrar deras långa halsar runt varandra och lejon som leker.

uganda_kidepo_safari_zebra_01

Nationalparken Kidepo skulle inte göra oss besvikna. Det var precis som vi hade drömt om.

Vi har fyllt det här inlägget med bilder men det var så många fantastiska foton så vi har gjort ett speciellt fotoinlägg med alla de bilderna som inte fick plats här. Om det inte får dig att vilja resa till Kidepo så vet jag inte vad som kommer göra det.

Kidepo, som delas med Sydsudan, anses vara den bästa nationalparken I Uganda och en av de 5 bästa i Afrika. Eftersom Kidepo ligger så långt bort från huvudstaden Kampala är det inte många turister som tar sig hela vägen hit, vilket betyder att de få turister som äventyrar hela vägen upp i det nordöstra hörnet av Uganda kommer få nationalparken för sig själva.

uganda_kidepo_safari_elefant_03

Vi stod tillsammans med vår chaufför bredvid motorcykeln som skulle ta oss hela vägen in till lägret mitt i nationalparken. Det var tidig eftermiddag och klipporna lite längre bort hade ännu inte börjat bli röda av ljuset. Vi hade behövt stanna för 100 meter längre fram stod en grupp elefanter. Vi kunde räkna till 10 elefanter utspridda på båda sidorna av vägen. Vi har sett elefanter i djurparker men det är annorlunda. Känslan var obeskrivlig, första gången vi sett de här stora magnifika djuren i det vilda utan något stängsel mellan oss. Efter några minuter kom det två små babyelefanter vi inte tidigare sett i det höga gräset och gick över vägen.

Jag vände mig om för att titta på Frida. Jag fick inte fram ett ord utan bara pekade. Inte på elefanterna framför oss utan bakom oss mot solen. Som i en film i motljuset 50 meter bort stod det två ensamma träd och precis framför passerade en giraff majestätiskt, förbi träden, över vägen och bort genom gräset och lika snart som de kom var de bortom synhåll.

uganda_kidepo_safari_06

För att besöka nationalparken Kidepo har du några olika alternativ. Det lättaste är också det överlägset dyraste. Du bokar en safari med ett företag i Kampala som tar hand om allt, transport, mat, boende, safarin och allt där till. Eftersom vi är backpackers på en budget så valde inte vi det här alternativet.

Vi tog en nattbuss från Kampala till Gulu där vi bytte buss och fortsatte till Kitgum. I Uganda följer inte bussar lika strikta tidtabeller som i Sverige och bussen vi skulle byta till skulle komma och avgå någon gång mellan 4 – 6 på morgonen. Det innebar att vi behövde halvsova på busstationen tillsammans med massa mygg.

Icke ont anande var den lätta delen avklarad. Vi kom fram till Kitgum klockan 8. Trötta och slitna från nattens resa hade vi nu alternativet att ta en taxi de sista 130km till parken eller åka med delad transport. Vi valde det sistnämnda. Turistkontoret berättade för oss att den ska avgå klockan 10. När vi, i god tid, anlände till busstoppet hade den redan avgått en timme tidigare. Jävla skit! Vad vi gjorde var egentligen inget alternativ och vi rekommenderar ingen att göra det.

Vi tog en bodaboda (motorcykeltaxi). 1 chaufför, vi två plus våra stora väskor på en motorcykel i 5 timmar. Så otroligt lång resa! Vi trodde aldrig att den skulle ta slut. Det enda som gav oss något hopp var att det inte regnade.

uganda_kidepo_safari_09

Nationalparken Kidepo var exakt vad vi drömt om. Det var fantastiskt, som en film och ett vykort. Det öppna landskapet med de karaktäristiska träden, lejon som låg och sov på klippor i solen, bufflar som betade gräset och självklart vårtsvin som Pumba som sprang runt och bökade.

uganda_kidepo_safari_zebra_02

Vi bodde i en av Uganda Wildlife Authorities (UWA) små lerhyddor. Det var allt vi behövde, en rund hydda med sängar, myggnät och lampa hängande från stråtaket. 170 kr/natt för två personer. 15 hyddor stod uppradade och 50 meter bort fanns en restaurang där vi kunde njuta av en middag och ett glas vin i solnedgången samtidigt som vi betraktade zebrorna 50 meter bort. Vi var mitt i det vilda, inget staket som höll djuren borta. Lika fascinerande som skrämmande. Var försiktig, du vill inte bli full och vingla tillbaka till din hydda i mörkret, du vet inte vad du kan komma att stöta på.

Det finns ett andra boende alternativ några hundra meter längre bort. En lyxresort med en pool med utsikt över savannen, ett utsiktstorn och fantastiska exklusiva bungalows där det går zebror och antiloper och betar mellan hyddorna.

uganda_kidepo_safari_08

Vi vaknade tidigt morgonen därefter och när vi kom ut insåg vi vilket nybörjarmisstag vi gjort. Vi hade lämnat våra fruktskal i en papperskorg utanför dörren och våra flipflop bredvid. Allt, inklusive en trasig papperskorg och sönderbitna flipflop, låg utspritt framför vår hydda. Verkar som att schakalerna haft en bra natt.

Safari – att komma nära djuren

Eftersom det är lågsäsong är det inte många besökare i parken. Vi var faktiskt de enda i hela parken bortsett från två andra par som hade sin egen bil. Tillsammans med en chaufför och en guide begav vi oss på vår första safaritur. Vi kom bara 100 meter bort innan vi stannade för en flock på över 20 zebror som stod och åt av gräset. Den stora jeepen med plats för 8 fortsatte längs de små gropiga grusvägarna som slingrade och zick-zackade sig över savannen. Under den 2 timmar långa turen pratade guiden om djuren och växterna. Han pekade och berättade, förklarade vart vi var på väg och varför de trodde att vi skulle hitta djuren på de olika platserna.

uganda_kidepo_safari_bufflar_04

Vår guide pekade bort mot ett stort mörkt område och berättade att det är dit vi ska. Det såg ut som ett stort område med massa träd och buskar men ack så fel vi hade. Det mörka var bufflar i tusental! Det var precis som vi sett på Animal Planet. Många vet inte det här men bufflar kommer på plats tre av djur som dödar flest människor i Afrika varje år! Så vilka är nummer ett och två? Myggor och människor.

uganda_kidepo_safari_07

Vi stannade vid en stor stenformation. Vi hoppade ut tillsammans med vår guide och vår beväpnade chaufför. 5 minuter senare hade vi klättrat upp till toppen. Wow! Vi stod tysta och blickade ut, det var en av de mest fantastiska och vackraste platserna vi sett. Vår guide sträckte ut handen och pekade ”Ser ni kullarna där borta? Det är Sydsudan.” Det var bara en felnavigering bort.  

Mot slutet av turen körde vi förbi 3 lejon som låg i solen och sov. Det var overkligt. Ett av lejonen gick förbi bilen två meter bort och det var ingenting mellan oss, inget staket och inget fönster.

uganda_kidepo_safari_lejon_05

En sån här tur på 2,5-3 timmar med guide och chaufför kostar 100 USD, ca 700 kr. Det är för bilen + guide och delas på antalet passagerare.

Ett tips är att ta med kikare! Vi glömde det men fick låna guidens men vi behövde turas om och det är inte alla guider som lånar ut sin egen kikare, speciellt inte om man är flera i gruppen.

Den andra turen började inte lika bra. Vi fick en egen chaufför men ingen guide. Han satt i bilen framför oss, det hade nu kommit ytterligare några besökare. Vi följde efter deras bil och när de stannade för djur stod vi bakom med skymd sikt. Inte en chans att vi skulle acceptera det! Vi bad chauffören köra tillbaka till lägret så vi kunde prata med chefen. 15 minuter senare satt vi i bilen igen med vår egen guide och körde en helt annan väg.

Safari borde vara på alla bucketlist!

uganda_kidepo_safari_giraff_04

Vi träffade ett par som hade hyrt en egen bil i Kampala och kört själva upp till Kidepo. Det gav dem enorm flexibilitet, de kunde köra när de ville och hur länge de ville och behövde inte betala 700 kr per safaritur utan bara en engångskostnad för att få in bilen. Nu i efterhand hade det här varit vårt första handsval.

Att ta oss ur Kidepo var ett nytt äventyr. Eftersom vi kom med bodaboda och hade inte bett honom komma tillbaka och hämta oss hade vi inget sätt att komma ut men vi löste det, som alltid. Vi frågade paret om vi fick skjuts av dem. De berättade att det gick bra men de hade begränsat med plats i bagaget där vi skulle sitta.

”Vi är erfarna backpackers och har rest länge. Om västerlänningar säger att de är lite plats så är det mycket jämfört med vad vi är vana vid” tänkte vi.

uganda_kidepo_safari_10

De hade lite plats, enormt lite. Vi satt med deras väskor runt omkring oss och efter några minuter på en guppig grusväg var de över oss. Vi satt hopklämda utan att kunna röra oss, täckta av dammet från vägen som yrde in genom fönstret. Vi kunde bara le, hur lyckades vi hamna i de här situationerna?

Nationalparken Kidepo var utan tvekan höjdpunkten under våra tre månader i Uganda. Det är långt bort från Kampala men resan dit är värd allt jobb. Det kommer endast 6000 besökare under hela året! Det är vad vissa av de populära parkerna får per månad.

Alla fantasitska bilderna fick inte plats i inlägget så vi har gjort ett speciellt fotoinlägg med ännu fler bilder

Vill du åka på safari? Vilken park skulle du helst besöka?

Comments