Almaty  – på äventyr utan bil

Lifestyle by

Innan jag berättar om vad vi har haft för oss här i Almaty är det bara en sak jag måste berätta, när vi var och signerade offerten för servicen på bilen hände något helt otroligt:

En kazakisk dal-mas dyker upp!

kazakstan23_1Vi står vid hjälpdisken på Bosch servicecentret och försöker få killen som hjälper oss att förstå att vi vill ha ett signerat dokument som intygar att bilen står här på verkstaden i okörbart skick så att vi ska kunna visa det för gränspolis om de undrar varför vi åker ur landet utan bilen när vi hör någon bakom oss säga:

"Hej pratar ni svenska?" På dalmål med en aningen underlig brytning. "Jag heter Artem, jag kommer i från Malung, jag kanske kan hjälpa er."

Vi står där som två fågelholkar och får till slut ur oss ett

"Ja det gör vi, det vore jättesnällt av dig."

Det visar sig att Artem är född i Kazakstan och har jobbat på Bosch verkstaden men flyttade till Sverige för 10 år sen. Han pratar ryska, kazah och svenska flytande och han är i Kazakstan för att hälsa på sin pappa som tyvärr blivit sjuk. Nu är han där för att hjälpa oss, verkstaden hade ringt efter honom kvällen innan när de visste att vi skulle komma för att godkänna offerten. Hur otroligt är inte detta! Denna fantastiska omtanke av alla dessa människor. Vi är så tacksamma och imponerade av detta! Det finns hopp för mänskligheten!

Så efter att ha lämnat Artem och bilen på verkstaden i Uralsk satte vi oss på ett plan till Almaty.

På flyget händer det igen! När det var dags att gå av frågade vi kvinnan som satt bredvid oss på planet om hon visste hur mycket det skulle vara för en taxi till Ata-kent, det området där vår Couchsurfing värd bodde. Hon berättade att hon hade ett nummer till ett inofficiellt taxibolag, som über men inte über, och att hon kunde ringa dem åt oss eftersom de sällan pratade engelska. Så när vi kommit av, stod hon och väntade på att vi skulle få vårt incheckade bagage, vilket tog drygt 15 minuter. Själv hade hon bara handbagage. Sen ringde hon åt oss och väntade tills bilen kommit och vi satt oss i den.  Ännu en otroligt vänlig människa!

Almaty – äppelstaden

kazakstan22_1Almaty är Kazakstans största stad och före detta huvudstad, den nya heter Astana och ligger mer centralt i landet. Alma betyder äpple och under sovjettiden fanns det stora äppelodlingar runt om staden, det var i alla fall den förklaringen vi fick när vi frågade varför den kallades så. Första dagen i Almaty spenderade vi tillsammans med vår otroligt mysiga couchsurfing värd, Indi, en 19-årig kazakisk läkarstudent.

Vi hade berättat för Indi att vi hellre såg natur och kultur än att hänga i köpcentrum och på shoppinggator. Vi började med att ta oss med buss ut till Medeu, vilket är en populär utflyktsplats för Almatyborna på helger. Det märktes på bussen, den var fylld till bredden med folk i alla åldrar, många med ryggsäckar på ryggen och picknickfiltar i händerna.

När bussen tagit oss upp till det natursköna bergsområdet som bara ligger ett stenkast ifrån stan möttes vi av en stor skara människor som hade nummerlappar på sig. Det var tydligen något löpevent som pågick just denna dag. De var 900 trappsteg för att komma till toppen, där man hade en vacker utsikt över dalen och de omkringliggande bergen. Löparna skulle springa upp för alla dess, jag blev svettig och trött nog av att bara gå upp så kände mig helt okej med att inte delta i tävlingen.kazakstan14_1

Besök på en kazakisk skidort

kazakstan16_1Nästa stopp var Chimbulak, en skidort på vintern och en bra utgångspunkt för vandring och mountain biking på sommaren. Det var superkul att se hur en skidort ser ut här i Kazakstan, vi blev väldigt imponerade! Det såg faktiskt ut som de flesta skidorter hemma i Svergie och i Alperna. De hade en gondollift som man kunde ta ända nere ifrån dalen nedanför, en 4-sitsig stolslift rullade på med start precis vid restaurangtorget som låg vid slutet av backarna. Vi såg en handfull ungdomar som hände på sina down hill cyklar och åkte iväg upp för berget under tiden vi var där.

De hade även andra stolsliftar som gick till andra ställen av berget men alla var inte i bruk nu under sommaren. Där fanns restauranger som serverade mat ifrån hela världen och mysiga kafeer som erbjöd varma drycker och självklart även en liten souvenirbutik. Verkade som en härlig resort och så otroligt tillgänglig med bara drygt 30 minuters bussresa ifrån innerstan.

Rodeltur och marknad

kazakstan19_1Vi besökte även ett litet mininöjesfält vackert beläget högt uppe på en kulle i en annan del av staden. Bussen dit påminde mig om en cirkusvagn med tjocka sammetsgardiner med trådgirlanger i vinrött som svängde fram och tillbaka när bussen svängde i de skarpa kurvorna på vägen upp för kullen. Från bussen var det bara en kort promenad upp till nöjesfältet och på vägen, i en utav kurvorna gick det att klättra över vägräcket och få en härlig utsikt och några bra foton över staden.

När vi kom upp möttes vi av ett stort tält där det var radvis med marknadsstånd som sålde lokala delikatesser, ekologiska äpplen, hantverk och tvål och massa mer. Detta inträffade endast på Söndagar berättade Indi. Tur för oss! Vi promenerade runt bland stånden och tittade  och frågade nyfiket om vad saker var. Mitt bland all kazakisk mat hittade vi resturangen ”Barstol och kök” som  var där med ett tält och erbjöd svensk inspirerad mat, tror att det var strömmingsburgare dagen till ära, sjukt otippat!kazakstan17_1

Jacob, har en otrolig förkärlek för bergochdalbanor men här fanns det tyvärr ingen. Men de hade en liten rodelbana, och när jag erkände att jag aldrig åkt rodel så var han snabb med att springa iväg och köpa biljetter. Det var superkul och lite läskigt, jag har inget emot bergodalbanor för där känner jag mig trygg, det är så mycket säkerhetssystem och en ordentlig sits med den där saken som pressas ner framför en för att man inte ska åka ur. Men här var det som att sitta i en tvåmanspulka som var fastspänd på ett par räls! Parken verkade väldigt populär för barnfamiljer och det fanns många små karuseller, radiobilar, klättervägg och minizoo som barnen kunde underhålla sig med.

kazakstan21_1Vi var i Almaty i 4 dagar och hann med att träffa en annan couchsurfare och promenera runt i en utav Almatys många parker med honom, vi lärde Indi att laga rårakor och veganska chokladbollar (hon älskade chokladbollarna) och en dag gjorde vi en vandringsutflykt till Almaty Big Lake som blev ett blött äventyr med vänliga ryska gubbar. Mer om det äventyret kommer i ett eget inlägg om ett par dagar!

Nästa stopp: Kyrgysistan

 

Comments