Bästa couchsurfingen i Astana, Kazakstan

Lifestyle by

När vi plockat upp Stripie från verkstaden sträck-körde vi till Astana. Nästan 200 mil av stäpp men vägarna höll hög kvalitet för att vara Kazakstan (vilket betyder at vi kunde köra 90km/h större delen av sträckan) kazakstan_astana_01

Vi hade läst att man måste ha en ren bil i Astana och med tanke på polisens rykte här tänkte vi att det är nog bäst att tvätta den. Vi hittade ett tvättställe och för 40kr fick vi bilen noga tvättad.

Äntligen couchsurfing!

kazakstan_astana_04Vi hade en couchsurfing host i Astana, äntligen couchsurfing! Det gör all skillnad när vi reser. När vi kom fram till Astana skulle vi först söka visum till Mongoliet. Vi hade missbedömt tiden det tog att köra dit, tvättiden plus att vi utan att veta det korsat ytterligare en tidszon så vi kom fram en timme efter stängning. Typiskt! Bättre lycka imorgon.

Vi åkte hem till vår host och blev mött av Madina som jobbade flexibla tider och var hemma.  Några timmar senare kom Talant,  hennes man. De var nya på couchsurfing sedan 6 dagar! När vi kom in i deras lägenhet hade de dukat upp ett jättefint stort fat med nötter och torkad frukt. Bredvid det stod en stor fruktskål. På hyllan låg handdukar med små lappar med texten fothandduk, ansiktshandduk och duschhandduk. Så himla snälla och söta! Men har folk fothanddukar?! kazakstan_astana_03

Vi skulle egentligen bara stanna två nätter men insåg snart att vi kom så bra överens så vi stannade 4 nätter.

Talant jobbar på de röda hop on-hop off bussarna som finns i hela världen. Första kvällen tog han med oss på en kvällstur runt stan. Astana är väldigt utvecklat och det finns många intressanta byggnader och många är snyggt upplysta, något som Sverige har att lära sig. Sverige är så mörkt under stora delar av året men ändå ljus-sätter vi inte byggnader i någon vidare utsträckning. kazakstan_astana_07

 

Mongoliskt visa

Dagen efter tog vi oss till mongoliska ambassaden för att lösa vårt andra visum vi behövde den här resan. I Sverige tar det 5 dagar och det behövs massa papper och intyg. Här behövdes inget sånt. Han bad oss komma tillbaka efter helgen (det här var en fredag) men jag förklarade att vi ville åka på söndag och undrade om det gick att skynda på processen. Han kliade sig i huvudet och sa:

”Jag ska se vad jag kan göra.”

 Han tog vårt nummer och lovade att ringa på eftermiddagen. Han höll vad han lovade, klockan 4 ringde han och sa att våra visum var klara och att vi kunde komma och hämta dem. Vilken service! Det hade vara tagit knappt 6 timmar att få dem.

Perfect match

Medina och Talant var så snälla! Det är inte bara att de gjorde allt de kunde för att vi skulle känna oss bekväma, vi klickade verkligen. Vi hade kul och kunde prata på riktigt. De är advokater för att de då tjänar bra och kan planera sin semester i stort sett när de vill. Hör på det advokater i Sverige! De berättade att de drömmer om att resa och vill prova att bo utomlands. Madina är hälsointresserad och experimenterar med vegetarisk mat, hon vill lära sig foto och har nyligen lärt sig simma och drömmer om att lära sig dyka. Ni hör, perfect match!

kazakstan_astana_05Vi turades om att ha matlagningskurser. En dag oromo, en ånglok deg med potatis och dillfyllning. Nästa dag Sveriges nya nationalrätt tacos. Vi hade fortfarande kvar lite torkad sojafärs.

En stad under utveckling

Astana är en underbar stad som utvecklas hela tiden och de ska vara värd för världsutställningen 2017 och därför byggs det extra mycket nu. Eiffeltornet i Paris byggdes som symbol för världsutställningen när Frankrike höll i den. Nästa års tema är Framtidens energi, vilket är intressant när man ser hur mycket gas och olja Kazakstans ekonomi är uppbyggd av.

På med vinterdäck

kazakstan_astana_09Vi behövde också byta däck på bilen, vi hade sommardäck och vintern närmar sig med stormsteg. När Daniel ska köra hem bilen genom Sibirien behövs bra grepp. Talant hjälpte oss hitta nya rysktillverkade dubbdäck för 1500kr för 4 stycken utan fälg inkl byte. På eftermiddagen åkte jag iväg för att få de bytta. Efter lite pekande och teckenspråk förstod jag att jag skulle sätta mig och vänta. Tillslut var det min tur och de började arbeta. De tog sitt fancy verktyg men det var inte bra nog, bultarna släppte inte. De bytte till med fälgkors med förlängning och hoppade på det – inget hände. Nu gav de upp.

Senare på kvällen gjorde jag och Talant ett tappert försök med vårt eget fälgkors och 5-56 men det var lönlöst. Dagen efter åkte jag till en större bilverkstad. Inga problem tyckte de.

kazakstan_astana_10När jag satt och väntade hörde jag hur först deras fancy verktyg inte fungerade och hur han hoppade på fälgkorset. Han började andas mer av ansträngningen och även om jag inte förstår kazakiska så är jag ganska säker på det han sa var svordomar. Helt andfådd lyckades han till slut få lös bultarna och byta däcken.

Nu stod jag med 4 sommardäck i början av vintern i Kazakstan. Vad gör man med bra däck man inte vill ha? Ingen av däckbytarfirmorna ville köpa dem och jag vill ju inte bara lämna dem i ett gatuhörn. Jag hatar att slänga bra saker.

kazakstan_astana_11Sån tur var hade vi de bästa couchsurfing hostarna någonsin och de löste det. Vi lämnade däcken i vardagsrummet hos dem och åkte. De skulle ringa någon som kunde lagra dem under vintern och lägga upp en annons. De sa att de skulle skicka pengarna när de var sålda. Vi har inte fått betala någon mat under de här dagarna men det här kan i alla fall jag bestämma, de kommer inte få skicka pengarna till mig.

Nu fortsätter resan österut mot Altai och Ryssland.

Comments