Att starta sitt eget välgörenhetsprojekt: Ehsan – Hjälp oss Hjälpa

Lifestyle by

Att volontära och hjälpa till är bland det mest belönande man kan göra. Det kan även vara bland det mest frustrerande under en resa.

Under vår första långa resa i Sydostasien gjorde vi flera volontärjobb och kom i kontakt med många bra projekt och personer med goda ambitioner. Vi undervisade engelska, matte, byggde kycklingburar och spelade fotboll.

cambodia_school_volunteer

Det var bara ett problem:

Det kändes ändå inte tillräckligt. Vi kände att vi kunde göra något mer, något bättre och större.

Vi hade varit ute och rest i knappt ett år och befann oss i Kashmir, Indien. Förövrigt ett otroligt vackert ställe med vänligt folk och fantastisk natur. Vi satt en kväll och pratade om just det här problemet. Det kändes inte som vi utnyttjade vår fulla potential. ”Kan vi inte starta vårt eget välgörenhetsprojekt?”. Det är när vi bestämde oss för att starta Ehsan – Hjälp oss Hjälpa.

cambodia_volunteer_flipflop

Det spelar ingen roll om du startar ett välgörenhetsprojekt, en reseblogg eller ett företag. Jag tror de flesta kan hålla med oss om att bestämma namn är en av de svåraste delarna.

Ehsan är ett persiskt ord som betyder ”att göra gott” och ”människa” och det blev namnet på vårt projekt. Det finns så otroligt många människor som vill göra något bra men saknar stöd och pengar. Pengar är något som nästan alla i västvärlden har och vi kunde bli länken.

indonesien_volontärjobb

Vi bestämde oss snart för att vi inte skulle ge pengar eftersom vi inte visste och kunde garantera vad de användes till. Vi bestämde oss istället för att enbart göra engångsinsatser på platser där vi var så vi kunde med våra egna ögon se vad som köptes och hur pengarna användes.

Vi samlar in pengar från Sverige, köper saker som människor och organisationer behöver och ger det till dem. Hur enkelt som helst. Inte riktigt…

Indonesien_volontärjobb

Vi startade en facebook-sida och delade den med vänner och familj. Så när vi är på ett ställe där vi ser ett projekt eller en person med potential skriver vi om det på vår Facebook-sida. Vi berättar var vi är, vem vi vill hjälpa, varför och hur mycket vi behöver.

facebookpage

Sedan vi startade Ehsan har vi köpt ett skolkök i Indien, hjälpt ett soppkök i Kambodja och jobbat med ett barnhem i Uganda med flera.

Tyvärr är det inte alltid frid och fröjd när man vill göra gott och hjälpa. Vi har haft många problem och stundtals varit helt uppgivna men det vi får tillbaka efter de lyckade projekten får oss att fortsätta.

Har du någon gång volontärat? Har du känt samma sak att det du gör inte räcker till och att du vill göra mer?

Comments