Att välja ryggsäck: Den ultimata guiden till din perfekta ryggsäck

Lifestyle by

Du har suttit i skolan och på jobbet och dagdrömt om din resa och nu har du äntligen bokat ditt flyg.

Du har bestämt dig för att köpa en ny ryggsäck inför din resa och hittat en affär med stort utbud av väskor. När du kommer dit inser du att utbudet inte bara är stort, det är enormt! Från golv till tak och från ena änden av affären till den andra.

valja_ryggsack_0003

Det är en djungel! Var ska du börja!?

Det räcker inte med att det finns mängder av märken du aldrig har hört talas om, varje märke har minst en handfull olika modeller. Om du har otur får du ”hjälp” av personalen som inte kan något om resande och ryggsäckar och mest försöker få till ett sälj. Förbered dig innan du går till affären så du har lite kött på benen och så du vet vad du letar efter.

Bara ta det lugnt. Vi hjälper dig!

Vad ska du leta efter när du köper en ryggsäck?

Man eller kvinna?

Vi syftar inte på könsneutrala färger.

En del märken gör en skillnad på ryggsäckar för män och kvinnor, och en del gör unisex och en del specificerar inte alls. Den stora skillnaden mellan väskorna är formen på axelbanden och höftbältet. Axelremmarna på ryggsäckar för män är bredare och rakare medan kvinnors är smalare och svänger tidigare in under armarna.

De flesta väskor är unisex eller för män men speciella för kvinnor blir allt vanligare. Det finns många kvinnor som utan problem använder ryggsäckar för män så testa och känn.

Fack och öppningar

nepal_20151013_100

Det är här jag gör mitt första snabba urval. Fråga dig själv vad du ska använda ryggsäcken till; t.ex. är det bara backpacking eller ska du fjällvandra också? Hur ser din resestil ut? Vill du ha hjul på den?

Ett av mina krav är att min ryggsäck ska gå att öppna fram på, det kallas J-öppning eller U-öppning. Jag hade tidigare en väska med bara topp och bottenöppning och det gjorde att jag ”tappade bort” mina saker i mitten av väskan. Och jag lovar er, en av de mest frustrerande sakerna när man är ute och reser är då man inte hittar något speciellt och måste packa upp och sedan packa hela väskan på nytt för att det du behöver är någonstans i mitten.

Nästa sak jag kollar är facken och fickorna. Som regel vill du ha några olika förvaringsmöjligheter, inte bara ett stort fack i mitten. Jag vill ha, utöver den stora delen, minst ett toppfack i locket, ett sidofack på varje sida och ett frontfack. Min favoritficka är dock den lilla fickan på höftbältet där jag kan ha lite pengar, handsprit, kamera och andra småsaker jag vill ha lättillgängliga.

Passform och storlek

Retocuh and Photography

Tänk på din ryggsäck som ditt hus, ditt liv och ditt allt. “My precious” som Gollum säger i Sagan om Ringen. Du kommer sitta ihop med den dag ut och dag in under en lång tid. Gör dig själv en tjänst, se till att den passar bra!

Alla är olika! Bara för att din bästa väns ryggsäck är perfekt för hen betyder inte det att hens väska är perfekt för dig. Ni har olika form, olika preferenser och olika längd och form på er rygg. Många professionella och kompetenta affärer kommer att ta hänsyn till det här när de rekommenderar en ryggsäck till er. Flera kommer mäta längden på er rygg för att se till att ni får rätt storlek.

Ryggsäckens längd är beroende av din rygglängd, inte din totala längd.

Efter det är det bara att börja prova, MED vikter i! Fyll väskan med 10-15kg och gå runt i affären. Ta din tid, gå runt, om de har trappor gå upp och ner där. Om ryggsäcken känns tung, obekväm och du har ont i axlarna efter 5 minuter kan jag lova dig att den kommer att göra ont efter 5 timmar också…

Jag älskar min ryggsäck! Den ger mig perfekt stöd i ländryggen men min bästa vän klagade på den där obekväma saken på tryckte i ryggen. Om du har svårt att bestämma fråga affären om du får ta med dig en eller två väskor hem för att testa under en längre tid utan att personalens ögon följer varje steg du tar.

Volym

valja_ryggsack_0004

Storleken spelar ingen roll som man så ofta säger. Eller gör det? Större är inte bättre. Mindre är inte heller bättre.

Packningskonstens gyllene regel

Det spelar ingen roll vilken storlek din väska har, den kommer vara full i vilket fall.

Det spelar ingen roll om din väska är 40L eller 70L, du kommer att fylla den. Om du väljer en stor väska kommer du kunna trycka ner mer och den kommer att bli tyngre. Enligt mig är max storleken för män 70L och för tjejer 60L men det är max. Jag skulle hellre satsa på 60L för män och 50L för kvinnor. Det kommer att bli för stort och tungt annars. Packa mindre istället för att köpa en större väska. Men trotts att jag har rest i så många år så har jag fortfarande problem med att packa för mycket.

Jag har en vän som inte tog mitt råd utan hon skulle ha med allt och behövde en större väska (80l om jag inte minns fel). Vi stod i receptionen vid ett hostel och tappade ett papper på golvet. Hon böjde sig ned för att plocka upp det men insåg att hon inte kunde ställa sig upp igen, väskan var för tung. Hon började tappa balansen och ramlade bakåt och där blev hon liggande. Som en skalbagge på rygg låg hon där, med sin ryggsäck med höftbälte och bröstspänne som höll henne på plats. (Det var otroligt kul och jag hade inte bråttom att hjälpa henne upp)

Priset

Om jag skulle rekommendera er att lägga pengar på en sak under er resa så är det ryggsäcken. Jag menar inte att billiga ryggsäckar alltid är dåliga eller att dyrare är bättre men i mina ögon är det värt att lägga 1000-2000 kr på en bra väska om den är bekväm. Och en väska håller, jag har nu haft min konstant i 5 år och den ser fortfarande ut som ny.

Var smart när ni bokar ert flyg så kommer ni kunna spara in flera hundra där, investera de pengarna i en bättre ryggsäck.

Dagsäck

Retocuh and Photography

Om ni köper er ryggsäck i en riktig friluftsbutik så kan det hända att dem säger ”Om du använder en dagsäck på magen betyder det att din ryggsäck inte är tillräckligt stor” Det är ett koncept som fungerar för vandring, inte backpacking.

Många av oss som backpackar reser med en lite ryggsäck på magen (ibland kallat gravid snigel). Det ger oss 20-30L extra att packa i men för mig handlar det mer om att ha en dagsäck jag kan ta med till stranden, när jag utforskar en ny stad eller på planet. Det är också ett bra ställe att ha er dator, kamera och värdesaker för ni har alltid koll på den, det är mycket svårare för någon ficktjuv att komma in i den än väskan på ryggen.

Tillbehör

När det kommer till backpacking och tillbehör går det att sätta sprätt på mycket pengar. Det finns en uppsjö av mer eller mindre nödvändiga tillbehör du kan köpa.

valja_ryggsack_0005

Jag rekommenderar alla att köpa ett regnskydd till sin ryggsäck, om det inte ingick i väskan. Jag använder det hela tiden, soligt som regnigt väder. Det skyddar inte bara mot regn utan även mot smuts, repor, slitage och det döljer alla fickor och fack på väskan så det blir svårare för någon att ta något.

Om du köper ett hänglås du ska använda på ryggsäcken måste det vara TSA märkt. Det betyder att det är godkänt för flyg och tullen kan öppna låset med specialnyckel om de behöver. Om du bestämmer dig för att använda ett vanligt lås kan tullen slita upp ryggsäcken för att kolla. Det hände mina föräldrar, deras dragkedja var helt förstörd på väskan men de fick ingen ersättning, de hade använt ett lås som inte var godkänt.

Något jag aldrig använt men som många pratar gott om är packpåsar. De låter dig organisera allt i små påsar i olika färg så att du har bättre koll.

Vad för väska använder vi?

Jacob använder en Gregory Baltoro 70 och jag älskar den. Den enda jag skulle byta den mot är en nyare av samma modell. Jag använde den under en 28 dagars vandring i Nepal utan att få någon smärta i axlarna. Jag beställde min från USA, vilket blev betydligt billigare än att köpa den i Sverige.

Frida använder Quechua Forclaz 50, vilket är Decathlons eget märke och den är betydligt billigare och hon är nöjd med den.

Vad för ryggsäck använder du? Varför har du just den?

 

Comments