Backpacking och foto: En guide till den optimala kamerautrustningen

Lifestyle by

Backpacking och foto: En guide till den optimala kamerautrustningen

Jag vet inte hur många personer jag träffat under mina resor som sett en av mina bilder och sagt:

Wow! Vilken snygg bild! Du måste ha en bra kamera.

Kamerautrustning Canon

Så vem är jag att ge tips om kamerautrustning? Jag har pluggat foto på både gymnasiet och yrkeshögskola plus att jag frilansat som fotograf och retuschör under en tid. Sedan jag började resa har jag bytt kamerautrustning ett antal gånger, från en gammal kamera med film till en Canon 5D mark2 med objektiv, blixtar och andra nördiga/roliga mer eller mindre användbara tillbehör.

Jag får ofta frågan:

Vad har du för kamera? Vad använder du för objektiv? Osv

Du vet vad jag menar. Många har svårt att bestämma sig för vilken kamera de ska köpa. Jag hoppas att jag kan ge dig en del användbara tips inför er resa och ert köp.

kina_foto_mobilkamera

Innan jag börjar prata om modellnamn, bländare och megapixlar vill jag göra en sak klar:

Den bästa kameran i världen är den du har med dig.

Det spelar ingen roll om du har en Canon för 30´000 kr om den är så stor och tung så du lämnar den i hotellrummet och därför missar den där ögonblicks bilden när ett barn kommer gående på stranden och plockar snäckor i solnedgången.

Vad är för och nackdelarna med en systemkamera/DSLR (ex. Canon EOS 80D)

De flesta kameratillverkarna har olika produktserier, från nybörjarmodeller till pro-nivå. Canon 80D är Canons entusiastserie, vilket betyder att den är lite större, tåligare och snäppet vassare än deras nybörjarmodeller men den är inte uppe på samma nivå som deras pro-serie. 

canon_filippinerna_resefoto

Fördelen med en systemkamera framför en point ´n shot (kompaktkamera) är att den ger större flexibilitet och kontroll över slutartid, bländare, ISO, RAW, olika objektiv, fokus osv.

Nackdelen är att den är betydligt större och tyngre än point ´n shot kameror. Även om priset sjunkit enormt mycket sedan jag började så kostar de ändå en hel del. Och det är lätt att se en gringo med en kameraväska runt halsen och det kan dra fel sorts uppmärksamhet. Det är en tydlig signal att du har pengar.

Här är en lista på frågor du borde ställa dig själv innan du köper en systemkamera:

  • Vet jag hur jag använder inställningarna (slutartid, bländare, ISO) så att jag kan utnyttja fördelarna eller kommer jag att fotografera på det gröna automat-läget?
  • Behöver jag verkligen så hög kvalitet som systemkameran levererar? Kommer jag skriva ut A3 bilder eller kommer jag att posta bilderna på Facebook och Instagram?
  • Är jag beredd på att bära runt en separat kameraväska hela tiden istället för att ha en liten kamera i fickan?

Nya Zeeland foto kamerautrustning

Om jag vill ta med en systemkamera på min backpacking tur, vad ska jag ha för objektiv?

Jag reste i Australien i nästan ett år med 2 objektiv för at få optimal kvalitet i varje bild, men i slutändan så använde jag en lins 90% av tiden. Extra objektiv innebär tyngre väska, dyrare utrustning som är mer stöldbegärlig och av någon konstig anledning så behöver man alltid byta objektiv på värst tänkbara ställen. Det jag rekommenderar är ett objektiv med stort zoom-omfång t.ex. Canon 18-135mm. Det är något större och tyngre än standardobjektivet 18-55mm med du får både vidvinkel och tele (mycket zoom) i ett och samma objektiv.

Vad använder jag för utrustning?

Nepal_canon_tricycle

Jag sålde min Canon 5D Mark2 för den var för tung och dyr att backpacka med. Jag nedgraderade mig till en Canon 650D (vilket räcker gott och väl) med ett Sigma 18-200/3.5-6.3. Nu har jag en Canon 80D med ett 18-135/3.5-5.6. Så det är i stora drag vad jag rekommenderat och använt som exempel i texten.

Ni tror väl inte att jag skulle rekommendera något jag inte själv använder. Den här kameran och objektivet fungerar väldigt bra tillsammans, det är flexibelt, inte för stort för mig och tar bra bilder (för det har inget att göra med personen bakom kameran… eller?). Och sedan ska jag inte glömma att säga att det är roligare att fota med en systemkamera.

Jag har även en vattentålig point ´n shoot kamera med mig. Det här gör den till ett perfekt komplement till min systemkamera för jag kan ha den när jag dyker, åker skidor eller ta med den till puben och behöver inte vara orolig för att någon full backpacker häller sin öl över den. Och den ger en ny nivå av kreativitet och nya fotomöjligheter. Eller vad tycker du om den här bilderna?

Nikon AW120

Sedan har jag min telefon som tar tillräckligt bra bilder för Facebook och Instagram.

Sammanfattning

Var realistisk. En systemkamera kommer inte att ta bättre bilder om du inte vet hur du använder den eller om du lämnar den på hotellet för att den är för tung att bära runt på. Köp hellre en liten point ´n shoot som får plats i fickan och lär dig använda naturligt ljus och vinklar så kommer du få fantastiska bilder.

Har du planer på att köpa ny kamera inför resan? Vad har du för utrustning när du reser?

Comments