Banken för alla resenärer

Lifestyle by

Det här är inte en sponsrad artikel och vi får inte betalt för att skriva den. Det är 100 % våra egna tankar och erfarenheter.

Finns det en bank som inte har några uttagsavgifter utomlands?
Och som har en användarvänlig mobilbank jag kan komma åt under resan?

Det finns det och den heter Ica Banken.

Vi har varit kunder hos Ica Banken i 5 år nu och vi är nöjda. Galet nöjda!

De flesta bankerna

Många banker har en uttagsavgift när du tar ut pengar utomlands. Beroende på bank tar de ofta ut mellan 30-50 kr per uttag. Många bäckar små och utan att du vet ordet av det har du uttagsavgifter på 1000 kr, vilket motsvarar en hel vecka i Thailand.

Utöver uttagsavgiften så tas det ut en växelavgift i procent. Ditt konto är i svenska kronor och när det konverteras till den lokala valutan lägger banken på ytterligare 2-5%. Det kan ses som en dold avgift.

Ica Banken

icabanken_resebank_02

Ica banken är inte som andra banker. De är speciella, på ett bra sätt. Ica Banken har ingen uttagsavgift. Det gör att du sparar dina 1000 kr och kan använda till något roligare, som att bo vid stranden och äta färsk frukt och bada. Till bara för någon månadsedan hade de ingen växelavgift heller. Tyvärr har det ändrats och de tar nu ut 1.25%, vilket är lägre än många andra banker men ändå.

Hur svårt är det att byta bank?

icabanken_resebank_04

Du har några alternativ. Först så behöver du inte byta, du kan skaffa en till. Bankkonto med Mastercard kostar 240 kr/år hos Ica Banken. Det innebär att du behöver göra 5 uttag så har du redan sparat in pengarna.

Det andra alternativet är att du helt enkelt byter bank. Det är nästan lika lätt som att byta strumpor. Du öppnar kontot hos Ica Banken, flyttar över dina tillgångar och stänger ditt gamla konto. Man behöver inte vara lojal mot sin bank bara för att man haft den i många år. Välj den banken som ger dig bäst erbjudande. För oss är det utan tvekan Ica Banken. Men med det sagt letar vi alltid efter banker med bättre erbjudanden, speciellt sedan Ica Banken införde en växelavgift.

Allt på Ica Banken är online, de har inga bankkontor. Helt ärligt så vet jag inte varför folk ser bankkontor som ett värde. Jag har aldrig behövt ett bankkontor. Jag har behövt gå till handelsbankens kontor några gånger (dem är lite old-school) för att hämta ut saker och fylla i dokument. Allt sånt slipper jag med Ica Banken för de har inga kontor.

Mobilbank och internetbank

icabanken_resebank_01

Vi har använt många internetbanker och bankappar. Flera banker i Sverige, i Norge, Uganda, Australien, Nya Zeeland och Schweiz. Vi vet vad en bra internetbank och mobilbank ska ha och hur den ska fungera. Ica Banken är den bästa vi testat. Den är inte bara snabb och lättanvänd (det är förvånansvärt hur många banker som har krångliga system), den har flera grymma funktioner.

Med mobilbanken kan jag lätt och snabbt flytta pengar mellan mina egna konton. Jag använder det ofta av säkerhetsskäl. Jag vill inte ha alla mina pengar på kontot mitt kort är anslutet till, så jag flyttar mindre summor till kort-kontot när det behövs.

En gång i Uganda stod jag i kön till bankomaten. Jag stoppade in kortet och slog pin-koden. Jag matade in uttagssumman och fick svaret att mitt saldo var för lågt.

Stort problem!…

Inte alls.

Jag gick åt sidan och lät en person gå före mig. Jag tog upp mobilen, loggade in på mobilbanken, flyttade pengar mellan mina konton. När mannen framför mig var klar hade jag tillräckligt med pengar för att kunna göra mitt uttag. Direktöverföring mellan egna konton är guld!

icabanken_resebank_03

En av funktionerna jag gillar är möjligheten att låsa kortet i olika världsdelar, vad Ica Banken kallar begränsningar. Det innebär att om jag är i Thailand kan jag ha kortet öppet för användning i Asien men stänga kortet för användning i alla andra världsdelar för att förhindra bedrägeri. Jag kan även stänga av internetanvändningen om jag vet med mig att jag inte kommer använda den på länge. En knapptryckning är allt som behövs för att stänga och öppna kortet.

Internetbanken kan göra allt som mobilbanken kan plus ännu mer.

Övrigt bra

Sedan kan du göra allt annat du förväntar dig kunna hos vilken bank som helst. Du kan aktivera swish, du har bank-id, mobilt bank-id, köpa fonder, hantera e-fakturor, betala alla räkningar, ta lån osv. Det är helt enkelt en komplett bank.

Om du betalar minst 75 % av resan med kortet får du en reseförsäkring. Det är bra för charter turister men för oss backpackers är det inte så mycket värt.

Sedan får du Ica-poäng när du handlar med kortet men för oss som inte bor i Sverige är det av lite värde. Och du får mängder av erbjudanden som kund.

Ica Banken har också vunnit många priser bl.a. som den Svenska bank som tar bäst miljö- och socialt ansvar.

Är du student eller under 21 år är dessutom Ica Banken gratis så du behöver inte ens betala 240 kr/år. Blir inte bättre än så.

Andra intressanta banker

Något som är värt att kolla är olika banker registreringserbjudanden där du kan få gratis kortavgift, poäng och flygmil för att bara registrera sig. 

Självklart är inte Ica Banken det enda alternativet. Andra intressanta banker är:

Coop Bank som inte tar varken uttagsavgift eller växelkurs utomlands. Ingen avgift första året. Poäng på alla köp du gör med kortet. 

Santander som heller inte tar ut någon uttagsavgift eller växelkurs. Ingen kortavgift alls. 

American Express. De har uttagsavgifter men här har möjlighet att samla Sas Euro Bonus poäng och lösa flygbiljetter med det. Något alla som bor i Sverige borde kolla upp. Under ett år skulle de flesta kunna få en årlig gratis returresa till Syderuopa bara genom att använda AMEX. 

Vilken bank använder du när du reser? Varför just den banken?

 

Comments