Bellyak i Savinjadalen, Slovenien

Lifestyle by

Ett stort tack till Camp Menina och Slovenska Tursismföreningen som lät oss testa deras canyoning så att vi kan skriva det här inlägget. Åsikterna är våra egna och vi skulle aldrig skriva något som vi inte står för. Alla inlägg är skrivna av oss och detta är våra egna åsikter.

Arrangör: Camp Menina

Aktivitet: Bellyak, ölprosmakning och camping

Tidsåtgång: 3 h inkl transport

Jag vet vad ni tänker, bellyak?! Aldrig hört det tidigare.

slovenien_bellyak_05

Namnet är en mix av de engelska orden belly och kayak. Tänk er en liten kayak som man paddlar ner floder med. Så tänker ni att man lägger sig på magen på den och istället för att använda en paddel har man handfenor man paddlar med. Är ni med?

Resultatet är grymt kul!

Camp Menina

_MG_8655

Vi kör den knappa timmen från Velika Planina till Camp Menina, en campingplats i samma dal. Camp Menina fokuserar på äventyrssport och utomhusaktiviteter, det är rafting och bellyak i floden, klättring, mountain biking och vandring i bergen, skidåkning på vintern och paragliding och fallskärm. På campingplatsen finns det två höghöjdsbanor, en stor och en liten för barn, minigolf och en liten sjö med uppblåsbara katapulter. Om jag hade bott här när jag var liten hade jag älskat det. Nu är jag inte liten längre men jag älskar det fortfarande. Och vilket skönt gäng som jobbar där.

Camp Menina erbjuder inte bara campingplatser för tält och husbilar utan har en nybyggd hosteldel där man kan hyra antingen ett rum eller bara en säng i ett dorm.

Bellyak

slovenien_bellyak_02

Vi träffar Matic, en slovensk kille som jobbar som flodinstruktör (rafting, kayak och bellyak) på sommaren och skidinstruktör på vintern. Vilket koncept, ett sommarjobb och ett vinterjobb.

Vi plockar snabbt ihop våra våtdräkter och utrustning, hoppar in i bilen och blir körda till startpunkten. I högtalarna pumpar balkanbeat-musik på hög volym. Matic lägger i sin kayak och vi våra bellyaks. Nu börjar det roliga.

När man kör rafting sitter man i en stor båt med flera andra och en guide. Guiden berättar hela tiden vad man ska göra och är i kontroll. När vi testade white water kayaking i Uganda var vi själva i kayaken men hade noll kontroll. Det var enormt läskigt och svårt.

Bellyak däremot ger oss själva full kontroll men det är inte alls lika svårt som kayak. Vilken perfekt aktivitet! Och man ligger med huvudet 1 dm ovanför vattenytan.

Matic kör först för att visa var i floden vi bör köra för att undvika stenar och få de bästa strömmarna.

slovenien_bellyak_03

Halvvägs genom våra tur stannar vi vid några höga stenar (kanske 3m) vi kan klättra upp på och hoppa från.

Matic visar oss också hur vi kan surfa på vågorna nedanför vissa av strömmarna. När vattnet forsar ned för ett fall skapas en rotation som går uppåt mot strömmen. Den kan man utnyttja och utan någon större ansträngning surfa på. Eller utan någon större fysisk ansträngning, det krävs fortfarande en hel del teknik som vi saknade.

Öltestning

På kvällen satte vi oss ned och pratade med Jure, ägaren av Camp Menina. En mycket pratglad och enormt upptagen (nu under högsäsong) man som är uppvuxen i just Savinjadalen.

Han berättar att kunderna är det viktigaste när man driver den här typen av verksamhet. Han förklarar att han den här säsongen anställt två personer med t-shirtar med trycket ”Googla inte. Fråga mig” på ryggen vars enda uppgift är att gå runt på campingen och prata med gästerna. ”Gästerna vill känna sig sedda och uppmärksammade” berättar han. ”De måste få en unik upplevelse”.

Camp Menina erbjuder barnanpassade aktiviteter och när barnen är iväg och klättrar och har sig anordnas vinprovning, ölprovning och andra aktiviteter för de vuxna. När vi blev erbjudna att delta på en inofficiell ölprovning på den lokala puben sa vi inte att vi hellre ville gå och klättra utan följde glatt med.

Jure ställer upp 6 olika sorters öl framför oss och allt eftersom vi dricker berättar han lite om sorterna. Ett av märken heter Kurbier och har en man och en kvinna som stod och kramades på etiketten. Hon stod i sin trädgård och han stod på vägen utanför staketet, som de kramades över. Jure berättar att Kurbier är en hälsosam öl men att vara kurbier betyder ”att hoppa över stängslet” vilket är ett slovenskt ordspråk för att vara otrogen mot sin fru.

Namnet kurbier hade först ägts av ett bryggeri och deras VD hade inte velat ha kvar namnet då det ansågs opassande. När de sålde namnet köptes det av en entreprenör som såg möjligheten att göra en kul grej av det och nu har det blivit en succé.

Sammanfattning

slovenien_bellyak_04

Bellyak var otroligt kul! En klockren aktivitet som inte kräver någon tidigare erfarenhet och där du bara kan lägga dig på din bellyak och börja paddla. Mer frihet än rafting och lättare än kayak. Om vi skulle ändra något så är det till en större flod. Mer äventyr, mer fart, mer adrenalin! Matic gjorde ett grymt jobb att guida aktiviteten och vi hade sjukt kul tillsammans.

Camp Menina är helt klart en bra bas för alla som kör husbil i Slovenien och vill testa olika äventyrsaktiviteter.

Härifrån bar det av mot huvudstaden Ljubljana, ett mycket bra stopp.

Har du testat något liknande? Skulle du vilja testa bellyak?

Comments