Berättelsen om när vi gifte oss

Lifestyle by

Det var precis så romantiskt som i en film. Vi var ute och gick i solnedgången och höll varandra i handen. Vi satte oss på en restaurang på stranden och åt en god middag. Mitt i middagen gick Jacob ned på ett knä och…

För er som känner oss förstår nog att det inte var riktigt så det gick till. Här är den riktiga historien.

gifta_01

Vi hade precis varit på safari i Kidepo, Uganda och lyckats få lift med ett par ut ur parken. Vi satt intryckta i det fullpackade bagageutrymmet med knäna uppe vid våra hakor och med väskor över oss så vi inte kunde röra oss en millimeter. Hettan gjorde att våra hjärnor kokade över och det röda vägdammet yrde in genom fönstren och resulterade i en morotsfärgad dimma som gav oss en härligt orange ”fake tan” och fyllde våra luftvägar.  Efter 10 minuter på resan hade våra fötter och delar av benen domnat bort av blodstopp, då hade vi 1 timme och 50 minuter kvar att åka. Vi satt där och tänkte hur hamnade vi i den här situationen?

”Om jag någon gång skulle få för mig att gifta mig, vill du gifta dig med mig då? Jag menar klarar vi sånt här så klarar vi nog allt, hur mycket värre kan det bli?” frågade Frida.

”Klart jag vill” svarade jag. Där hade vi pussat varandra om vi haft möjlighet att röra på oss. Istället nöjde vi oss med att hålla varandras händer men precis då körde bilen över ett stort gupp och vi och alla väskor lyfte och landade i en ännu sämre position. Vi behövde händerna för att hålla oss och väskorna på plats, det magiska ögonblicket var över.

Så hur blev det så här?

nz_110227_349

Allt började för 5 år sedan i Nya Zeeland…

Vi skulle flyga till Australien och Fridas efternamn Öijerholm är inte helt lätt för engelskspråkiga. Den engelska stavningen står längst ned på passet och är Oeijerholm. Det hade vi missat och skrev Oijerholm. Det var inte omtyckt när vi kom till flygbolagets incheckningsdisk.

När vi har rest i Muslimska länder och bott hos familjer har vi inte fått bo tillsammans för att vi inte varit gifta. I Kashmir var vi till och med tvungna att ljuga och säga att vi var gifta för att ens få komma in till vår couchsurfing väns Eid-Mumbarakfirande.

Vi spolar fram några år och vi är i Kina. Vi har precis köpt en tågbiljett till Frida Oeijerholm. När vi ska hämta ut biljetten får vi problemet för att det inte är den svenska stavningen.

gifta_05

Jag tror ni förstår. Det var helt enkelt nödvändigt rent praktiskt. Det är inte bara fördelaktigt att vara gifta om man reser mycket i konservativa länder utan att heta Öijerholm är inte alltid lätt när man ska bokstavera det på landsbygden i Kina.

När vi sen börja planera vår jorden runt resa med bil insåg vi att det verkade vara betydligt lättare att resa tillsammans i vissa länder som gifta. Så vi bestämde oss för att så fick det bli.

gifta_06

Dagen med stort D

”Alltså du, vi har ju vigsel bokad i morgon klockan 12.00. Är det här verkligen genomtänkt nu?” frågar jag Frida när vi ligger i sängen kvällen innan. Vi hade kommit tillbaka till mina föräldrars hus i Trollhättan tidigare på kvällen efter 2 veckors sträckjobbande med dubbla jobb i Geilo, Norge. Vi hade inte ägnat den kommande händelsen en enda tanke under den tiden och imorgon var det dags.

– Njae, kanske inte, ska vi googla fördelar och nackdelar med att gifta sig? Om jag tar nackdelar, tar du fördelar så? svarade hon.

Så vi låg där och knappade på varsin telefon och kom fram till att det nog var ett bra beslut, fördelslistan verkade väga tyngst.

”Shit! Vi måste ha två vittnen!” slog det mig och jag sträckte mig efter min mobil och skickade ett meddelande på Facebook till min syster i rummet bredvid. Boka inte in nåt imorgon mellan klockan 12.00-12.30 imorgon, vi behöver din hjälp med en grej, det är viktigt!

På morgonen frågade vi mamma om hon hade tid att hjälpa oss samma tid.

”Jag har tandläkare bokad 12.30” säger hon. Fan! Men det är ingen fara, det skulle gå på 15 minuter och tandläkaren är bara två kvarter bort.

”Inga problem” säger jag och ler.

”Gör det ont? Det är väl ingen vitaminspruta eller något jag ska testa?” svarade hon. WTF! Vad är det för reaktion, vad för bild har hon av mig?

”Nej, det är ingen spruta” försäkrar jag henne om.

”Ska ni gifta er?” WTF!! Andra saken hon säger efter spruta är gifta oss när vi ber om hjälp. Vilken total vändning i gissningsleken!

Vet inte riktigt hur jag tänkte mig att en sån här överraskning skulle se ut men det var inte så här.

gifta_02

Mamma och min syster är helt exalterade och inser då till sin förfäran:

”Men pappa!! Han måste också få veta” utbrister de båda i kör.

”Jag berättar när han kommer hem” tycker jag och tänker att det blir en bra överraskning. Men får ett bestämt Nej från bägge två, jag måste ringa honom så han inte känner sig utanför familjegemenskapen.

Jag tar telefonen och ringer till hans mobil.

”Hej, har du tid? Jag har en sak jag måste berätta.” säger jag.

”Visst, vad är det? Jag är på väg in på ett möte” svarar han. Shit, det var verkligen inte så här jag hade tänkt berätta det.

”Det är så att jag och Frida ska gifta oss idag och behöver två vittnen. Mamma och Lisa kan följa med. Vill du också följa med som vittne? Det är om en timme.”

gifta_03

Själva vigseln var ganska enkelt process. Jag, Frida, mamma och min syster kom till kommunhuset och det hela var över på mindre än en kvart med nödutgången lättillgänglig och inom räckhåll precis bakom oss ifall någon skulle banga i sista sekund. Men det gjorde vi inte och är nu man och hustru – Jacob och Frida Ode.

gifta_04

Vad är den mest seriösa förberedelsen du gjort inför en resa?

 

 

Comments