Bilhaveri i Kazakhstan

Lifestyle by

Sitter på flyget till Almaty. Ja precis, du läste rätt, flyget. Men vadå, bilar inte ni?

Jo det stämmer, vi bilar och hade precis uppnått milstolpen för 1000 mil körda sen vi lämnade Sverige och då på en utav Kazakstans oändliga stäpper bestämde sig vår lilla bil för att han behövde ha en liten rast och sa till att han behövde bli lite ompysslad hos en mekaniker. 

Vi hade kört 40 mil den dagen och kom till en korsning där det låg en bensinstation och några hus. Vi saktade ner och växlade ner men växeln gick inte i. Jacob försökte växla upp till 5:an igen men den gick inte heller i. Vi la i friläget och rullade in på bensinstationen. Utan att kunna något om bilar förstod vi att det här inte var bra och att vi inte borde köra mer. Vi spenderade natten på bensinstationen. 

Morgonen efter blev vi bogserade i 70 km/h de sista 12 milen till närmaste stad som var Uralsk, lämnade vi bilen på Bosch serviceverkstad som ska se till att vår älskade vän mår bra igen. Problemet är bara att det kommer att ta 11 dagar totalt, det är 7 dagars leveranstid på reservdelarna för de måste beställas och skickas från Moskva. 

Vad som gör det ännu mer surt är att reparationen kommer gå lös på 11 000 SEK. Antagligen mycket billigare än vad det kostat i många andra delar av världen att reparera en växellåda men sjukt trist i alla fall!!! Vi hade hoppats slippa en så dyr reparation.

Så vad gör man då? Utan bilen kände vi oss en aning strandsatta i Uralsk som absolut inte är en turist stad och omgärdas av stäppland så lång man kan se åt alla håll och kanter.

Så vi hade valet att sitta och deppa och tycka synd om oss själva på ett hotellrum i Uralsk eller ta vara på tiden och göra det bästa av situationen. Vi valde det senare alternativet.

Vi bestämde oss för att fullfölja vår plan med att resa i Kazakstan och Kirgizistan men med väskan på ryggen och via andra transportmedel än vår egen bil så länge (trotts att det blir mycket dyrare). På ett sätt känns det jättebra att vara backpacker igen, det är ju det vi kan och känner oss bekväma med. Men självklart så saknar vi vår älskade bil nåt enormt.

Men även om detta med bilens sammanbrott har varit otroligt tungt för oss kommer vi inte att låta det slå ner oss. Vi ser framåt, vi kommer att lösa detta! Allt stöd vi får ifrån er, våra underbara följare och läsare har och kommer att betyda mycket för oss! Och även om pengar inte gör en lyckligare så är bidrag på swish till 0728709377 är hjärtligt välkomna, det skulle underlätta för oss en hel del. 

Comments