När flygbolaget tappade bort min väska i 14 dagar

Lifestyle by

Vi var på Borneo, Malaysia och jag hade nyligen bestämt mig för att flyga till Sverige för att träffa farmor och farfar. Mamma och pappa planerade en resa upp till Norrland i slutet av juli. Jag skulle flyga till Stockholm och de skulle plocka upp mig på vägen, farmor och farfar skulle inte få veta något, det skulle bli en överraskning.

Jag hade bokat resa med Aerosvit, Ukrainas motsvarighet till SAS, för att det var den billigaste resan. Jag checkade in min ryggsäck i Kuala Lumpur och den långa resan började. När jag landade i Stockholm stod jag och väntade vid bagagebandet. Ni vet när alla får sin väska och en efter en går ut genom tullen och efter en stund slutar det komma väskor och en grupp med människor står kvar runt bagagekarusellen. Min väska var inte där.

Försenat bagage

Retocuh and PhotographyNär jag gjorde min PIR-rapport berättade de att några väskor blivit lämnade då det var dåligt väder och planet behövde lastas lätt. De försäkrade mig om att väskan skulle komma dagen efter och att den två dagar senare skulle komma till Piteå där jag skulle vara en vecka.

Nu hade jag två problem. Eftersom jag inte skulle ”hem” hade jag nästan inga kläder och det andra var att jag hade en del presenter från resan till farmor och farfar i väskan, men så länge väskan kom inom några dagar var det inga problem.

Här kom första problemet. Jag skulle inte resa hem till adressen där jag var bokförd i Trollhättan, jag skulle till Piteå. Enligt försäkringsbolaget åkte jag hem så mitt försenad bagage täcktes inte av försäkringen, trotts att jag inte åkte hem.

Andra dagen ringde jag bagagehanteringsföretaget och frågade efter väskan och den var på väg men de kunde inte säga exakt var den var. När jag ringde tredje dagen sa de att väskan var påväg. Fjärde dagen insåg jag att de inte visste var väskan var, de hittade den inte i systemet. Jag kan tillägga att det var inte bara att ringa och få ett svar utan det tog 10 samtal varje gång för att någon skulle svara.

Borttappat bagage

Retocuh and PhotographyMan kan ju tänka sig att om man kan flyga över hela jorden så lätt så borde de kunna på ett väldigt smidigt sätt hålla redan på en väska men här fungerade inte deras system. Ingen visste var väskan var!

Jag fick tag på en, den första efter 3 personer jag pratat med, som faktiskt brydde sig. Hon hette Billy och sa att hon skulle hjälpa mig och det gjorde hon verkligen, fast det var egentligen jag som hittade väskan.

Det blev ett problem här. Bagagehanteringsbolaget hade ansvar för väskan de första 7 dagarna, sedan flyttades ansvaret till flygbolaget.

Jag kom på att på samma flyg som jag åkt med var det en stor grupp med närmare 50 thailändska bärplockare som skulle upp till Norrland. Jag kom med idén att min väska kanske av misstag skickat med deras bagage, för alla deras väskor var också sena.

Personalen på Kirunas flygplats gick in i bagagerummet och letade. Ni läste rätt. Taggen hade ramlat av min väska så den spårades inte i systemet utan nu behövde de leta manuellt. Så med min beskrivning och en bild jag mejlat flyttade de runt väskor i deras bagagerum. FATTA VILKET KASST SYSTEM! Allt fallerar bara för att en pappersbit har ramlat av väskan!

Hittat bagage och försenat igen

Retocuh and PhotographyDe hittade väskan i Kiruna men nu var det redan den 10.e dagen och jag skulle flyga till Thailand efter 4 dagar. Den färska maten jag hade i väskan som farmor och farfar skulle få skulle troligtvis vara helt rutten.

De skulle skicka väskan till Arlanda och den skulle garanterat vara där, det var mellan två flygplatser och de hade 4 dagar på sig. Inga problem. Efter de här dagarna hade jag lärt mig om deras kompetens och trodde inte en sekund på att väskan skulle vara där.

Därför packade jag min gamla ryggsäck med lite saker i nödfall. Det var smart för väskan var inte där. Jag flög till Thailand med min gamla ryggsäck och diverse kläder jag hade hemma hos mamma och pappa.

14 dagar försenad kom min ryggsäck till Trollhättan, jag var nu i Indien. Försäkringsbolaget var ingen hjälp. Bagagehanteringsbolaget hade inte ansvar längre. Aerosvit, med sitt kontor i Kiev, gjorde allt de kunde för att inte hjälpa mig. Jag ringde 5 gånger, köade 45 minuter och personen som svarade kunde inte engelska och la bara på luren. De bad mig skicka mejl och de lovade att svara enligt sin policy, inom 90 dagar! Det är 3 månader! Jag fick ett svar efter ca 75 dagar. Jag svarade på det och det tog ytterligare 60 dagar för nästa svar. Vad gör man i en sån här situation?

Borttappat bagage, igen

Retocuh and PhotographyEfter att mina föräldrar kastat min mögliga handduk och sanerat väskan packade de den med sakerna jag behövde och skickade den till Indien. Enligt posten skulle det ta 2 veckor och den skulle gå att spåra. Perfekt!

De skickade den till en couchsurfing host vi skulle besöka efter 4 veckor, så 2 veckor extra tid vid försening. Sånt kan ju hända…

Det gick att spåra brevet men bara så länge posten var ansvariga och det var de 3 första dagarna tills de nådde Indiens gräns, då försvann väskan och möjligheten att spåra den. Väskan var helt borta och det gick bara inte att få tag på någon i Indiens tull som kunde/ville hjälpa.

Vi kom till vår couchsurfing host men väskan hade inte kommit. Vi reste vidare och bad vår host kontakta oss när väskan kom.

Hittat bagage, igen

forsenat_babage_01Och det gjorde han, 10 veckor efter att den skickats från Sverige hade han fått väskan och vi var 300 mil bort i en annan delstat.

Det kan tilläggas att det här var 4 dagar innan vi skulle lämna Indien! Det var inte mycket att fundera på utan bara att åka och hämta den. Jag tog en 7 timmars buss från Jaipur till Delhi, bytte direkt till en nattbuss från Delhi till Chandigarh och kom fram på morgonen. Jag mötte vår vän, fick väskan och satte mig direkt på ytterligare en långdistansbuss tillbaka till Delhi och kom fram på kvällen en dag innan vi skulle flyga till Thailand.

Så jag fick ingen ersättning från försäkringsbolaget, bagagehanteringsbolaget eller flygbolaget. Presenterna var förstörda och jag reste med en gammal ryggsäck som fick mina axlar att göra ont.

Vilken jävla röra!

Jag har fått mitt bagage försenat många gånger med olika bolag men det här är helt klart den värsta. Och det här är enda gången jag blivit helt utan ersättning.

Har ditt bagage blivit försenat någon gång? Har du några skräckhistorier?

Comments