Bygga husbil: Isolera väggar och golv

Lifestyle by

Husbilsbyggandet går vidare och nu görs ett långtråkigt jobb som vi hoppas kommer betala tillbaka sig under resan. Vi isolerar bilen!

När man isolerar ett hus och har byggt reglarna så de exakt passar isoleringen är det ju bara att lägga dit det. När det däremot är en husbil som inte är rak och det nästan inte finns några platta ytor blir allt svåråtkomligt och det blir därmed något helt annat.

isolering2

Efter oändligt antal timmar och överväganden har vi bestämt oss för att fylla väggar och dörrar med dubbla lager liggunderlag och golvet blir 2 cm frigolit. Taket väntar vi med.

Gastanken är bortmonterad och golvet är helt rent. Frigoliten är lätt att skära i rätt form men det är betydligt svårare att hålla koll på de miljontals små frigolitkulorna och få de att inte sprida sig överallt. De fastnar i allt alltid och gör allt de kan för att inte bli bortstädade. Förutom när vinden kommer, då följer de gärna med och sprider ut sig.

isolering_stopmotion

Efter några timmar hade vi lyckats skära till hela golvet och var nöjda med alla små detaljer. Vi plockade bort det för att kunna röra oss och började sedan med liggunderlagen.

isolering3

En bekant köpte med sig 10 rullar liggunderlag från Ullared och sedan var det bara att börja klippa. Vi använde dubbelhäftande mattejp för att sätta fast de. Först ett lager där vi tejpade skarvarna med silvertejp och sedan ett andra lager. Vi har behövt köpa till ytterligare 5 rullar för att få det att räcka. Väggar, bagagelucka, skjutdörrar, hjulhus och framdörrar. Framdörrarna var ett kapitel för sig och det enda misstaget vi gjorde i den här delen. Och hjulhusen.

isolera hjulhus

Totalt var det ungefär två arbetsdagar var för att få allt det här gjort.

Så vad hände med förardörren?

Det gick så otroligt bra med övriga isoleringen så vi körde på i full fart. Fyllde upp dörren med både ett och två lager och det var inte lätt kan jag lova, mycket saker i vägen och svårt att komma åt. När vi var nästan klara så insåg vi något. ”Vänta, när man kör ner fönstret. Ska inte det få plats här?” ”FAN!”. Vi hade fyllt upp hela utrymmet så fönsterhissen inte fungerade. Det var bara att rycka ut allt igenom och sätta upp ett lager mycket tightare och bättre. 

Comments