Bygga husbil – Kök och utdragslåda

Lifestyle by

I Stripie, vår förra husbil, hade vi en utdragslåda ur bagaget där vi hade köket och en arbetsyta. Det var enligt oss en av de bästa sakerna vi byggde i den bilen så vi bestämde oss tidigt för att göra en liknande lösning.

Första steget var att hitta utdragsskenor som 1) gick att dra ut långt nog och 2) kunde hålla tillräckligt med vikt för att slippa ha ett stödben. Det finns många industrilösningar men de ligger utanför vår budget men om man har pengarna kan man få något som går att dra ut över en meter och hålla att personer sitter på den.

Vi nöjde oss med något vi hittade på Home Depot (tänk Bauhaus). De hade skenor som kunde dras ut 55cm och hålla 50kg, alltså tillräckligt för att hacka grönsaker på och hålla ett gasolkök.

Bredden på utdragslådan bestämdes utifrån storleken på luckan nere till källaren (källaren är vad vi kallar utrymmet i golvet där den tredje sätesraden kunde fällas ner). Längden bestämdes utifrån skenorna och höjden blev maxhöjden, från sängen ner till bagageluckan.

Så lådan blev till slut 55 cm lång, 40 cm djup och 15 cm hög.

Vi byggde den av plywood och osb, båda som vi fått på byggen och av vänner. För att göra lådan stabil så att den inte var den svaga länken utan skenorna var det satte vi 5 cm x 5 cm reglar i hörnen och längs med toppen där skenorna skulle fästas satte vi 1 cm x 3 cm reglar. Precis som tidigare baserar vi storlekarna på materialet vi har hemma och magkänsla a.k.a absolut ingenting.

Att få fast skenorna var det som visade sig svårast i hela bilbygget. Fram tills nu har inget egentligen spelat roll, några millimeter fel här och där eller till och med en centimeter hade varit okej. Nu när en skena ska röra sig fram och tillbaka måste det vara rakt.

Vår lösning var att under monteringen ha en vänstra sidan av sängstommen lös så den kunde röra sig i sidled. Det gjorde att vi kunde montera fast högersidan och låda vänstersidan anpassa sig. När skenorna kunde röra sig ut och in monterade vi fast vänstersidan och lådan fungerade perfekt.

När vi satte fast reglerna längs med lådan för att fästa skenorna i den blockerades de översta 3 cm av lådan så det utrymmet gick inte att använda. Det vi gjorde då var att såga ett hål i kanten av lådan och sätta in en ny skiva som fungerar som en utdragbar avställningsyta.

På insidan lådan satte vi två metallvinklar för att skivan skulle hålla sig på plats och i änden satte vi en liten skruv som tar emot på vinklarna så vi inte kan dra ut skivan för långt.

I slutet målade vi hela lådan och utdragsskivan. Sängen kommer förbli omålad i brist på färg och tid men det kändes viktigt att måla utdragslådan eftersom det är där vi kommer att laga mat så vi vill kunna torka av ytan och göra den lite mer vattentålig.

Att passa in ett gasolkök

Det smarta hade varit att köpa ett gasolkök och sedan bygga lådan så att det passar, det var så vi gjord i Stripie. Nu gjorde vi tvärtom, vilket inte var så smart. Vi byggde lådan och sedan köpte ett kök. Vi hade mätt lådan så vi viste hur stort köket kunde vara och vi hittade, vilket var enorm tur, ett som precis passade.

När vi köpt det visade det sig att det var väldigt precis, fast åt fel håll. Det var lite för högt. Lösningen var att montera isär lådan och såga ut en bit ur den övre regeln så att köket gick in. Vi målade om och monterade ihop allt. Snyggt, köket gick in på höjden.

Men nu visade det sig att köket var för långt. Så vi gjorde samma sak igen. Monterade isär lådan, sågade bort lite av reglerna, målade om och satte ihop allt.

Nu gick köket in, precis. Så mycket jobb men det var värt det. Plus att lådan fick snygga runda former vilket gör att den ser mer genomtänkt ut.

Vad tycker ni om vårt kök? Verkar det som en bra lösning?

Comments