Produkttest Canon 18-135mm f/3.5-5.6 nano USM

Lifestyle by

Jag har länge använt ett 18-200mm f/3.5-5.6, både från Sigma och Tamron, som gör produkter till Canon men även Nikon, Sony med flera. När jag fick det här Canon objektivet 18-135mm f/3.5-5.6 nano USM var jag orolig att de sista 65mm skulle begränsa mig och jag skulle sakna dem.

Brännvidden 18-135

Det är enormt skönt att ha en stor brännvidd, speciellt när man reser. Det gör att jag kan ha ett allt-i-ett objektiv. Det är många gånger under mina resor som jag fysiskt inte kan komma närmare mitt motiv och den här brännvidden gör det möjligt att ta bra bilder. Och alla vi som bott i en ryggsäck vet att slippa bära med sig flera linser i ryggsäcken sparar mycket vikt och plats.

Under mitt år i Australien bar jag med mig mitt 18-55 f/2.8 plus mitt 70-200 f/2.8. Jag tänkte att jag ville ha bästa kvalitet på alla bilder och bländare 2.8 på hela zoom-omfånget är grymt bra och enorm skillnad mot 5.6. Tyvärr visade det sig att det var för tungt så en lins blev alltid liggande på rummet (oftast min stora 70-200mm) och de få gångerna jag hade med båda var det mycket jobb att ta fram den andra, byta och av någon konstig anledning hade det en tendens till att blåsa runt sand eller regna lätt varje gång jag ville byta. Sedan dess har jag rest med ett objektiv med hela zoom omfånget och tagit valet att det är bättre med en lite sämre bländare men jag har i alla fall med mig objektivet.

Nano USM

Det här är Canons tredje uppgradering av den här brännvidden och det finns några intressanta funktioner, främst Nano USM. USM är namnet på Canons autofokusmotor i objektiven. För oss som använt Canon känns USM igen från flera andra objektiv men just nano USM är en helt ny teknik och det här är första objektivet med den och jag hoppas det här blir standard på de kommande. Det är en kombination av det bästa från två tidigare tekniker som fått en uppgradering.

Nano USM är snabbare och tystare än föregångarna och det märks faktiskt skillnad, speciellt jämfört med mina Sigma och Tamron linser jag använt.

Bildstabilisering IS (image stabilization)

Grym funktion! Det är inte bara en fancy förkortning. Den fungerar på riktigt och gör skillnad. Jag vet inte hur det fungerar inne i objektivet men när jag slår på stabilisatorn märks skillnad. När jag håller i kameran och ser in i sökaren rör sig bilden snabbt. Så fort jag slår på IS blir det stabilare.

Enligt Canon ska den kunna kompensera 4 hela exponeringssteg (4 steg! Det är hur mycket som helst). Självklart beror det här på dig själv, hur stabil du är i grundläget samt yttre faktorer. Eller vad tycker du om den här bilden som jag tagit handhållen på 1/4 sekund!! Men kom ihåg att slutartiden fortfarande är lång så du kommer få rörelseoskärpa, det här tar bort skakningsoskärpan.

Det här är en funktion som alla borde kolla efter. Jag vet inte hur bra den är på alla andra objektiv men på den här linsen gör den enorm skillnad.

Du kan såklart få långa slutartider med ett stativ men det bär jag inte med mig hela tiden och det är inte alltid praktiskt. Sedan bör man inte använda IS tillsammans med ett stativ så när du sätter kameran på stativet, se till att slå av IS.

Tillbehör

Här är något för alla er som gillar att filma.

Canon 18-135mm f/3.5-5.6 nano USM är inte bara först ut med den nya fokuseringen utan även med möjligheten till ett nytt tillbehör.

På undersidan objektivet sitter det ett fäste som jag aldrig sett förut. Samtidigt som linsen släpptes power zoom adapter PZ-E1. Den låter dig med knappar zooma in och ut. Du har möjlighet att sätta zoom hastigheten och styra den från Canon app.

Så varför inte bara zooma som vanligt kanske du tänker. Försök göra en snygg, stabil och jämn in zoomning så inser du varför det här ör ett bra tillbehör för alla som gillar att filma.

Tänk på att alltid använda ett UV-filter på linsen för att skydda den från repor.

Sammanfattning

Efter 2 månader med det här objektivet kan jag säga att jag är jättenöjda.

Orosmomentet att det skulle begränsa mig med kortare brännvidd än jag var van vid är borta. Det har inte begränsat mig det minsta. Samtidigt skulle jag inte vilja ha ett objektiv med kortare brännvidd än 135mm.

Bildstabilisatorn på det här objektivet är den bästa jag haft (dock bara haft 2 med stabilisering tidigare)

Nano USM tekniken är inte bara ett avancerat namn utan en teknik som fungerar. Den hittar fokus otroligt snabbt och tyst och det är ytterst sällan den hamnar fel.

Jag skulle inte byta tillbaka till mitt tidigare objektiv idag om jag fick valet.

Samarbete med Canon

Jag har frilansat som fotograf i flera år och alltid använt Canon. Så när jag fick möjlighet att få produkter sponsrade från Canon var det en fantastisk känsla. Samtidigt var jag tydlig med att jag tänker skrivs det jag tycker. Jag förklarade hur jag använde ett 18-200mm för mina resor och att 18-135 mm kanske inte passar mig. Jag sa rakt ut att jag tänker inte rekommendera det hör objektivet om jag tycker att jag är begränsad och vill byta tillbaka.

Alla åsikter i det här inlägget är mina egna. 

Comments