Canyoning i Bovec, Slovenien

Lifestyle by

Att hoppa, åka rutschkana och repellera sig ner för en virvlande fors, är det roligaste jag gjort på väldigt länge! Det var som att leka runt i ett vattenland skapat av naturen själv.

Aktivitet: Wet canyoning

Arrangör: Kata

Tidsåtgång: 3-4h (2h i vattnet)

Pris: 55 euro

Mot äventyretDCIM100GOPRO

Vi hoppade in vår canyoining guide Katjas röda lilla Nissan Micra och brummade iväg mot starten. Bilen verkade passa henne, hon var en liten kort tjej, ett halvt huvud kortare än jag, hade kortklippt hår i en mörkt kopparröd ton. Det svarta linnet som hon bar avslöjade att  hon hade vältränade armar och skuldor och när hon berättade att hon även höll på med klättring blev jag inte förvånad. Inbitna klättrare brukar ha väldefinierade armar och rygg.

Vi parkerade i en glänta, vi var helt ensamma där. Jag kunde höra fåglarna kvittra ifrån de höga träden runt omkring oss och rakt framför oss bara ett par meter in i skogen fanns ett vattenfall som utgjorde en vacker oas där bland de mörkgröna träden med sitt klart turkosa vatten.

Vi packade in sele och hjälm i våtdräkterna, bytte om till badkläder och joggingskor, knöt våtdräkterna som en ryggsäck och började vandra uppför längs forsen. Vattenfallet vi sett var det sista som vi skulle nedför under vår canyoning.

Katja var en pratglad ung kvinna och vi klickade på en gång, vi pratade resande, Nya Zeeland och säsongande. Vi hade mycket gemensamt. Hon berättade att hon drev eget sen förra säsongen. Vi tyckte det var otroligt kul eftersom vi brinner för entreprenörskap, att få stödja just henne genom att göra detta. En liten oväntad bonus!

Hoppa – kana – repellera

DCIM100GOPRO

”Det finns 3 olika metoder vi kommer att använda för att ta oss ner för den forsen, kana, hoppa och repellera. Jag kommer att berätta och visa vad vi ska göra var hela tiden. Ibland kan det finns två olika alternativ och då väljer ni det ni känner mest för! Ok?!” förklarade Katja när vi nåt starten.

Jag var så taggad att börja nu! Det skulle bli sjukt kul! Första vattenfallet var bara 3 meter och vi kanade lätt ner för det som vilken rutschkana som helst, en enkel och bra uppvärmning.

Jernej vår raftingguide som vi träffat dagen innan hade beskrivit denna canyon som ett vattenland skapat av naturen och han hade verkligen rätt! Man såg tydligt var forsen hade mejlsat sig fram under århundranden och slipat ner de sandfärgade stenarna och klippväggarna till naturliga rutschkanor, lövträden växte tät in till forsen och skapade en nästan djungellik känsla. Jag kände mig som Tarzan när vi forcerade framåt, neråt genom forsen.

canyoning_slovenien_04”Här kan ni välja mellan att hoppa ifrån den här stenen ner i poolen här nedanför, eller göra en kana baklänges ner här”, förklarade Katja och pekade på en ganska brant kana några meter till höger om oss. 

”Vad hade du valt?” frågade jag.

”Kana! Den här är skitkul att göra baklänges!” svarade Katja med gnistrande ögon och ett stort leende på läpparna.

Så kana blev det, och ja det var skitkul!

DCIM100GOPRO

Det var verkligen som att vara som barn på nytt i en ny spännande lekpark! Forsen brusade fram precis bredvid mig där jag satt på kanten av ett vattenfall på 10 meter som jag strax skulle bli repellerad ned för.

Vi fortsatte att leka oss fram genom forsen, det var otroligt roligt! Vi åkte tåg i en av rutschkanorna, testade att göra 360hopp med dyk, klättrade längs klippväggarna när fallen var för tekniska, hoppade och kanande om vart annat ner för forsen!

”Den här kanan är lite speciell så jag kommer att lägga er på plats i position och det är viktigt att ni håller den tills ni slår i vattnet där nere. Okej?” Förklarade Katja.

Jag fick lägga mig ner framför henne med mina böjda ben till vänster, huvudet vilade på klippan under mig.DCIM100GOPRO”Res dig inte upp utan bara slappna av och följ med strömmen så kommer det gå bra” intygade Katja innan hon släppte mig och jag sveptes i väg med vattnet. Några sekunder senare slog jag i vattnet och när jag reste mig upp förstådd jag varför positionen varit så viktig här. Jag hade en klippvägg bara 15 cm från ansiktet. Hade jag suttit upp här hade jag definitivt drämt näsan i stenen.

Det hela avslutades med ännu en hög repellering och en lägre hopp och vi var tillbaka där vi började,  i den gröna oasen vid parkeringen.

Det roligaste jag gjort på länge!

canyoning_slovenien_01Jag kände hur glädjen bara bubblade i mig, sånt här borde man göra oftare. Det var så himla kul! Lätt den bästa aktiviteten vi testat på i Slovenien! Det var otroligt roligt att och spännande, att inte veta vilken utmaning man skulle möta här näst. Definitivt något som jag kommer att göra igen! Denna canyon var väldigt nybörjarvänlig men i Bovecområdet finns flera möjligheter till canyoning på mer avancerade nivårer.

Canyoning passar alla som har någorlunda fysik. Du behöver kunna gå vissa bitar och klättra på stenarna i och runt forsen ibland.

Har du testat wet canyoning? Var i så fall? Vad tyckte du?

 

Comments