En cykelsemester startar – Taiwanrunt

Lifestyle by

Inför vår resa till Taiwan gick vi med i flera Facebookgrupper typ Adventure Taiwan och Hiking in Taiwan. Det är genom den typen av grupper vi hittar mycket av vår information och aktiviteter vi ska göra och Taiwan är inget undantag. Vi blev rekommenderade att kontakta Matthew Bike, en liten cykelbutik i Taipei.

Matthew Bike

Den här butiken ser inte mycket ut för världen men det unga paret (tror de var ett par) som har butiken är otroligt hjälpsamma. De erbjuder två olika cykelmodeller. En månad kostar 2000 kr (7000NTD) för den dyra och 1150 kr (4000NTD) för den billiga. Vi tar den billiga för vi ser ingen fördel med den dyra. Något i den stilen. I priset ingår lås, väskor, cykeldator, hjälm och reparationskit. Så en komplett cykel för att cykelsemester. Men cyklar vi på tandemcykel? Nej, det är en dagsutflykt vi gjorde som vi berättar mer om senare. 

Provisorisk packning

Vi cyklar förbi Decathlon påvägen hem till Harvey, vår CS-host. De vattentäta väskorna är slut! Personalen kollar med andra butiker runt om och det finsn 4 väskor i Taoyuan, nästa stad som bara ligger 3 mil bort. Taget! De lägger undan väskorna åt oss och dagen efter börjar vi cykla mot Taoyuan.

Vi har bestämt att vi ska ha med Fridas stora ryggsäck ifall vi ska göra några vandringar plus en av våra små. Så med de två väskorna fulla, några plastpåsar och spännrämmar sitter allt fast tillräckligt bra för att vi ska kunna börja.

Från Taipei till Taoyuan

Hela Taiwans västkust är städer som vuxit ihop och man kan inte se vart Taipei slutar och Taoyuan börjar. Det är svårt att planera tiden när man cyklar genom en stad. På landsväg vet vi men nu är det trafikljus, vi måste kolla vår GPS hela tiden för det är så många svängar och ibland kommer vägbyggen så vi måste ta omvägar.

Vad som skulle vara en kort första dag tog större delen av dagen och när vi plockar upp väskorna på Decathlon börjar det redan mörkna. Och det har börjat regna. Vart ska vi bo? Det är ju inget kul att slå upp ett tält i regn.

Vår räddare i nöden – en deltidsjobbande student

Det är väldigt lugnt på Decathlon och Chelsa, en i perosnalen som hjälpt oss med väskorna och tagit betala, pratar på om cykling. Hon berättar att hon själv tränar mycket och vill göra samma resa. Vi kommer in på boende och vi berättar att vi har ett tält men inte vet vart vi ska slå upp det.

När hon frågar om vi skulle ha något emot att bo i ett hus skiner vi upp. Sjävklart inte! Hon tar en tidig matrast och visar oss hem till hennes lägenhet där hon bor med sin mamma. Efter ett kort samtal med säkerhetsvaken är det klart, vi får tälta under tak i ett rum där det står ett pingisbord. Så vi har ström, tak över huvudet och en vak som ser till att vi är säkra. Vilken bra start på resan.

Chelsea tar oss upp till hennes lägenhet där hennes mamma lagar middag åt oss. När Chelsea går tillbaka till jobba sitter vi kvar med mamma och pratar. När Chelsea föddes började mamma plugga engelska för att hon skulle kunna hjälpa Chelsea med hennes skola och se till att hon lärde sig engelska som barn. Och det fungerade. Vi var övertygade om att Chelsea bott i England.

Om du mötte någon i vår position, en turist som inte visste vart den skulle bo. Skulle du bjuda hem dem till ditt hem och dela med dig av din kultur?

Comments