Cykelsemester runt Taiwan – Från Taoyuan till Taichung

Lifestyle by

Efter att kvällen innan ha blivit spontaninbjudna att bo och äta middag hos en främling höll vi nu på att plocka ihop vårt tält för att fortsätta vår cykelsemester ner längs västkusten. Då kom Chelsea ner och sa att det var frukost. Förvånade och glada följde vi med henne upp. Vilken gästvänlighet. Hittills lever Taiwan upp till alla våra förväntningar.

Ångade bullar fyllda med taro, frukt och grillad sötpotatis

Under förmiddagen följde vi en flod med sikte på Chiang Kai-Sheks maosoleum. Vi hade vår första lång nedförsbacke under resan, rullade över en bro och här kom uppförsbacken. Bara 10 minuter senare kom vi in i en liten by. I ett hörn stod en stor stapel med bambukorgar som det ångade runt. Score!

Gatan var mysig och iordninggjord, något sa mig att det skulle finnas mer mat och troligtvis en marknad lite längre in. Det är i de här lägena vi märker att vi rest länge, bara 200 meter ner på gatan började marknaden.

Chiang Kai-Shek

Jag känner mig dålig för att inte kunna mer om den här historian. Mao Zedong, Kulturrevoluitionen, Chiang Kai-Shek och relationen mellan Taiwan och Kina. Chiang Kai-Shek som har en stor staty mitt i Taipei, som räddade många av Kinas kulturella skatter när Mao Zedong och kommunistpartiet tog makten i Kina men som är näst intill terroriststämplad i mainland Kina. I mainland Kina lär sig barnen att Taiwan är en provins i Kina och att Kinas regering vill hjälpa Taiwan tillbaka till moderlandet medan många i Taiwan beskriver situationen som att de är tillfångatagna mot sin vilja.  Det här är känsligt och för komplext för oss.

​Chiang Kai-Shek, Mao Zedong och jag. 

Couchsurfing i Hsinchu City

När vi cyklar är det svårt att veta exakt när man ska komma fram. Man kan fastna i en regnstorm, få punktering eller något annat. Det var vad som hände här så vi visste inte förrän vid lunch samma dag att vi faktiskt skulle hinna fram på eftermiddagen. Och vi hade sagt till vår host att det här var läget så hon var förstående.

Jag skickade ett meddelande till Lynn, vår host, och sa att vi kommer mellan 17-18. När vi kom fram till deras hus var ingen hemma och vi hade inget svar.

Vakten till lägenhetshuset visade oss till ett kontor rakt över vägen där hennes man jobbade. Han hade ingen aning om att vi skulle komma och helt svettiga i träningskläder gjorde vi nog inte ett bra förstaintryck. Kan även tillägga att han jobbar som mäklare och hans jobbkläder var mer formella än något jag någonsin haft och det är inklusive studentbal och galamiddagar på Emax.

Han visade oss till lägenheten och gick sedan till jobbet igen. Vi satt ensamma i lägenheten och kollade runt omkring. Det var stökigt, fullt av leksaker överallt. De måste ha ett barn som inte gillar att städa och så rätt vi hade.

Helt plötsligt ramlade Lynn in med sitt barn, sin syster och en vän. Det var full fart och högljudt direkt. Till en början var det ganska obekvämt och konstigt. Lynn kändes inte så trevlig och kort men när vi ätit lite och hon lugnat ner sig ändrades allt.

När vi la oss på sofforna i vardagsrummet för att sova var vi nöjda. Det blev en jättebra kväll och under hela vår månad runt Taiwan hade vi kontakt med Lynn som hjälpte oss med olika småsaker och tips.

En cykelväg längs kusten

Strax utanför Hsinchu tog vi oss ner till kusten där vi blivit tipsade av vår nästa couchsurfing host att det ska finnas en vacker cykelväg. Det är så skönt att slippa dela väg med bilar! Och gissa vad, typ första gången i våra liv. Vi cyklade och hade en stabil vind i ryggen hela vägen! Vilken känsla.

Efter någon mil gick cykelvägen några hundra meter inland och vi fick grön skog omkring oss men en minst lika vackra cykelväg. Från Hsinchu till Maoli och slutligen in i Taichung. Tai är samma som i Taiwan, chung betyder mitten. Så gissa vart Taichung ligger, från norr till syd ligger det mitt i Taiwan. Så smart.

Trotts att det varit platt hela dagen och vi haft vinden i ryggen var vi bra möra när vi närmade oss Taichung men sån tur är hade vår host förberett oss på uppförsbacken in till stan. 30 minuter av konstant uppåt hade vi gjort de 130km och slått vårt eget rekord i längsta dagen. Vi satsar på runt 70km per dag i vanliga fall, 100km är max, så det här var mer än vad vi egentligen pallar. Så varför gjorde vi det här? För att vi hade en couchsurfinghost såklart 😀

Couchsurfing i Taiwans konstrikaste stad

CK, en Taiwanese jobbar med solpaneler men som driver sidan Biking Taiwan och som är involverad i allt vad gäller cykelsemestrar i Taiwan och hans tjej Sorina från Rumänien som är engelskalärare och arrangerar cykelturer med Giant, Taiwans största cykelmärke, tog emot oss med öppna armar.

Och Taichung blev tillslut vår favoritstad i Taiwan. Ni vet en av de där städerna som direkt känns trevliga och roliga. Det gick så långt så att vi på allvar skulle kunna tänka oss att bo där under en period. Och vi blev inte förvånade när vi läste att Taichung anses vara Taiwans bästa stad att bo i. Men mer om Taichung i nästa inlägg 😀

Har du någon gång varit couchsurfinghost åt någon? 

Comments