Cykelsemester i Vietnam: 250mil och 2 månader på en cykelsadel

Lifestyle by

Cykelsemester i Vietnam: 250mil och 2 månader på en cykelsadel

Vi satt på en av alla 5 timmars bussar mellan Phonm Penh, Kambodja och Ho Chi Minh City (tidigare Saigon), Vietnam. Bussresan är lätt, relativt komfortabla bussar, platt väg och nya vyer med gröna risfält susade förbi utanför fönstret. Vi hade tagit med oss ett backpacker magasin från vårt förra hostel och satt nu och läste en artikel om två personer som cyklat i Vietnam (precis som ni gör nu). Vi tänkte ”Wow, det verkar så coolt, vi borde göra det också!” (precis som du tänker just nu). Men hur förbereder man sig för en cykelsemester, hur mycket måste man planera i förväg, behöver vi inte träna massa innan och gå på spinningklasser?

vietnam_cykelsemester_hochiminhcity_02

Några timmar senare anlände bussen till Ho Chi Minh City (HCMC) och som så många gånger tidigare vände vi oss till couchsurfing och frågade om hjälp. Affärer är organiserade på ett annat sätt här än i Europa. Liknande affärer håller ihop i områden så på en gata finns det bara frisörer och på parallellgatan säljs det bara tillbehör till motorcyklar. På en av gatorna säljs det andrahandscyklar. Hur bra som helst när det är det man letar efter. Framförallt om man vet var den här gatan ligger. I HCMC heter den här gatan Bùi Hữu Nghĩa. 

vietnam_cykelsemester_hochiminhcity_01

Vi spenderade hela dagen med att gå från affär till affär och testa, inspektera (vi låtsades att vi hade full koll på vad vi gjorde) och pruta. Till slut hittade vi en affär som sålde två cyklar vi ville ha. 

vietnam_cykelsemester_hochiminhcity_03

Här kommer du få använda alla dina prutningskunskaper och tekniker du kan och lite till. Ingen pratade engelska och vi tänkte inte betala priset vi fick av dom! Vi pratade långsamt och tydligt (även om han inte förstod något känns det ändå bättre att säga något än att bara stå tyst, om det vi sa var på svenska eller engelska spelade mindre roll). Vi hade ett papper där vi kunde skriva priser. Jag gjorde ett stort kryss över hans pris och visade med hela kroppen att jag inte accepterade hans pris. 

Jag gick bort till några andra cyklar och pekade på en pakethållare och sedan på våra cyklar, sedan på en andra cykels stänkskärmar och på vår cykel. Budskapet gick fram. Därefter skrev jag mitt pris på lappen. Ett antal kryss och missförstånd senare hade vi en deal vi båda var nöjda med och priset för båda cyklarna hade droppat från 3000 kr till 1000 kr inklusive tillbehören. Det enda vi köpte till utöver det här var en bra sadel med håll i mitten och en cykeldator för att se distans. Det är värt att betala 200 kr för en bra sadel för att kunna gå på toa utan smärta. 

vietnam_cykelsemester_hochiminhcity_04

Några kvarter bort besökte vi den lokala marknaden där vi fick en träpinne att sätta på pakethållaren och köpte 4 flätade korgar som vi satte på sidorna. Vi gjorde korgarna vattentäta med dubbla sopsäckar. Nöjda med dagens förberedelser åkte vi tillbaka till hotellet och firade med en enorm fruktsallad. 

vietnam_cykelsemester_hochiminhcity_05

4 dagar efter vi anlänt till HCMC var det äntligen dags att bege sig. Vi spände fast våra ryggsäckar ovanpå pakethållaren och korgarna och började cykla. Vi kom 500 meter och så gick drevet på min cykel sönder. Helt sönder. Det gick inte att trampa längre. Det var bara att gå med cyklarna de 3km tillbaka till cykelaffären och be dom byta. Dom skrev 300kr på lappen. Jag gjorde ett stort kryss och skrev ”FREE!” med stora bokstäver.

Kommande två månader var fyllda med bra dagar, glädje, sol, roliga minnen, dagar vi lovade oss själva att aldrig mer sätta oss på en cykel, värk i rumpan, stulen mobiltelefon, inbjudningar att bo och äta hos familjer längs vägen, ett fantastiskt landskap och ett ännu mer fantastiskt folk. Vi älskade det och kan rekommendera att cykla i Vietnam! Du får se en sida som andra turister missar. Vid 5 tillfällen blev vi inbjudna att bo och äta hos person som vi träffade längs vägen.

Mer läsning: Där är cykling det bästa sättet att upptäcka ett land på

Här kommer våra bästa och värsta minnen från resan!

  • Första dagen cyklade vi 25km längs en tungt trafikerad motorväg och eftersom mitt drev hade gått sönder på morgonen kom vi fram till Cu Chi när det blivit mörkt. 

vietnam_cykelsemester_06

Vi stod vid en busstation och hade ingen aning om vart vi skulle. ”Det måste ju finnas massa hotell här eftersom det är en turistdestination” tänkte vi. En buss stannade och en av passagerarna var en student som var på väg hem. Han hjälpte oss till, vad som enligt honom var enda hotellet, men det var fullbokat. Bra start på det här äventyret!

 

vietnam_cykelsemester_07

Han erbjöd oss att sova hos hans familj. Lättade accepterade vi hans inbjudan! Bra start och ett bra tecken. Vietnamesisk middag tillsammans med hans familj och dom visade var vi skulle sova. Det var ingen säng, det var direkt på kakelgolvet. Vi kurade ihop oss på kakelgolvet, med våra tröjor ihoprullade som kuddar och ett myggnät över oss. Tur att vi fortfarande är unga och utan ryggproblem. 

  • Mekongdelta området var troligtvis den bästa delen av cykelsemestern. Inte bara för att det är platt, det finns också mängder av små vägar så det är lätt att undvika trafik, det är nära mellan byarna så det var lätt att hitta boende och framförallt, det odlas frukt överallt i denna region! 

vietnam_cykelsemester_09

Vi cyklade förbi drakfruktsodlingar, ananasodlingar, papayaodlingar och till och med durianodlingar. Utanför husen längs vägen stod små bord uppställda där familjer sålde frukten som hade fel form och storlek för marknaderna. Den kostade nästan ingenting, eller vad säger ni om 4kg drakfrukt för 7 kr?! Inget gott som inte har något ont med sig (Frida anser att detta inte är ett korrekt sätt att använda det här ordspråket men jag tycker det funkar), några dagar cyklade vi genom området där dom torkade fisk och gjorde räkpure och lukten var obeskrivbar. Jag tror att vi konstant höll andan i 2 dagar. 

vietnam_cykelsemester_durian_08

  • Vi lämnade Mui Ne och började cykla upp mot bergen och Dalat. Det var en etapp utöver det vanliga. Brant stigning utan mat och vatten. En storm drog förbi och vi blev fast i tre dagar och träffade ägg-familjen. Men det är ett äventyr som förtjänar sitt egna inlägg som är på väg. 

 

  • Efter att ha spenderat två dagar att cykla från Mui Ne till Dalat på 1500 meters höjd var det skönt att cykla ned. Eller mer rulla ner. 

vietnam_cykelsemester_dalat_10

Vi började i Dalat med kallt väder, tallar & granar och stora områden med växthus och kom allt eftersom ned till varmare klimat. Först tog kaffeodlingarna över och senare byttes dom ut mot bananplantage. 

vietnam_cykelsemester_dalat_11

Lutningen var perfekt, inte för brant så vi behövde bromsa hela tiden men heller inte så vi behövde trampa. Det var verkligen skönt att bara rulla ner, känna vinden och se hur klimatet ändrades. 

vietnam_cykelsemester_dalat_panorama

  • Vi kom till det som skulle vara det största vattenfallet i Buon Ma Thout. Ett område norr om Dalat dit många turister inte kommer. Vi hade cyklat två dagar med det här som mål. Vi betalade inträdet och gick 10 minuter och där var… ingenting. Bara ett litet vattenfall som omöjligt kunde kvalificera som ett av de största i Vietnam. Vi frågade personen som sålt biljetten (som förövrigt hade en bild på vattenfallet). ”Jaha, du vill se det här. Det är under regnsäsong, nu är det torrsäsong så det finns inget stort vattenfall” WTF! På bilden ser det faktiskt bättre och mer imponerande ut än vad det var i verkligenheten. 

vietnam_cykelsemester_12

  • Kanske inte en höjdpunkt men något som är oundvikligt när man cyklar 250 mil är punkteringar. Vi fick tillsammans över 20 punkteringar (Frida har 3 på hela resan resten var på min cykel). Som tur var så cyklade vi där det var tätbefolkat så det var aldrig längre än 1 km att gå till närmaste reparationsställe. Vi hade inte ens med oss ett reparations kit. 

vietnam_cykelsemester_13

Vem kan cykla i Vietnam?

Vem som helst. Mekongdeltat är otroligt platt och passar utmärkt för nybörjare. Det gick uppför två gånger i Mekongdeltat och det var när vi skulle över broar. Om du inte kräver hög standard på ditt boende så behöver du inte planera eller boka något. Det finns små hotell i varje liten by och ett dubbelrum kostar runt 90kr/natt.

Har du varit på cykelsemester nån gång? Var cyklade du?
Har du funderat på att cykla i Vietnam?

Comments