Dagsaktiviteter i Tokyo – Planera ditt Tokyobesök

Lifestyle by

Tokyo är inte bara världens mest tätbefolkade stad, det är också till ytan en enormt stor stad. Att planera dåligt kan göra att man får spendera större delen av sin vistelse fast i trafiken eller vilse i tunnelbanesystemet.

Här är några tips på hur du kan planera dina dagar för att få ut så mycket som möjligt av tiden.

Ett av problemen i Tokyo är priserna. Det kostar att åka runt och att det finns flera bolag som driver tunnelbanesystemet, flera olika för tåg och några till för buss och att de inte har kombinerade biljetter gör det svårt att köpa dagskort (även om det finns).

Nyckeln är att dela upp aktiviteterna geografiskt, det både sparar tid och pengar.

Asakusa, Tokyo Sky Tree & Tokyo-Edo Muséet

Asakusa är ett av de mest populära turistområdena i Tokyo. Här hittar du flera kvarter i gammal stil och en av Japans största lanternor. I mitten av området ligger ett stort tempel omgett av flera små.

Ta en promenad längs floden och över bron så kommer du till Sky Tree, Japans högst byggnad som du kan åka upp i och uppleva Tokyo från ovan.

Några kvarter längre bort ligger Tokyo-Edo muséet. Vi blev helt klart imponerade av det här. Vi fick en volontärguide som tog oss runt i över en timme och berättade om livet under Edo perioden, hur det övergick till Tokyo och hur andra världskriget kom.

En något konstig aktivitet men som ändå får en del besök av turister är affärerna på en av sidogatorna som säljer allt relaterat till kök men det är knivarna och affärerna som säljer de extremt verklighetstrogna maträtterna i plast som många restauranger har i sina fönster. 

Det här kommer antagligen att fylla upp hela din dag fram till sen eftermiddag.

Shibuya

På kvällen kan du ta tunnelbanan till Shibuya och uppleva vad som sägs vara världens mest trafikerade korsning. Varje gång var 90.e sekund när det slår om till grönt går tusentals människor över korsningen.  Mest effektfullt är det när alla när på väg hem ifrån sina jobb.

När mörkert fallit kan du vandra runt i de neonskyltsintensiva gatorna och känna in kontrasternas Tokyo med alla dina sinnen. Massiva varuhus som säljer all elektronik du kan tänka dig är det ingen brist på här. Det finns även gott om restauranger som kan stilla din hunger under din lilla upptäktsfärd, bara att välja och vraka.

Akihabara

Här finns mycket av det extrema Tokyo. Enorma varuhus som säljer actionfigurer, mangatidningar och allt relaterat till den kulturen. 6 våningar höga spelhus med maskiner från Space Invader och Megaman till helt nya superhjältar. I ett av de höga husen har AKB48, Japans populäraste popgrupp sitt säte. Låter ganska konstigt men de har en konsert där varje dag och varuhuset är fullt av idolbilder. Här finns också ett av de mest populära ”maid caféerna”, ett av Japans temacaféer.

Det finns också en Todobashi Camera här, ett enormt köpcenter på flera enorma våningsplan med elektronik (inte bara kameror)

Åk hit, gå runt och förundras av det absurda.

Shinjuku,  Harajuku & Parken

Harajuku är känt för en av subkulturerna i Japan där folk klär ut sig på olika spaceade sätt. Det stämmer nog att det var mycket av det här en gång i tiden men nu är det mest en turistattraktion. Åk hit och gå runt en stund. Vet inte riktigt varför men stället vimlar av crepes-stånd.

När du känner dig färdig fortsätter du till Yoyogiparken som ligger precis bredvid. Det är som en oas mitt i stan. Allt oljud försvinner och Meijitemplet som ligger mitt i parken skapar ett lugn. Gå ut genom den norra utgången mot Shinjuku.

Shinjuku är ett businessområde som verkligen lever upp på kvällen. Upplysta skyltar överallt, massa folk och en enorm puls. Försök hitta en av restaurangerna på takterrasserna. Det finns många ”inkastare” på gatan som tar er till en hiss i någon byggnad och skickar upp er (för oss som inte läser Japanska känns det här ofta väldigt underligt). När ni kommer upp möts ni av en annan värld.

Inte långt bort ligger regeringshuset där du gratis kan åka upp till 48.e våningen och se utsikten. Det är öppet från morgonen till sent på kvällen.

Det här är näst intill en heldag och räkna med att gå närmare en mil.

Narita

Narita är en stad utanför Tokyo och där den internationella flygplatsen ligger. Därför är det här bra att kombinera antingen med ankomstdagen eller avgångsdagen för att slippa onödiga resor.

Narita-san Shinshojitemplet är stort med en väldigt vacker trädgård. Lämna väskorna i myntskåpen på stationen och planera runt 3 timmar här inkl tiden att gå från tågstationen till templet.

Fuji-Q Highland

Såklart ska du besöka det här nöjesfältet när du är i Japan! Känt för sina stora berg och dalbanor som är eller varit världsrekordhållare inom olika områden. Vi har skrivit ett helt inlägg om attraktionerna och hur du tar dig dit.

Palatset, parker, Ginza och Tsukiji

Mitt i Tokyo, bredvid Tokyo Station, ligger palatset. Vi blev förvånade över hur stort området var men gick faktiskt aldrig in. I det sydöstra hörnet av område ligger Hibiya Park, en liten men mysig park som är värd att gå igenom på vägen till Ginza.

Ginza är shoppingområdet där märkesbutiker trängs med varandra. Av någon anledning tycker folk det är kul men vårt intresse i Gucci och Prada är minst sagt begränsat. Öst om Ginza ligger Tsukijimarknaden där folk på morgonen ser tonfiskmarknaden. En betydligt mer intressant del för oss är frukt och grönsaksdelen där de säljer fyrkantiga vattenmeloner och marknadsdelen som säljer japanska knivar.

Tepia

Vi hörde först om Tepia på en blogg som listade alternativa saker i Tokyo och blev direkt intresserade. Det är ett teknologimuséum som fokuserar på AI (Artificial Intelegence), IOT (Internet of Things) och nya innovationer. De visar olika robotar, hur teknik kan hjälpa människor med olika handikapp, 3D skrivare som printar brosk och skelett för operationer, nya material, miljövänliga tekniker och massa roliga nördiga saker.

Det är gratis att gå in och du får låna en ljudguide som informativt berättar 2-3 minuter om varje teknik och projekt i utställningen. Totalt runt 50 saker finns utställda. 

Om du skulle åka till Tokyo, vad hade du velat göra där? Eller har du redan varit där? Dela gärna med dig av din resa. 

Comments