På offentligt duschhus i Kina

Lifestyle by

Vi har hört talas om i de gamla delarna av Peking, hutongerna, att de inte har egen dusch hemma. Utan att de i stället går till ett offentligt duschhus som finns i varje kvarter. Så när vår vän Nancy frågade om vi ville följa med och duscha på det offentliga badhuset när vi firade kinesiskt nyår hos henne var vi inte sena att tacka ja. Det här skulle bli spännande!

Vi packade badlakan, schampoo, tvål och rena kläder i en påse och begav oss iväg mot badhuset som låg en fem minuters promenad från Nancys hus. Nancys familj hade dusch hemma men nu under vintern så valde de att inte använda den eftersom de inte värmde upp dusch rummet då det var rent ut sagt svinkallt där inne, att ta sv sig kläderna där var inte ens med på tankekartan.

"Är jag och Jacob i samma rum?" Frågade jag förvånat när Nancy sa att jag inte behövde ta ur Jacobs grejer ur påsen.

"Ja, det är klart!" Svarade hon som om det vore självklart. Vi stod i receptionen och hade precis köpt varsin biljett för 8 RMB (ca 6 SEK köpte) och hade fortfarande ingen aning om vad vi kunde förvänta oss. Receptionen såg ut som en liten hotell reception med en disk och några soffor och fotöljer i brunbetsat trä. Längs ena väggen fanns en hylla som var full med badtofflor i olika storlekar och badlakan som det verkade som att man kunde hyra.

Dubbeldusch och badkar

En medelåldersman med grånat hår fimpade sin cigarett i askkoppar på det ena soffbordet och visade oss till vårt duschrum. Han vred om nyckeln till en vanlig dörr, rev ett jack i våra biljetter och visade att vi skulle gå in. Där inne fanns två rum, ett förrum med vit kaklat golv och vitmålade väggar. På ena väggen hängde det krokar för att hänga av sig kläder på. Längs andra väggen stod det en säng med vit stålkarm och en röd gummimadrass som påminde om de man hade i gympan på lågstadiet. Framför fönstret ut mot korridoren hängde ett tjockt plyschdrsperi i mörkbrunt som stängde ute alla eventuella förbipasserandes nyfikna blickar. I rummet innanför fanns två badkar och två duschar. Mannen följde med oss in och drog på varmvattnet för fullt åt oss för att börja fylla upp karen och gav oss sedan nyckeln och försvann.

Sicken grej! Jag som trott att det skulle vara ett stort delat duschrum ett för damer och ett för herrar liknande de vi har på badhus hemma i Sverige. Det har bar ju kalasbra och snacka om att ett varmt bad var efterlängtat, det var nämligen inte bara duschrummet hemma hos Nancys familj som inte var uppvärmt utan alla rum förutom vardagsrummet, där de dessutom sällan hade en temperatur över 16 grader. Hela familjen. Gick ändå runt i täckjackor inomhus hela tiden så de tyckte att det var rätt lagom. Men vi som kom direktimporterade i från 35 graders tropisk värme tyckte det var rysligt kallt även fast vi hade underställ och mössa på oss konstant.

Efter en halvtimme i det varma vattnet var Jacob uttråkad till max och tyckte att det var dags att hitta på nåt annat. Jag låg kvar o njöt lite till medans han duschade och tvättade håret och gick sen upp och klädde på mig. Båda rummen hade förvandlats till en ångbastu av det varma vattnet så bilderna vi tog är en aningen immiga eftersom linsen på kameran immade helt igen. Ute i korridoren fanns det hårtork och spegel och även en offentlig kam!

Varma, rena, nöjda och en superintressant kulturupplevelse rikare spatserade vi hemåt igen!

Vad har du testat på för intressants seder när du rest? 

Comments