Dyka i Filippinerna: Ett paradis för alla dykare

Lifestyle by

Klarblå himmel, vita sandstränder, kristallklart vatten, fiskar i regnbågens alla färger, stora korallrev och ett paradis för oss dykare. Vi har hittills besökt Filippinerna två gånger (5 månader totalt) och båda gångerna har dykning varit vår prioritet.

We love it!

Många dykare sitter hemma och försöker planera sina dykresor. Varje dykplats ser fantastisk ut. Vi har gjort över 70 dyk i Fillippinerna och vi kan säga att det är fantastiskt. Men vissa platser är ändå bättre än andra och dom erbjuder olika sorters dyk, från vrakdyk där du simmar in i skeppen, till grottor & tunnlar, korallrev, starka strömmar och kurser. De flesta dyken kommer hur som helst att genomföras från båt.

filippinerna_dykning_02

Vi har gjort två kurser i Filippinerna, en CMAS 2 stjärnor och en CMAS 3 stjärnor, båda i Cebu, Mactan.

filippinerna_dykning_04

Cebu

Ön Cebu erbjuder många högklassiga dykupplevelser 

Mactan –  Mactan ligger på Lapu-Lapuön som man når vid en bro från Cebu City. Det är lätttillgängligt och perfekt för kurser. Vattnet kantas av stora resorts men alla kurser görs från båtarna. Botten går från stranden coh 100 meter ut når man 7 meters djup och ett drop börjar som enligt många locals är 1000 meter djup. Det är längs den här väggen den mesta dykningen görs. Saker ni kan förvänta er att se här är ett stort stim med sardiner, baracudor, muränor, randiga havsormar, lejonfiskar och massa annat. 

Rakt över från Mactan ligger ett marinreservat där ni kan se mer och större fiskar. 

Nivå: Från Open Water

Malapascua – Malapascua är en liten ö precis norr om Cebu. Det är en liten paradis ö utan biltrafik och riktiga vägar. Det är perfekt för de som vill ha skönt strandhäng men det är mest känt för sina rävhajar (Thresher Sharks). Det finns även en sten/lite ö en bit utanför Malapascua som erbjuder förstklassig dykning. Vi såg sjöhästar, bläckfiskar (både octopus och squid) och man kan dyka igenom en 40 meter lång tunnel under ön. 

Nivå: Från Advanced (behövs för att kunna se rävhajarna och rekommenderas för att dyka igenom tunneln)

Mer läsning: Malapascua och Thresher Sharks

Oslob och Sumilon

När vi var här första gången för 5 år sedan fanns inget. Nu är det en jätteindustri runt valhajarna. Du är garanterad att se valhajar men det är ett zoo, de matas och det är hundratals asiater i organga flytvästar som försöker ta selfies med djuren. Om ni bryr er det minsta lilla om djur så avråder jag er från att åka hit. För valhajar läsa om Donsol. 

Sumilon erbjuder en del koraller och ålträdgården, en märklig syn och något jag aldrig sett någon annan stans. 

Nivå: Advanced med full djupspecialitet (ålträdgården börjar på 35 meter)

Mer läsning: Oslob och Sumilon 

Retocuh and Photography

Bohol

Grannön till Cebu heter Bohol och är mest känt för sina chokladtoppskullar men där finns även en av de bästa dykställena vi sett. Utanför ön Panglao på Bohols södra spets ligger ön Balicasag som är mindre än 1 km i omkrets. Ön erbjuder bra strömmar och vi såg 13 sköldpaddor på ett dyk. 

Nivå: Från Open Water

Palawan

Den lilla ön Coron på den norra toppen av Palawan är världskänt för sina vrakdyk och ett måste för alla dykare. Inom 2 timmars båtresa från Coron når man 10 vrak. Samtliga var japanska skepp som amerikanarna sköt ner under andra världskriget. Vraken ligger på olika djup, från 40 meter till 12 meter. Alla dykskolor tar in alla elever, här är det upp till dig själv att bestämma din nivå. Har du tillräckligt mycket kontroll och bra buoyancy för att simma inne i ett vrak?

Nivå: Från Advanced med bra buoyancykontroll (även Open Water får gå in i vraken men det rekommenderar vi inte)

filippinerna_dykning_03

Luzon

Det här är huvudön som Manila ligger på. 

Batangas och Anilao

Det här är en dykplats som får mycket uppmärksamhet och vi åkt hit. Gör det inte. Anledningen till att det är så populärt är att det är den bästa dykplatsen som är på dagstursavstånd från Manila. Det betyder inte att den är speciellt bra, finns mycket bättre i andra delar av Filippinerna. 

Donsol

Det här är platsen för dig som vill se valhajar. Det är ingen 100% garanti och valhajarna simar i säsonger. Gör lite reseach och se om det är stor chans för dig att se de här fantastiska försiktiga jättarna när du är i Filippinerna. 

Andra dykplatser

Puerto Galera

Puerto Galera ligger på norra Mindoro, första ön syd från Manila. Det finns två byar, en strandby och en dykby. Det är skön stämning och mycket kretsar runt dykning. Jämfört med Anilao var det ett steg upp men det var inte lika bra som många andra dykplatser vi besökte i Filippinerna.

Nivå: Från Open water

Apo Reef Natural Park

Blanda inte ihop med Apo Island! Den här dykplatsen når du från Mindoro, den ligger på öns västra kust och är känd för sin dykning. Det är världens näst största korallrev!

Mer läsning: Wikipedia om Apo Reef

Apo Island

Det finns många Apo Islands i Filippinerna men bara en är känd för sin dykning. Den ligger på Negros Oriental / Dumagete / Dauin.

Mer läsning: Wikipedia om Apo Island

Cash rules – säkerhet och regler är #2

Det finns många dykskolor runt om i Filippinerna och vissa tummar lite på säkerheten för att kunna maximera sin vinst. Var försiktig och dubbelkolla utrustningen du lånar inför ditt dyk. Och jag känner till dykcenter som tagit med Open Water dykare med mindre än 10 dyk in i skepsvrak eller dykt i strömmar på 30 meters djup med nitrox. Om du inte känner dig bekväm och säker, säg till din guide eller gå till ett annat dykcenter.

Dykning är så otroligt avslappnande och fantastiskt. Och känslan att ha full kontroll är obeskrivlig. Det är något alla borde testa.

Har du dyk i Filippinerna? Var är din favorit?

Comments