Dyka på Koh Tao: Det här ser vi

Lifestyle by

Världen under ytan har mycket att erbjuda. Vi har samlat ihop några av våra favoriter och några vanliga fiskar och djur vi ser när vi dyker på Koh Tao.

Eftersom vi är ute i det vilda så finns det aldrig några garantier för vad man kan se men med det sagt så är det stora chans att se en del fiskar medan andra är betydligt mer sällsynta.

Kom ihåg att när man dyker får man aldrig röra något, inga fiskar och inga koraller. Plocka aldrig snäckor eller koraller, även om de ser döda och övergivna ut.

Blue spotted stingray

Photo credit: Justin Turner

En av våra favoriter att se. De runda gul/orangea kropparna med klarblå fläckar är allt från 2 till 4 decimeter med en långa svans. Vi ser de oftast liggande på botten under stenar, koraller eller skuggsidan av klippa. De gömmer sig gärna under något men glömmer av sin svans som ofta sticker ut. Om vi har tur, oftast under nattdyk, kan vi se dem graciöst simma fram i jakt på mat eller ett nytt ställe att vila på.

De är tillräckligt vanliga för att en Open Waterelev ska ha stora chans att se de men ovanliga nog för att det ska vara en speciell händelse.

Titan triggerfish

En ganska vanlig fisk men som ändå är värd att uppmärksamma. Det specifika utseendet gör att man känner igen den på långt håll. Den är känd som en av de mest aggressiva fiskarna och den muskulösa kroppen och de grova tänderna inger respekt. När den blir hotad fäller den upp sin trigger på huvudet och då gäller det att hålla sig på avstånd.

Reviret är format som en upp och nervänd pyramid och om du kommer innanför under parningssäsongen kan du räkna med att bli triggered.

Butterflyfish

De gula diskformade fiskarna är vanliga runt om Koh Tao. När de parar sig så gör de det för livet så ofta ser man två stycken simma runt tillsammans. När en av individerna dör så parar sig inte den andra om utan flyttar ihop med ett annat par och spenderar resten av livet som ett tredje hjul.

När de är unga och inte parat sig kan man de stora stim av butterflyfiskar. Det finns flera olika sorter i den här familjen, de vita med svarta ränder är, om inte lika vanliga, fortfarande något vi ofta ser.

Angelfish

En diskformade fisk med näst intill lysande blå ränder längs med kroppen. De simmar oftast runt längs koraller eller stenväggar och precis som butterflyfisken är de ofta i par.

Sköldpaddor

Photo credit: Justin Turner

Koh Tao betyder sköldpaddsön, vissa säger att det är från formen på ön medan andra säger att det brukade finns så mycket sköldpaddor i vattnet. Och det finns sköldpaddor här men tyvärr är de sällsynta. De kan ses på botten ätande på en anemon eller simmande på ytan för att hämta ny luft.

Om du får se en sköldpadda har du tur och berätta det för alla du träffar. Många instruktörer har gjort hundratals dyk på Koh Tao utan att ha sett en enda sköldpadda.

Grouper

Photo credit: Justin Turner

Det finns groupers på nästan alla dykplatser här men vi hittar de riktigt stora ute på Chumphon Pinnacles. Vi dyker längs ovansidan av klippformationen och tittar ner i sprickorna. En bit ner ser vi en av de grå-bruna kropparna med svarta prickar. Triggerfishen ser kompakt och muskulös ut, det här är rena motsatsen. Tjocka och fläskiga med stora valkar. De håller sig där det är lite mörkare och när vi närmar oss vänder den sig om och försvinner ner i djupet.

Valhaj

Photo credit: Justin Turner

Our gentle gigants. Världens största haj men här på Koh Tao får vi bara de små, någonstans mellan 3-5 meter. De simmar i säsonger så under delar av året finns de inte här men under vissa månader får vi flera rapporter i veckan från dykbåtar som sett de. Men även om du har turen att vara på Koh Tao under valhajssäsongen krävs det ännu mer tur för att få se de.

Jag vet Open Waterelever med 4 dyk som sett dem 2 gånger och jag vet instruktörer med 2000 dyk som aldrig sett dem.

Baraccuda

I filmer spelar baraccudor ofta de onda och elaka och utifrån deras utseende förstår jag, de ser onda ut. Men de är försiktiga. Vi dyker ofta runt på botten och kollar på koraller och små fiskar men om man bara vänder på sig och kollar upp mot vattenytan så kan man ofta se vad som ser ut som pinnar flyta omkring precis under ytan. Det är våra barracudor.

Ute vid Chumphon Pinnacles finns det både stora stim och en antal jättebaraccudor. Skolorna av Chevron Barracudor kan vara flera 1000 individer stora. Jättebarracudorna rör sig däremot i mindre grupper, antingen själva eller en handfull individer. Och de heter jättebaraccudor av en anledning, det är imponerande att se en meter lång baraccuda som är tjockare än mitt lår.

Morray eel

Photo credit: Justin Turner

Ännu en fisk som ofta ses som ond och av någon anledning uppfattas den som farlig. Jag tror att det är en blandning mellan att den ser lite ut som och rör sig som en orm och att ses med sticka ut huvudet ur en stenformation men munnen konstant öppen.

Det den gör är att den väntar på att något litet ska komma i närheten eller simma igenom så att den får lunch. Det är extremt ovanligt att de biter människor. De enda historierna jag hört där människor skadats är när någon handmatat den och korven i handen har varit lite för lik ett finger.

Nemos kusin

Tänk att en film gjort en fiskart så otroligt populär. Och det här är inte ens Nemo, vi kallar dem Nemos kusin. Det är en rosa clownfisk, tillskillnad från Nemo som är en orange. På nästan varje dykplats hittar en en anemon med några rosa clownfiskar i men det är ute på Chumphon Pinncales och South West Pinnacles vi hittar hundra talas. Undervattensklipporna är täckta i anemoner som vaggar fram och tillbaka med vattnets rörelser.

På dykplatsen Twins finns det faktiskt en anemon där det bor en familj orangea clownfiskar. De är så populära så att det lagts ut en stora cirkel med stenar som dykare inte får vara innanför.

Andra fiskar och djur vi ser

Photo credit: Justin Turner

Photo credit: Justin Turner

Comments