Dykmyter och vanliga rädslor

Lifestyle by

Vi är beroende av havet. Inte bara som människor utan vi måste vara nära havet. När vi rest i långa perioder inland så längtar vi till havet och möjligheten att få dyka.

Att få simma runt tyngdlös flera meter under ytan och bara betrakta allt fantastiskt liv, glömma alla stress och njuta av tystnaden.

För 4 år sedan blev vi dykinstruktörer och jobbar just nu med att dela med oss av våra passion för havet och att få fler att uppleva den fantastiska känslan vi känner varje dag.

Tyvärr märker vi ofta att många har en felvriden bild av dykning och många rädslor som ofta är omotiverade.

Blanda inte ihop fakta och film

Filmer är inte fakta. För att det ska bli en bra film krävs action och det finns ofta väldigt lite av det under ett vanligt dyk.

Det sker extremt få olyckor och de skadorna som sker är ofta att någon skrapar upp knät på en sten eller korall.

PADI, världens största dykorganisation, har vuxit varje år sedan de startade utan 1975. Gissa vilken film som hade premiär då?

Jag är ett kontrollfreak

Perfekt! Då är dykning helt rätt för dig! Det finns väldigt få tillfällen i livet som du har så mycket kontroll över dig själv och din egen situation som när du dyker. Du måste kontrollera din andning så du har en bra rytm och så du andas genom munnen och inte näsan. Du kontrollerar om du ska flyta upp eller sjunka med dina andetag.

Men jag vill kunna gå upp till ytan när jag vill? Fast det handlar ju inte om kontroll. Kontroll är att kunna dyka, känna sig lite stressad, tänka att jag vill gå upp till ytan nu men att ta kontroll över situationen och inte bara simma upp.

Så för dig som är kontrollfreak, dykning är perfekt för dig!

Dykning är dyrt

Nja, det är bara halva sanningen. Vad jämför du med? Här på Koh Tao kostar Open Water runt 2400 kr. Det ger dig ett certifikat som är giltigt hela livet. En advancedkurs kostar runt 2000 kr och räcker lika länge, hela livet.

Vad kostar en timme på gymmet? Sist jag var i Sverige var det runt 125-150 kr. Ett par löparskor ligger på 1000-1300kr och de håller i ett år. Så i förhållandevis är det inte speciellt dyrt.

Och att du får upptäcka en helt ny värld är för många en oförglömlig upplevelse.

Om du vill gå vidare till dive master finns det flera dykskolor som erbjuder kursen i utbyte mot arbete, så du jobbar och tränar samtidigt.

Hur är det med utrustning?

Vi hade över 150 dyk och var instruktörer när vi köpte vår första utrustning (utöver mask, snorkel och fenor). Sedan köpte vi allt annat second hand. Våtdräkt, BCD, regulator kostade 2500 kr. Lite andra småsaker för ytterligare 1000 kr.

Själva dyken varierar mycket i pris beroende på var i världen du är, från 200kr för ett dyk upp till flera tusen kronor.

Dykning är farligt

Om du är här på Koh Tao och dyker så är det större chans att du skadas i en motorcykelkrasch än en dykolycka. Dykolyckor är väldigt ovanligt.

Många av er har säkert hört talas om dykarsjukan, man får kvävebubblor i blodet som stoppar blodcirkulationen. För att behandla det måste man till en tryckkammare. Vi hade en sån på Koh Tao, den plats i världen som certifierar flesta dykare. Den stängdes ner för att den användes så otroligt sällan. Så nu är Koh Samui närmaste.

Vi har flera hundra dyk tillsammans och har aldrig varit med om något farligt.Fotocredit: Jusin Turner

Den enda skadan jag fått när jag dykt är när jag satte mig på en sjöborre. Och jag har blivit biten av en fisk en gång, en nemo.

Jag har (någon medicinsk diagnos)

Det finns olika sorters läkare. Det finns många läkare som inte kan något om dykning men som ändå vill uttala sig. Och så finns det en del läkare som faktiskt kan dykning.

Jag har hört läkare säga att säga att man inte kan dyka med astma. Men DAN (Divers Alert Network) som är den ledande organisationen i världen på dykning och medicin säger att det är upp till varje fall. Jag har vänner som är instruktörer, har flera tusen dyk och har astma.

Om du verkligen vill dyka och får nej från din vanliga vårdcentral. Kontakta en dykläkare genom exempelvis DAN. Det skadar aldrig att få en andra bedömning av någon som faktiskt kan området.

Dykteori är alldeles för avancerat för mig

Dykteori innehåller fysik, lite kemi, en del biologi, massa nummer och matte. Visst låter det läskigt.

Om någon bestämmer sig för att inte förstå finns det inget att göra. Däremot kan jag säga att jag inte haft en enda elev som velat lära sig dyka och som inte lärt sig all teori.

Det bästa exemplet är från Nya Zeeland där vi jobbade med maori som hade drogproblem och en kriminell historia. De hade hoppat av skolan när de var 10 år och haft alla möjliga problem sedan dess.

De kunde lära sig allt.

Och man får göra kursen från när man är 10 år gammal och de gör samma kurs med samma teori och samma prov.

HAJAR!

Så vanligt och så synd. Många har sett Hajenfilmen och tror att det är en dokumentär. De tror att hajar simmar runt, nynnar på sin signaturmelodi och letar efter människor att äta.

Verkligheten ser helt annan ut.

Vi är många som vill se hajar men får tyvärr inte göra det så ofta för de är rädda för OSS. De undviker oss.

De är bland de äldsta djuren på planeten och under tusentals år har de utvecklats till perfekta jägare. Sättet de rör sig på, smidigt men ändå med en brutal styrka. Men de är inte vana med människor, de undviker oss.

Men hur många dör egentligen varje år av hajattacker? I Nya Zeeland där det finns många hajar (bl.a. vithajar, hammarhaja och makohaj) har det aldrig varit en hajattack på en dykare.

Kolla den här infographicen som visar relationen mellan hur många människor som hajar dödar per år i förhållande till hur många hajar människor dödar. Jag tror de har all rätt att vara rädda för oss.

Mer läsning: Dyka/snorkla med valhajar i Oslob

Jag får ont i öronen när jag går ner

Det är för att trycket ökar så att det gör ont är helt i sin ordning. Om det inte hade gjort det hade det varit ett allvarligt problem. När man gör sin Open water lär man sig om hur trycket påverkar vår kropp och hur vi ska hantera det.

För öronen handlar det om att tryckutjämna, vi lär dig flera tekniker när du gör kursen.

Jag är inte tillräckligt bra på att simma

Det är sant att du måste kunna simma men ingen säger att du måste vara en olympisk simmare. För att starta en Open Waterkurs måste du kunna simma 200 meter. Det är 200 meter valfri stil och utan någon tidspress. Och sedan måste du kunna flyta/trampa vatten 10 minuter.

I Sverige är det ju så bra att vi lär oss att simma i skolan. Alla barn som tagit sig igenom grundskolan kan simma den distansen. Och att kunna simma är extremt viktigt ur säkerhetssynpunkt också.

Jag känner mig klaustrofobisk

Många som aldrig testat att dyka säger det här. Däremot är det extremt få som kommer upp efter ett dyk och har haft en klaustrofobisk känsla. Saker vi ofta hör från personer som varit nervös innan de gick ner är: Wow, det var fantastiskt eller såg du den där fisken eller det var så coolt, varför har jag inte gjort det här tidigare.

Jag kan nästan lova dig att du aldrig kommer vara i ett mer öppet utrymme än när du dyker. Du är i havet, inget tak och inga väggar.

Enda saken är väl våtdräkten, den ska sitta tight och ibland kan man behöva hjälp från sin dive buddy att komma i och ur den.

Sammanfattning

Dykning är ett äventyr. För många är det långt utanför deras komfortzon. Men oavsett hur nervös någon är kan jag inte komma ihåg en enda person som genomfört sin dykkurs och sagt aldrig mer.

Känner du igen dig i någon av rädslorna? Har du ett certifikat? Om du inte har det, hur kommer det sig att du valt att inte ta ett?

Comments