Dykning med världen största haj: Oslob och Sumilon, Cebu, Filippinerna

Lifestyle by

På södra Cebu ligger den lilla byn Oslob och ön Sumilon. Oslob var ingenting, och jag menar ingenting, tills för några år sedan då en fiskare fick syn på en grupp valhajar och började mata dom. När vi besökte Oslob första gången 2011 fanns det ett boende och vi kunde inte ens hyra dykutrustning, det fanns bara snorkelutrustning från en affär. När vi kom tillbaka till Oslob 3 år senare hade allt ändrats och det var en turistmagnet i full utveckling.

filippinerna_dykning_oslob_valhaj_01

2011 tog vi morgonbussen hit från Cebu City. Vi kom fram, snorklade med valhajarna och tog sedan bussen tillbaka till Cebu på eftermiddagen. När vi kom tillbaka 2014 gjorde vi det som en del av vår CMAS 3* divemaster kurs och vi bodde i en liten bambu bungalow 10 meter från stranden.

Oslob, Filippinerna

Om du vill ha en unik och naturlig upplevelse av valhajar är inte det här platsen för dig. Du kommer nära valhajarna, bara några meter, men det gör också alla andra. Dussintals av kineser och koreaner som inte kan simma i självlysande orangea flytvästar kommer skrika och plaska runt dig och valhajarna.

filippinerna_dykning_oslob_valhaj_08

Eftersom valhajarna blir matade stannar dom precis vid utan. Dykutrustning är dyrt och du måste också betala en extra avgift för att använda den inom området där valhajarna är. Hyr snorkelutrustning, det är billigare, lägre avgift för reservatet och du kommer lika nära valhajarna.

filippinerna_dykning_oslob_valhaj_09 filippinerna_dykning_oslob_valhaj_02 filippinerna_dykning_oslob_valhaj_03 filippinerna_dykning_oslob_valhaj_04

filippinerna_oslob_valhaj

10 minuters båtresa från Oslob är ön Sumilon där enda hotellet är en dyr lyxig resort (vi bodde inte här). Det är runt den här ön du kommer hitta koraller och dykning. Tyvärr var stora delar av revet förstört när vi var här på grund av en stor någon vecka tidigare så vi kan inte riktigt säga hur korallerna ser ut i dagsläget.

filippinerna_dykning_oslob_valhaj_06filippinerna_dykning_oslob_valhaj_07

Vad som däremot är värt att besöka är ”Ålträdgården”. Det ser lika konstigt ut som det låter. Det är ett djupdyk, 40 meter, så var försiktig så att du inte råkar hamna utanför dyktabellen och behöver hoppa över nästa dyk. Vi simmade längs med botten och tittade på korallerna. Lite längre fram såg vi ett område fullt med sjögräs, inte direkt spännande. Men när vi kom närmare såg vi att det var inte sjögräs. Sjögräset var ålar, det var verkligen en ålträdgård. Hundratals ålar stod rakt upp, med stjärten i sanden och munnarna i vattnet och vaggade fram och tillbaka med vattnets rörelser i väntan på att små djur och partiklar skulle passera. Tyvärr håller vår kamera inte på 40 meters djup så vi har inga bilder därifrån.

Om du är i Fillippinerna får du inte missa de andra fantastiska dykplatserna.

Har du någon gång dykt med hajar? Vad är det konstigaste du sett under vattnet?

 

Comments