Det värsta dygnet fortsätter i Kina

Lifestyle by

Det räckte uppenbarligen inte med att vi skulle nästan missa flyget och att det kostade oss massa pengar. Skiten fortsätter fast det är ett

Peking – vi är sena

Planet landar sent i Peking, vi som ska träffa vår vän Lu på en restaurang. Vi inser att vi kommer bli sena och försöker koppla upp på wifi för att kontakta henne. Såklart fungerar inte internet i terminalen.

Vi går till passkontrollen för 72-timmar transitvisa. En kvinna tar våra pass, fyller i ett dokument och ber oss vänta. Det är inte riktigt vad vi vill men vi gör det snällt ändå. Det kommer massa människor nu. En efter en passerar de igenom kontrollen UTAN att behöva vänta. Vi står där i 30 minuter innan vi äntligen blir genomsläppta.

_mg_4818Nu är klockan redan 19, den tiden vi skulle träffa Lu och vi har fortfarande minst 1 timme kvar att resa. FAN! Och internet fungerar fortfarande inte.

Vi skyndar till snabbtåget som tar oss in till stan. Vi frågar ett kinesiska par i vår ålder om de kan hjälpa oss och kontakta vår vän på wechat (tänk Facebook messenger fast i Kina). ”Vill du att jag delar mitt internet så kan du bara koppla upp på det från din telefon?” frågar han. Det här är en av anledningarna till att vi älskar Kina. Människorna är så hjälpsamma och snälla.

Lu har såklart inga problem med att vi är över en timme sen. Det är sånt som händer säger hon. När vi kommer till tunnelbanestationen där vi ska möta henne frågar vi en kille som står där om han kan hjälpa oss få kontakt med henne. ”Jag kan dela mitt internet om du vill” säger han. Andra som gör det på mindre än 1 timme!

Efter 10 minuter är hon äntligen där! LU! Det är över ett år sedan vi träffade henne sist, en av våra bästa vänner i Kina och världen. Många frågar om vi inte saknar våra vänner när vi reser så mycket. Resandet gör att vi faktiskt har möjlighet att träffa våra vänner.

_mg_4824Det blev ingen middag tillsammans men hon hade köpt med sig take-away mat åt oss från restaurangen och vi står där vid  nedgången till tunnelbana och pratar om allt som hänt sen sist.

Hon försvinner sedan till jobbet för att göra några sista saker och vi går till vårt hostel.

Fixa flygresorna

Internet på hostelet är långsamt och vi går till grannhotellet för att använda wifi. ”Inga problem, ni kan sitta här i receptionen och använda det om ni vill.” säger receptionisten.

Problem #1 – VPN

Vi har flygbiljetten på mejl, mer exakt Gmail. Allt som har med google att göra är blockat här i Kina. Sån tur är vet jag hur VPNer fungerar och var jag hittar det. Jag anmäler mig till en som jag vet är bra, betalar 100kr i avgift för den som jag kan få tillbaka om jag avslutar kontot inom 30-dagar och installerar det.

Problem #2 – Flygbiljetten

Vi ringer till Tripsta som vi bokat biljetten genom. Jag frågar om den går att avboka. Vi har inte betalat extra för avbokningsskydd eller liknande. Till vår lycka och förvåning går det att avboka biljetten. Visserligen till en avgift på 700 kr för båda biljetterna men jag betalar hellre det än att förlora de 3300 kr som biljetten kostar. Vi kan ju ändå inte använda den. Pengarna ska vara tillbaka om en vecka.

Problem #3 – Ny utresebiljett

Nu är vi i Kina på ett tranistvisa, utan någon utbiljett! Både biljetten till Korea och vår biljett till Bangkok via Guangzhou är avbokade. Problem! Inte riktigt, för första gången känner vi oss lugna och vi har läget under kontroll. Vi går och lägger oss för att få en välbehövlig natts sömn.

Ny flygbiljett, ny dag, nya möjligheter

Jag vaknar med en stickande känsla i läppen och redan under morgonen har den utvecklats till en munblåsa på insidan underläppen. Det är min kropps standardsätt att reagera på stress, hård press eller lite sömn under en period.

Under morgonen sitter vi och söker nya flygbiljetter. Vi kollar 3 sökmotorer och 3 bolags hemsidor. Det kommer kosta minst 3500 kr för ett direktflyg.

Man ska ALLTID kolla flera olika sidor för de har olika bolag och dealer. Jag kollar en ny sida och hittar en biljett med Hong Kong Airlines. För 250 Euro för båda två! Som en blixt från klar himmel.

Vi bokar den direkt! Och den är den 12.e istället för den 11.e, vilket ger oss tre kvällar här. Jackpot!

Där befinner vi oss nu. Den nya biljetten plus avgiften för avbokning blir samma pris som den gamla biljetten. Vi har en kväll till i Peking så vi hinner med att äta en riktig middag med Lu. Nu känns allt bra. Nu ska vi ut och uppleva Peking och äta mat. Som vi har längtat!

Det här är troligtvis de värsta 24 timmarna vi haft under våra 6 år som heltidsresenärer. Vad har vi lärt oss av det här? Jag hade inte kunnat förutse att mellanlandningen i Kina skulle vara ett problem så att bokat biljetten innan vi kom till flygplatsen hade troligtvis inte gjort någon skillnad.

Den största lärdomen är nog att det löser sig. I stunden är allt så stort och dramatiskt men nu dagen efter är det avlägset och bara blåsan på läppen gör mig medveten av stressen igår. Man kan inte låta sig tappa kontrollen, det kommer inte göra något bättre. Det handlar om att se lösningar istället för problem och se till att hålla att försöka behålla lugnet även när det kör ihop sig. Det finns inga andra alternativ.

Vad är ditt mardrömssenario? 

Comments