En historiskt äventyr vid Angkor Wat

Lifestyle by

Jag vaknar med ett ryck och slår sömndrucken av alarmet på mobilen. I mitt halvsovandestadie funderar jag över varför klockan ringer mitt i natten innan insikten uppenbarar sig i takt med vakenheten att vi ställt den på 03.30 för att kunna se Angkor Wat i soluppgången. Vi bor i Siem Riep som ligger lite drygt 7 km därifrån.

Det är fortfarade kolsvart ute när vi 15 minuter senare låser upp cyklarna som vi hyrt för bara några dollar om dagen från hostelet där vi bor. Vi trampar iväg mot Angkor Wat i den fortfarande svala nattluften, till en början är vi ganska ensamma, men när vi närmar oss tempelkomplexet blir vi omkörda av motorcykeltaxin med andra turister som också satsar på att få se solen sakta gå upp bakom huvudtemplet Angkor Wat. Snart kommer vi fram till biljettkontollen och stannar för att köpa ett 1-dagspass det finns även 3dagars- och 7dagarspass men vi känner att en dag nog räcker för oss. Till vår förvåning öppnar inte biljettkontrollen förrän klockan 05.00, klockan är nu 04.40 vi hade ju tänkt att vi skulle vara inne vid templet redo för soluppgången innan klockan slagit 5. Men det blir till att sätta sig snällt ner och vänta, för att sedan cykla den sista biten i rekordfart!

Populär turistattraktion

kambodja_ankorwat_01

Väl framme vid soluppgångsplatsen inser vi att detta är en ganska populär turistattraktion, på gräsytorna framför templet har redan hundratals turister samlats och jag vet inte när jag tidigare sett så många systemkameror på stativ som tävlat om den bästa fotovinkeln. Vi ställer i från oss cyklarna och letar oss fram genom folket till en plats där vi kan stå och beskåda det historiska mästerverket och väntar på solen. Fast det är så mycket folk så är det faktiskt ganska tyst, jag antar att det är fler än vi som är lite trötta och kanske därför lite lågmälda.

Magisk soluppgång

kambodja_ankorwat_02

Så kommer solen, och med den ljudet – klick, klick, klick – hundratals kameror som fyrar av bild efter bild på det majestätiska tempelsilutetten när himlen och molnen sakta får färg och liv av dagens första solstrålar. Jag förstår dem, det är en otroligt vacker syn som man verkligen vill föreviga!

kambodja_ankorwat_11

Efter 15 minuter är solen helt upp bakom templet och folket börjar röra på sig. Jacob och jag slår oss ner på en annan tempelruin och packar upp papaya, bananer och bröd och avnjuter en härlig och välförtjänt frukost efter morgonens cykeltur. En bit bort sitter två munkar i sina orangea klädnader och kollar på folket.

Ett historiskt äventyr

Påfyllda med energi ger vi oss in i dagens äventyr, vi börjar med huvudtemplet Angkor Wat som har blivit en känd symbol för Kambodja och återfinns bland annat på landets flagga. Templet är väldigt stort och fascinerade, tänk att de byggde detta för nästan 1000 år sedan. Hela komplexet bär på en sån otroligt lång och intressant historia.

kambodja_ankorwat_05

kambodja_ankorwat_04

Sen tar vi våra cyklar och cyklar vidare genom tempelkomplexet Angkor. Vi har en karta och i början stannar vi på nästan alla tempelruiner vi kör förbi men komplexet är stort, innefattar ca 70 större tempelruiner och över 1000 mindre utspritt på 9 kvadratkilometer så efter ett par timmar blir vi mer selektiva. Ett tempel som vi ser till att stanna vid och spenderar lite mer till vid är Bayon templet som är känt för sina välbevarade, leende stenansikten.

Det är en fantastiskt dag och solen står högt på den klarblå himmeln och framåt lunchtid bränner det på rejält och det är riktigt hett. Vi tar en paus i ett utav matstånden som finns utspridda på ett par olika ställen inne i komplexet och svalkar oss med varsin kokosnöt och fyller på med lite ny energi i form av stekt ris och grönsaker.

kambodja_ankorwat_06

Många pekar och stirrar lite på oss när vi far fram på våra cyklar, de flesta åker motorcykeltaxi och tycker säkert att vi är tokiga som cyklar i hettan men vi tycker att det fungerar alldeles utmärkt, det är ett härligt sätt att ta sig runt i komplexet, känns fridfullt, ingen motor som brummar, vi hör insekternas surrande och fåglarnas sång längs vägen. Och vi är inte helt ensamma, det finns en del andra knäppgökar som också cyklar i värmen.

Vår favorit – Ta Phrom

kambodja_ankorwat_07

kambodja_ankorwat_08

kambodja_ankorwat_10

Vi besöker många otroligt imponerande tempelruiner under dagen, vår favorit blir Ta Phrom, templet som är känt från Lara Croftfilmerna. Inte för att vi är Lara Croftfantaster men det är en otroligt fin ruin där naturen tagit tillbaka det som en gång varit dens. Det hela ser ut som en magisk plats från nån gammal saga. Gigantiska träd har växt över de gamla byggnationerna och dess rotsystem ramar in dörröppningar och fönstergluggar.Trädens bladvek kastar en grönaktig skugga över hela området och lianer hänger ner lite här och var. Vi går där helt tysta bredvid varandra, förstummade av alla synintryck.

 

kambodja_ankorwat_09

En lång tur i komplexet närmar sig sitt slut och vi satsar på att se solnedgången vid Phnom Bakheng som är den mest populära solnedsgångsplatsen i Angkor-området. Efter att ha tagit oss upp till templet som ligger på en kulle inser vi att vi är alldeles för sent ute. Det är helt packat med folk och det är en lång kö till templet. Det finns bara plats för 300 personer i templet åt gången, och det verkade redan ha nåt sin gräns. Vi hörde sen att man var tvungen att vara där vid klockan 3 ungefär för att ha en chans till en plats, och solen gick ner runt halv sex. Vi går runt brevid templet ett tag men därifrån var inte vyn så speciell så vi bestämde oss för att åka ner till Angkor Wat igen och njuta av solnedgången där istället.

Tillbaka i Siem Riep blir det en tidig kväll, våra hjärnor är utmattade av dagens alla intryck och den tidiga uppstigning gör också sitt. Det har varit en otroligt minnesvärd dag och plats som länge stått på vår lista att besöka och det levde verkligen upp till våra förväntningar.  Nöjda kryper vi ner i sängen och somnar så fort huvudet vilar på kudden.

 

Vilka platser står högst upp på din Bucket list att besöka? 

 

Comments