En nybörjarguide till backpacking i Sydostasien

Lifestyle by

 

Indonesien, Bali, Sanur

Sydostasien är ett av de mest populära backpackingområdena i världen och vi förstår varför. Det är lätt att bli förälskad i den här delen av världen.

Sydostasien har varit en del av backpackers reserutt i decennier vilket gör att det finns en väl utvecklad turistmarknad. Och det är billigt!

Olika personer föredrar olika länder och platser men det finns ett antal platser som anses vara längs den typiska backpackingrutten. En del av dem är riktigt bra medan andra är minst sagt överskattade.

Planera och bestäm huvuddestinationer

Malaysia, Kuala Lumpur, Petronas Twin Towers

Det är vanligt att personer flyger in till en av de stora städerna för att börja sin resa och har sin returbiljett från en annan stad och ofta land. Vi vill rekommendera alla som ska backpacka under en längre tid att boka enkel flygbiljett, ingen retur resa. Det är allt för många som förlänger sin resa och blir kvar i paradiset.

Varje land har ett antal destinationer som anses vara ett måste. Exempel är Ankor Wat i Kambodja, Bali i Indonesien och öarna i södra Thailand.

Budgetering

Indonesien, Tofu, Sumatra

Sydostasien är billigt. Riktigt billigt om du vill. Men du kan också spendera pengar här. Vi hade inga problem att resa på en budget på 200 kr för oss båda. Det är för mat, boende och transport med lokala bussar och båtar.

Attraktioner, dyrare sevärdheter och finare boende blir utöver.

En del länder är billigare (Thailand, Indonesien, Kambodja) och här får du ett simpelt dubbelrum för under 100 kr/natt och ett mål mat är ofta under 15 kr medan andra länder är betydligt dyrare (Singapore och Brunei) där du får betala tredubbla priset.

Resa under rätt säsong

Malaysia, Borneo

Vad är rätt säsong egentligen?

I regel försöker de flesta undvika regnsäsong. Sån tur är skiljer sig regnsäsongen från land till land. Vi reste i 16 månader i Sydostasien och lyckades undvika regnperioderna nästan hela tiden.

Svensk vinter är torrsäsong och högsäsong i många utav länderna. Det innebär inte bara att det inte regnar utan vattnet är klarare om du planerar att dyka.

En annan säsong som är bra att hålla koll på är fruktsäsongerna! Mango, lychee, rambutan och durian (när jag var i Indonesien ändrade jag hela min reserutt för att passa in duriansäsongen) är några säsongsfrukter i området. Thailändsk och filippinsk mango är värt att planera resan efter.

Att ta sig runt i området

Kambodja Transport

Som sagt tidigare har Sydostasien en väl utvecklad turistmarknad, vilket innebär att transport ofta inte är något att oroa sig för.

Från och till större städer finns det komfortabla direktbussar med AC och wifi. I andra områden är det lokalbussarna som gäller. Lokalbussarna är oftast vårt förstaval eftersom det är billigare och ger mer känsla.

Nästan hela Sydostasien, från Singapore genom Malaysia, Thailand, Kambodja, Vietnam, Laos går att resa landvägen med buss och tåg. Transport i Filippinerna, Indonesien och delar av Thailand är en blandning av färjor och bussar.

Indonesien, Bali, Bemo

Inom städerna finns flera transportalternativ. Buss, minibuss, jeepney, motorcykeltaxi, cykel, gå.

På grund av visumregler i Myanmar/Burma behövde man flyga in men jag har hört att det ändrats nu.

Boende

Hotell, Kina

Beroende på din budget kan du välja på enkla rum med myggnät och fläkt (det billigaste dubbelrummet kostade 25 kr/natt i Kambodja) till 5 stjärniga lyxhotell. För 100 kr per natt får du ett rent rum med fläkt, för 150-200 kr får du med AC. Dorms och delade sovsalar finns i stora städer som Bangkok och populära turisthubbar som Sihanoukvile i Kambodja men oftast är det dubbelrum som gäller. Det kostar ungefär samma.

Vi förbokade inte en enda natt under våra 16 månader och vi hade aldrig några problem att hitta boende. När du kommer till ett turistområde kommer du mötas på stationen eller i hamnen av hotellpersonal som kör dig till hotellet.

Thailand, Koh Phi Phi Hotell

Enda gången det kan vara bra att boka är om du anländer precis under en stor festival.

Respektera kulturen

Brunei Borneo, Moské

Hur öppet Sydostasien än verkar för turister så är länderna mer konservativa och strikta än vad Sverige är. Så för att visa respekt och inte trampa någon på tårna av misstag är det viktigt att känna till vad som är tillåtet och framförallt vad du inte bör göra.

Det skiljer sig från land till land så det går inte att säga generellt men det finns några regler som är mer regel än undantag. Här är några saker:

För tjejer, täck axlarna och knälånga shorts. Framför allt i Indonesien och vid religiösa platser.

När mat äts med händerna, ät med höger hand. Vänster hand anses smutsig och används vid toalettbesök (vatten används vid toabesök, inte papper)

När du sitter på golvet, peka inte dina fötter mot någon annan eller mot Buddha.

Mat

Indien, Kashmir, Matkultur

Maten skiljer sig mycket från hemma i Sverige. Maten är en stor del av ett lands kultur så se till att testa så många nya rätter som möjligt. Du kommer komma i kontakt med mat du aldrig tidigare sett och inte vet namnet på men testa. Det värsta som kan hända är att du inte gillar det. Vår regel är att testa allt minst två gånger vid olika tillfällen på olika platser. Det kanske bara var en dålig kock eller ett måndags-exemplar vi fick.

Chili används på ett annat sätt här än i Sverige. Även om du gillar stark mat hemma så varnar vi dig för att beställa stark mat i Sydostasien. Thailand och Indonesien är ökända för sin chili som får vilken erfaren backpacker som helst att gråta.

Vegomat är otroligt lätt här. Och frukten är underbar!

Lär dig det lokala språket

Selamat Pagi, Apa kabar? God morgon, vad kostar det? på Indonesiska. Det är allt som behövs för att bli accepterad, få ett leende tillbaka och ett bättre läge för att pruta. Vanliga meningar att lära sig är hälsningsfraser, tack, vad kostar det, kan du ge mig rabatt och att räkna. Det tar dig en timme att lära och du kommer komma långt på det.

Du kommer långt med engelska men utanför turiststråken kan det bli svårt. Ladda ner en offline-översättningsapp och lexikon till din telefon, det kommer underlätta livet.

Visumkrav

Indonesien, Bali, TullFör oss Svenskar är det lätt att resa i Sydostasien. Visumreglerna skiljer sig lite från land till land men i de flesta länderna får vi visum vid ankomst (är osäker på Myanmar, dom har ändrat regler sedan vi reste i området). Kambodja och Vietnam kostar 150 kr, de andra är gratis.

Kom ihåg att kolla de aktuella visumreglerna innan du reser. Läs på respektive lands immigrationsverks hemsida eller ambassaden. Forum och bloggar är bra som guider, men dubbelkolla alltid med officiella sidor innan du reser.

Visa-run är vanligt förekommande i Sydostasien. Om du är i Thailand och ditt visum snart kommer att ta slut kan du ta en buss till Malaysia, vända samma dag och åka tillbaka in i Thailand på ett nytt visum. (Vårt kortaste besök i Kambodja var 30 sekunder, det var den tiden det tog att gå runt byggnaden)

Var flexibel och njut

Nya Zeeland, Camper Van

Saker kommer att gå fel och nya mer intressanta saker kommer fånga ditt intresse. Kanske missar du en buss, kanske får du höra talas om ett tempel och bestämmer dig för att åka dit, kanske träffar du någon och ni börjar resa tillsammans.

Vad som än händer: Kom ihåg att du är ute och backpackar. Det spelar ingen roll vad du gör och var du är så länge du gör något och har kul.

Planerar du att resa till Sydostasien? Vad ser du mest fram emot?

Comments