Fabrika – ett unikt hotel i Tbilisi, Georgien

Lifestyle by

När jag satt och planerade en resa till Georgiens huvudstad Tbilisi ville jag ha intressant hotell. Inte det där vanliga sterila opersonliga hotellet utan något unikt. Till min lyckade hittade jag snart Fabrika.

Fabrika

Fabrika var en gång i tiden en sovjetisk syfabrik men som nu har renoverats och gjorts om till ett hotell och hostel. Fabrika ligger knappt 10 minuter promenad från närmaste tunnelbanestation, Marjanishvili, och området är fullt av gatukonst.

Ovanför entrén till Fabrika sitter ett stort konstverk i sten, det är original sedan sovjettiden. Sovjet hade en speciell konststil men något som jag lärde mig var att de kombinerade det här med den lokala stilen och lokal inspiration.

Jag fastnade verkligen för känslan i Fabrika. De har lyckats med konststycket att hålla kvar mycket av en gamla industrikänsla som är lite rough och så otroligt populär just nu och samtidigt blandat in det med hipsterkultur, gatukonst och lyckats bygga en community runt allt det här.

Dubbelrum

Jag bodde i ett dubbelrum med en dubbelsäng. Det fanns även det som kallas twin room, alltså rum för två personer men med två enkelsängar, hostel-rum (dorm) och en egen lägenhet.

Precis som resten av Fabrika var rummen inredda i samma stil, en smaklig blandning av industri och hipstercafé. Sängramen var hopsvetsad utan att ha fått hörnen tillfixade och övermålade. Lamporna och strömbrytarna var hopkopplade med en svart flätad strömsladd som gick på utsidan väggen. De stora, runda, svarta brytarna med vred för att slå av och på återspeglade lokalens industrihistoria. På väggen ovanför sängen hängde ett svartvitt fotografi från den gamla syfabriken.

Frukost

Innan jag kom dit frågade jag om det fanns något veganskt på frukosten och fick svaret att det skulle finnas något alternativ, så jag hade inte speciellt höga förväntningar. Till min förvåning fanns det faktiskt flera saker jag kunde äta och många av dem lokala. Vem åker till Georgien för att äta flingor tänkte jag? Nu råkade ju Fabrika ha hemmagjord yoghurt med just flingor.

Hela frukosten var bufféstil. Jag började med en hummusliknande röra tillsammans med en rödbetsröra och grönsaksstavar. Lite längre bort på bordet fanns både lobiani, någon sorts potatispaj och simit. Simit är ett runt bröd med sesamfrön på och lobiani är ett tunt bröd med bönfyllning (tänk er något åt mexikanska enchiladashållet fast torrare). Och så fanns det ett stort fruktfat med både sharon och granatäpple!

De hade även en ljuvlig färskpressad apelsinjuice och hemmagjord sylt.

Det fanns även en del som nästan kändes som en efterrättsbuffé med bananbröd, croissant, muffins och något som såg ut som krämbullar.

Uppehållsrummet och baren

Det här är det första man ser när man går in i hotellet. På vänster sida har man receptionen, på höger sida är ett stort rum med massa udda soffor, fåtöljer, höga och låga bord och några hängmattor. Längst bort i hörnet finns baren och skön bakgrundsmusik spelas i högtalarna. Det kanske låter som vilket backpackerställe som helst men det här var ett skönt ställe att hänga på. En del av graffitikonsten utanför hotellet har följt med in och några av de stora väggarna var täckta av konst. Det var längesedan jag bodde på ett ställe som kändes så rätt och träffsäkert.

En community

Det är här det händer – Innergården. En handfull barer och restauranger delar ena sidan av gården. På den andra ligger ett gäng små butiker. I en designas skateboardar och skatekläder, en annan gör keramik, en tredje har väggen täckt i LP-skivor och gör något med musik och en fjärde är en frisör och barberare så man kan få skägget trimmat.

Ovanför butikerna står det med stora bokstäver Impact Hub Tbilisi, ett co-working space för digitala nomader. Det börjar bli ett måste för alla hippa ställen.

Under sommarmånaderna när det är varmt långt in på nätterna förstår jag att det här är ett enormt populärt ställe att umgås på. Nu på senhösten är det ganska tomt utomhus men i Fabrikas uppehållsrum är det fullt.

Det finns också en free walking tour som jag starkt rekommenderar och den startar från just Fabrika.

Personalen

Jag måste bara skriva lite kort om personalen. De var helt grymma! De som jobbade i receptionen var hjälpsamma och sociala. De berättade om Fabrikas historia och om olika event som anordnades där. De var super service-minded på ett personlig sätt. De var inte sådär stela och opersonliga som många är på hotell. Det kändes som de kunde vara sig själva, som personer jag faktiskt skulle kunna umgås med.

Comments