Fem saker att göra i Tbilisi

Lifestyle by

Sameba katedralen

georgien_tbilisi_08Den största kyrkan i Tblisi och en av de största i världen till ytan sett. Den tornar majestätiskt upp sig högt upp på en kulle i Tblisis gamla stadsdelar. Under dagen glimmar det gyllene taket som guld i solen strålar men byggnaden är faktiskt ännu mer imponerande efter solens nedgång. Då ser den ut som det försvunna templet i sagan om Aladdin och den heliga anden.

Gamla stan

georgien_tbilisi_01I de centrala delarna av Tbilisi hittar du Gamla stan med smala gamla gränder som går brant uppför från floden mot det gamla fortet som också är värt ett besök. Gamla stan är fullt av restauranger och caféer som erbjuder dig både lokal och internationell mat och dryck. Mitt tips är att gå upp till fortet i stället för att ta linbanan som många turister väljer. Du kan du vandra runt i de mindre kommersiella delarna av gamla stan och hitta bortglömda gränder halvt överväxta av fikonträd, vackra kyrkor och härliga gamla hus.

Fort Narikala och Mother of Kartli

georgien_tbilisi_03En gammal ruin som i sig inte är så imponerande men den ligger högt beläget på en kulle där du får en spektakulär vy över staden. När du ändå är där passa på att gå förbi The Mother of Kartli (Kartlis deda), en 20 meter hög aluminiumstaty på en kvinna i traditionell georgisk klänning. Hon symboliserar den georgiska karaktären med en skål med vin i sin vänstra hand för dem som kommer som vänner och ett svärd i sin högra för dem som kommer som fiender. Man får ingen bra vy av henne nära in på eftersom bergväggen stupar ner rakt framför henne men det är imponerande att känna av storleken uppe på nära håll. Vyn är bättre nere i från stan.

Rikeparken och fredsbron

georgien_tbilisi_07georgien_tbilisi_09En stor trevlig park som ligger centralt precis vid Mtkvatifloden som rinner genom hela staden. Här kan du lugnt vandra runt och beundra storslagen arkitektur, fontäner och konstinstallationer. Det finns också ett schackspel och pjäser som är en halvmeter höga. Parken är full av liv och förbipasserande under alla dagen timmar och på kvällen är den vackert upplyst. Härifrån kan du beundra den spektakulära fredsbron som länkar samman parken med gamla stan.

Loppmarknad vid Drybridge

georgien_tbilisi_11georgien_tbilisi_12På östra sidan av Mtkvatifloden, precis på brofästet till Drybridge hittar du en härlig loppmarknad. försäljarna är mest gamla kvinnor och män som brett ut lakan och filtar på trottaren och prydligt staplat upp sina varor. Här kan du hitta allt ifrån vintage kameror till silverringar och porslin. Eller göra som jag bara insupa den mysiga atmosfären.

Kvällspromenad längs Rustaveli avenue

georgien_tbilisi_10Rustaveli är Tblisis huvudgata. Längs den radar pampiga byggnader upp sig som inhyser teatrar, museum och regeringshus. På kvällen är de vackert upplysta och därför rekommenderar jag hellre en kvällspromenad där än att besöka det under dagen (förutsatt att du inte vill besöka något utav museerna etc under öppettid vill säga). Rustaveli börjar vid freedom square vilket är en stor rondell med en staty av en ridande man på en pelare i mitten. Jag anser inte att det är värt att besöka det i sig men om du ändå har vägarna förbi nu när du är ute på din kvällspromenad så kan du ju lika gärna ägna det en minut eller två.

Bonus: Bli inbjuden i ett bageri

georgien_tbilisi_05När jag vandrade runt på måfå i ytterkanterna av gamla stan nådde en doft av nybakt bröd min näsa, runt hörnet fann jag källan, där i källaren låg ett klassiskt georgiskt bageri. Jag fick böja mig ner för att se in genom det låga fönstret som var enda försäljningspunkten verkade det som. En kort medelålders man i klädd vita byxor och med händerna vita av mjöl kom upp-springandes för en trappa när jag ropade hallå. Jag försökte fråga vad han hade för sorts bröd men han pratade ingen engelska men han gestikulerade vilt och jag förstod till slut att jag skulle komma in i bageriet. Där inne fick jag en 20 minuters uppvisning på hur han bakade det georgiska brödet från utbakning till tillagning i den stora runda brödugnen som påminde mig om en indisk tandoorugn. Jag köpte 2 bröd som jag själv fick sätta smälla fast på en ugnsväggen. Det här var nog mitt bästa minne av hela Tblisivistelsen så ett hett tips – försök att bli inbjuden på ett georgiskt bageri!

 

 

Comments