Förbered dig rätt inför en långresa

Lifestyle by

Resa är fantastiskt! För att göra det så säkert och smidigt som möjligt så du slipper massa huvudvärk om något skulle hända finner du här våra bästa tips!

Giltighetstid på ditt pass och bankkort

Det här kan inte lyftas nog många gånger. Se till att du har ett giltigt pass och bankkort! 

Ditt pass ska vara giltigt minst 6 månader efter hemkost. Det innebär att om du ska vara borta ett helt år måste ditt pass vara giltigt MINST ett och ett halvt år. 

Se till att ditt bankkort och ditt inloggningskort till din internetbank är giltigt under hela din resa, och en tid efteråt!

Kopior på pass och resedokument

_MG_5764

Så otroligt viktigt, simpelt och kostar inget. Kopior kan rädda dig och underlätta enormt mycket. Se till att ha följande som papperskopior.

 • Pass (huvudsidan med din info)
 • Eventuella visum i passet du ansökt om tidigare 
 • Vaccinationspapper (vissa länder kräver uppvisande för inträde)
 • Körkort (båda sidorna)
 • Bankkort (båda sidorna)

Vad som fungerar väldigt bra för oss är dubbla kopior. Jag har kopior på alla mina och alla Fridas dokument i min ryggsäck. Frida har kopior på alla sina och mina dokument i sin ryggsäck. Originalen har vi hand om själva. Det här innebär att om en väska blir stulen så har vi fortfarande en uppsättning kvar.

Vi har även en tredje kopia på våra pass i kameraväskan som vi alltid har med oss. Du vill inte alltid bära runt på dina pass av säkerhetsskäl men det är alltid bra att kunna legitimera sig.

Digitala kopior

jacob_digitalbackup

Alla ovanstående kopiorna sparar vi i vår dropbox så de finns i molnet och vi kan komma åt de från alla datorer med internetuppkoppling.

Passfoton

Du vet de där små med vit bakgrund där man ser kriminell ut. Du kommer behöva en bunt. Du kan behöva 2 för att söka visum, 2 för att köpa SIM-kort och ett för att översätta ditt körkort. Så de fyra du tog med dig är redans slut och om du har otur står du i en passkontroll och måste ha ett till foto. Det är inte billigt då kan jag lova. Jag har alltid 8 passfoton med mig.

TIPS

frida

I en passfotomaskin eller på en fotoaffär kostar 4 bilder 150kr+. Fota hemma, montera in bilden i storleken 3.5cm x 4.5 cm i en 10 x 15 cm bild. Printa som en vanlig bild på fotobutiken. Kostnad för våra 10 bilder = 5 kr.

Fullmakt på posten och banken

Vi har haft en del problem när vår ryggsäck blev stulen. Våra föräldrar kunde inte hämta ut något på posten eller banken, inga brev och inga banksaker. Vilka problem det gav! Nu har vi skrivit fullmakter på posten och banken så våra föräldrar har tillåtelse att hämta ut saker åt oss. Gissa om det var svårt när vi blev av med bankkortet i Indien, vårt nya fanns i Sverige och vi behövde själva hämta ut det och vi hade 6 månader kvar av vår resa.

Köpa försäkring

Retocuh and Photography

Din hemförsäkring täcker dig troligtvis de första 45 dagarna men du behöver något därefter. Du kan antingen:

 • Förlänga din hemförsäkring
 • Köpa en helt annan försäkring

Vad som är bäst för dig beror på vilket bolag du har, var du bor, hur och var du ska resa och hur mycket värdesaker du har med dig t.ex. dator och kamera.

Försäkring är viktigt! Du vet aldrig vad som kan hända. Speciellt om du ska dyka, hoppa fallskärm, klättra, åka skidor osv. Men tänk på att du också kan skära upp foten på en trasig flaska  när du går hem från festen på stranden.

Bank

Om du ska resa i 6 månader eller mer så överväga att byta bank till den mest fördelaktiga för dig. Många banker tar ut 35kr per uttag och det blir snabbt mycket pengar. Byt till en bank utan avgifter, eller öppna ett konto på en ny bank. Det är ungefär lika svårt som att byta strumpor. Några exempel på banker utan uttagsavgift är:

icabanken_resebank_03

OBS! Glöm inte att låsa upp ditt bankkort för uttag och köp i landet/världsdelen du ska till. Det är så jobbigt när man står längst fram i en kö och blir nekad ett köp och försöker hävda att det visst finns pengar på kortet.

SIM-kort

Roaming är inget för resenärer, köp ett SIM-kort när du landat. Enda undantaget är om du redan har ett abonnemang med gratissamtal även utanför Sveriges gränser.

Mer läsning: SIM-korts wiki, hitta rätt SIM-kort

Appar

appar

Du vet inte hur snabbt internet kommer att vara dit du ska eller hur ofta du har tillgång till det. Se till att förbereda dig innan du reser och ladda ner det som behövs. Bra appar att ladda ner är:

 • Valutakonverter och uppdatera kurserna
 • Offlinekartor för länderna du ska till
 • Enhetskonverterare (meter till fot, kilo till stenar osv)
 • Skype för att ringa hem och till andra länder du ska resa till ex hotell eller couchsurfhost
 • Mobilbank
 • Mobilt bank-id

Vi har bara blivit av med en väska och två cyklar på våra dryga 5 år på resande fot. Och under våra gemensamma resor har vi inte behövt uppsöka sjukhus för något akut så vi har inte behövt utnyttja så mycket av våra säkerhetsåtgärder vilket är skönt. Men man vet aldrig när och var det kan hända dig nåt så att förbereda dig med dessa små åtgärder så slipper du massa problem om det skulle hända dig något!

Vad är dina bästa tips inför långresan? 

Comments