Steg 1: Vad är exponering – ljus och mörker

Lifestyle by

Den här delen av fotoskolan handlar om exponering, vad det är och hur vi kontrollerar den. Om du inte redan gör det bör du från och med nu börja fotografera i det manuella läget på kamera. 

Vad är exponering?

När man pratar om exponering inom foto så syftar man till ljuset i bilden, både de mörka och de ljusa delarna.

Vi kommer kort nämna de 3 sätten att kontrollera exponeringen (slutartiden, bländaren och ISO). Efter det här inlägget går vi närmare in på var och en av de tre delarna och hur du kan använda de för att skapa bättre bilder.

Över- och underexponering

Överexponering = för mycket ljus

Underexponering = för lite ljus

Vad som är ”rätt” exponering beror på motivet och fotografens önskan.

slovenien_panoramavagen_01

Varje kamera har en sensor, från din mobilkamera till en systemkamera. Du kan tänka dig att kamerans sensor är som ett tomt vattenglas. Du börjar hälla i vatten för att fylla glaset, målet är att glaset ska bli fullt. Om du häller i för lite vatten blir glaset inte fullt och om du häller i för mycket så svämmar det över. Inget av resultaten är det önskvärda.

georgien_20160914_00
På samma sätt fungerar det med exponeringen. Kamerans sensor vill ha en precis mängd ljus för att bilden ska bli så bra som möjligt. Om du släpper in för mycket ljus till kamerans senor så kommer delar av eller hela bilden att bli för ljus och tillslut blir den helt vit.turkiet_20160905_07

Om du å andra sidan släpper in för lite ljus och underexponerar en bild kommer den att bli mörk och till slut helt svart.

Någonstans mitt i mellan de här två finns den exponeringen som vi är ute efter.

Sensorn består av miljontals små sensorer som känner av ljuset och ljuset faller inte jämnt över hela sensorn. Det gör att vissa sensorer kommer får mer ljus än andra. Det är som det ska vara för att vi ska få olika ljus i bilden med skuggor och högdagrar. Däremot är det viktigt att balansera bilden så att så många delar som möjligt får rätt mängd ljus och så få som möjligt blir för ljusa eller för mörka.

Vanliga delar av en bild som blir överexponerade är moln en solig dag och vanliga delar som blir för mörka är skuggor.

Exponeringssteg

Exponeringen mäts i steg där 0 är mitten. Därifrån har du +1, +2 osv som är överexponering, alltså ljusare. Åt andra hållet har du -1, -2 osv som är underexponering, alltså mörkare.

På bilderna nedanför ser du exempel på samma bild men olika exponeringar. De är tagna med ett helt exponeringsstegs skillnad. Den lilla punkten visar dig exponeringen.exponering_exempel

De flesta kamerorna låter dig kontrollera exponeringen i tredjedels steg. Om du ser på bilden med kameraskärmen ser du punkter mellan siffrorna. Du behöver alltså inte ändra ett helt exponeringssteg åt gången utan kan ändra i 3 nivåer per steg.

Att mäta exponeringen

Ta fram din kamera och kolla genom sökaren. Tryck ner avtryckaren halvvägs, förutom att fokusera så kommer flera andra saker att aktiveras. En av de är ljusmätaren. I min Canon ser jag den längst ner i sökaren och på skärmen.

Du ser en liten punkt som kommer att förflytta sig när du rör kameran och ändrar inställningar. Det är ljusmätaren. Kameran mäter ljuset som kommer in och berättar för dig hur ljuset är. Om punkten är på plussidan betyder det att exponeringen kommer att bli ljus. Om punkten är på minussidan betyder det att exponeringen kommer att bli mörk. Du vill ha den i mitten. (Det finns tillfällen då du inte vill ha det men det är mer avancerat och vi pratar om det senare)

För att få punkten till mitten finns det 3 saker du kan göra, 3 verktyg som kontrollerar exponeringen.

Kontrollera exponeringen

slovenien_20160820_251För att kontrollera exponeringen har vi i huvudsak 3 verktyg i kameran vi kan använda oss utav.

Alla påverkar exponeringen och kan göra bilden ljusare och mörkare men alla har också ett antal andra för- och nackdelar som är viktiga att kunna och förstå. Dessa för- och nackdelar bestämmer vilket sätt du använder för att ändra exponeringen.

Slutartid

Det här är den tiden öppningen i kamera släpper in ljus till sensorn. Ju längre tid den är öppen ju mer ljus hinner in. Slutartiden används även till att skapa rörelseoskärpa och att frysa rörelser.

Bländare

Om slutartiden bestämmer hur länge öppningen ska vara öppen så anger bländaren storleken på öppningen. En stor öppning släpper in mer ljus än en liten öppning.

Med bländaren sätter du olika skärpedjup, alltså hur snabbt det ska gå från skarpt till oskarpt i bilden. Tänk dig ett porträtt, vill du att bakgrunden ska vara suddig så att ansiktet kommer fram bättre eller vill du att man ska se detaljer i bakgrunden? Det bestämmer du med hjälpa av bländaren.

ISO

ISO anger ljuskänsligheten på sensorn. Om du har ett lågt ISO t.ex. ISO 100 så är filmen ljuskänslig, du behöver bra ljus för att kunna fotografera t.ex. dagsljus. Om du använder ett högt ISO t.ex. ISO 12000 så är filmen inte så ljuskänslig, vilket innebär att du inte behöver lika mycket ljus  för att fotografera t.ex. inomhus.

Nackdelen med ett högt ISO är att det kommer brus i bilden vilket du inte får med ett lågt ISO.

Använd de 3 tillsammans

Eftersom alla tre ovanstående påverkar och styr exponeringen använder vi de tillsammans för att uppnå önskat resultat.

Nu ska vi börja gå igenom de här tre verktygen mer i detalj.

Steg 2: Slutartid – rörelseoskärpa och fryst rörelse

Comments