Steg 4: Hur fungerar ISO – ljuskänslighet och brus

Lifestyle by

Det här är det fjärde inlägget i vår fotoskola som ska hjälpa dig att bli en bättre fotograf. Du har väl inte missat de föregående stegen? Det hittar du här.

Nu har du lärt dig om slutartider och bländare och ska börja det tredje verktyget för att kontrollera exponeringen, ISO.

Vi kommer börja med att prata om ISO och hur det påverkar exponeringen och längre ner ISO och brus.

ISO handlar om sensorns ljuskänslighet. På kameran jag använder, en Canon 80D, är det lägsta ISO 100 och det högsta ISO 16000. ISO 100 är standard som lägsta ISO men högsta ISO skiljer sig från kamera till kamera.

Lågt ISO = fotografering i bra ljusförhållanden

Högt ISO = fotografering i dåliga ljusförhållanden

iso_fototips_02Tidig morgon precis i soluppgången i Filippinerna. Vi förbereder oss för ett dyk med hammarhajar.

Hur påverkar ISO exponeringen?

Om vi tänker oss att du ska fotografera bilden nedan.

Den är tagen på kvällen och det finns begränsat med ljus. Kameran är inställd på ISO 100, slutartid 1/100 sek och jag använde bländare f/3.5, vilket är den största bländaren mitt objektiv har.

Jag tycker att bilden blir underexponerad, jag vill ha den ljusare. Jag använder redan min största bländare. Om jag förlänger tiden till 1/50 sek (ett exponeringssteg) riskerar jag skakningsoskärpa. Lösningen här är att ändra mitt ISO.

iso_fototips_01Kameran är inställd på ISO 100. Jag ändrar till ISO 200 (ett exponeringssteg) men tycker fortfarande att det är lite mörkt. Jag ändrar till ISO 400 (totalt två exponeringssteg från första bilden) och tycker nu att exponeringen är rätt.

På det här sättet kan du jobba med de tre verktygen tillsammans. Alla påverkar exponeringen och alla har sina för- och nackdelar.

ISO, brus och dåliga ljusförhållanden

Så förutom att påverka exponeringen, vad gör ISO och vad är för- och nackdelarna?

Regeln är:

Du vill alltid använda så lågt ISO-tal som möjligt.

Varför?

Höga ISO-tal skapar brus.iso_fototips_10

Fördelen med ISO 100 är att det ger en ren bild utan några korn och brus. Nackdelen är att du behöver bra ljusförhållanden t.ex. dagsljus eller studioblixtar.

Fördelen med ISO 16000 är att du kan fotografera i mörka förhållanden t.ex. inomhus eller sent på kvällen. Nackdelen är att du kommer få brus i bilden, främst i de mörka partierna.

Här har du en bild med samma exponering men med olika ISO. Ser du hur bruset ökar när ISO ökar?iso_fototips_05 iso_fototips_06 iso_fototips_07 iso_fototips_08 iso_fototips_09

Hantera brus i efterhand

Många nya kameror t.ex. min Canon 80D har en inbyggd brusreducering vid höga ISO-värden. Kameran känner då av bruset och tar bort mycket av det. Det är en inställning som kan vara bra att använda under kvällarna. Nackdelen är att det tar tid för kameran att hantera bruset.

Senare i datorn finns det flera möjligheter, speciellt om du fotograferat i RAW. I både Adobe Camera Raw och Lightroom finns det bra verktyg som kan plocka bort mycket av bruset. Jag kommer gå in på redigering av bilder vid ett senare tillfälle.

Men det finns en regel som alltid gäller, den lyder:

Skit in, skit ut

Det är inte svårare än så. Om du har en bra grundbild så kommer resultatet att bli bättre än om du började med en dålig bild. Därför ska du alltid använda så lågt ISO som möjligt.

Nästa steg

Nu har vi gått igenom grunderna i exponering, slutartid, bländare och ISO. Du har lärt dig verktygen separat och i nästa steg ska avsluta exponeringsdelen med att knyta ihop teknikerna och du ska verkligen förstå hur det hänger ihop. 

Steg 5: Exponering – så hör allt ihop

Comments