Steg 3: Hur fungerar bländaren – skärpedjup

Lifestyle by

Det här är tredje steget i vår fotoskola. Du har väl inte missat de två föregående stegen? De hittar du här.

I objektivet sitter det som kallas för bländare. Det är helt enkelt hålet som släpper in ljuset till kamerans sensor.

Om du har en stor bländare (stort hål) kommer mycket ljus in,
om du har en liten bländare (litet hål) kommer lite ljus in.

blandare_fototips_10Bländarens storlek (hålets storlek) anges med ett tal och ett litet f framför. Exempel på en stor bländare är f/2.8 och en liten bländare är f/20. Det kan först uppfattas som konstigt varför en liten bländare är ett högt tal men jag förklarar det längre ner.

Druck

Vad använder jag bländaren till?

Bländaren har två funktioner:

  • Den styr exponeringen, alltså om bilden blir ljus eller mörk
  • Den styr skärpedjupet

Vad är skärpedjup?

Skärpedjupet avser avståndet från där det är skarpt i bilden tills där det är suddigt.

Stor bländare = kort skärpedjup

Liten bländare = långt skärpedjup

När du fokuserar och sätter skärpan säger du till kameran att allt på ett visst avstånd ska vara skarpt. Se bilden nedför som visar vad jag menar.

På första bilden med kort skärpedjup har jag satt skärpan på äpplet. Det är var det är skarpast. Allt fram till den streckade linjen, inom det mörka fältet, kommer att vara skarpt. Sedan börjar det gradvis att bli oskarpare. Vid den streckade linjen blir allt oskarpt. (OBS! De mörka områdena är för att förtydliga vad som är skarpt, exponeringen ändras inte)

blandare_fototips_12Samma sak händer här som i föregående bild men skillnaden är nu att vi har en lite bländare och får därför långt skärpedjup. Ser du hur de streckade linjerna som visar var oskärpan börjar har flyttat sig längre bort från skärplinjen och det mörka området är betydligt större?

blandare_fototips_13Kolla på bilderna nedanför på Oatly-flaskorna. Den första bilden har kort skärpedjup och då är de andra två flaskorna suddiga. Sedan minskar jag bländaren för varje bild tills den sista då alla 3 flaskorna är skarpa.

blandare_fototips_04 blandare_fototips_05 blandare_fototips_06 blandare_fototips_07 blandare_fototips_08

När använder jag kort skärpedjup

Kort skärpedjup är vanligt när du har ett huvudmotiv som du vill lyfta fram genom att göra bakgrunden suddig eller för att skapa djup i en bild med något suddigt i förgrunden.

blandare_fototips_01

När använder jag långt skärpedjup

Långt skärpedjup är vanligt när du inte har ett huvudmotiv utan vill lyfta fram hela bilden. Det vanligaste exemplet är landskap- och naturbilder. T.ex. här där jag vill ha både Frida och skidbackarna på andra sidan dalen skarpa. blandare_fototips_02

2.8, 3.5, 5.6, 8, 11, 16

Talföljden ovanför avser hela exponeringssteg. Tänk dig motsvarande slutartiderna 1/60sek till 1/120sek till 1/240sek.

Skillnaden är att slutartiden känns logisk, den dubblas eller halveras i hela steg. Bländartalen gör inte det. Anledningen är att det är en dubbling eller halvering i mängden ljus som släpps in och då bländaren är rund följer inte talen samma tydliga följd.blandarsteg

Vilken bländarstorlek kan jag ha med mitt objektiv?

Bländarstorleken bestäms utifrån ditt objektiv, olika objektiv har olika bländarstorlekar.

blandare_fototips_11I objektivnamnet och längst fram på objektivet finns ofta bländartalen. På mitt Canon 18-135 objektiv står det 3.5-5.6. Det betyder att den största bländaren jag kan ha när objektivet är fullt ut zoomat (brännvidd 18mm) är 3.5 och den största bländaren jag kan ha när objektivet är fullt in zoomat (brännvidd 135mm) är 5.6.

Om det bara står ett bländartal på objektivet t.ex. 70-200mm f/2.8 betyder det att du kan använda bländare 2.8 under hela zoomomfånget.

Köpa objektiv: Bländaren påverkar priset på objektivet

I stora drag kan man säga att ju större bländare ett objektiv har ju dyrare är det, speciellt om det har zoom. Ett objektiv med bländare 2.8 i hela brännvidden är dyrare än ett objektiv som har 3.5-5.6. Enligt många är bländaren en av de saker som är mest värd att spendera pengar på.

Vad betyder bländartalen? För oss som gillar att nörda ner oss i saker

Litet tal = stor öppning

Stort tal = liten öppning

Varför är det så?

Jag tycker om att förstå saker och vill veta varför något är som det är.

Bländartalet är antalet gånger bländaren får plats i objektivets brännvidd. Va?

Tänk dig att du har en brännvidd på 100mm. Om du har bländare f/4 betyder det att bländaren får plats 4 gånger på 100mm. Alltså 100/4 = 25. Bländaröppningen är 25 mm i diameter.

Om du har samma brännvidd (100mm) och bländare f/5 betyder det att bländaren får plats 5 gånger på 100mm. 100/5 = 20. Bländaröppningen är nu 20 mm i diameter.

Alltså är bländaren större i det första exemplet (25mm) och mindre i det andra (20mm). Därigenom regeln:

Litet tal = stor öppning

Stort tal = liten öppning

Uppgift bländare

Du ska gå ut och fotografera 4 olika motiv. På varje motiv ska du fotografera med kort skärpedjup och långt skärpedjup. Alltså totalt 8 bilder.

Syftet med uppgiften är att du ska lära dig skillnaden på kort och långt skärpedjup, när de olika passar och hur du kan använda de för att ändra känslan i bilden.

Kom ihåg att använda manuellt läge. 

Nästa steg

Steg 4: Hur fungerar ISO – ljuskänslighet och brus

Comments