Grottdykning och att dyka med hajar: Malapascua, Cebu, Filippinerna

Lifestyle by

Jag tror att alla dykare kan hålla med mig när jag säger:

Det är ENORMT svårt att välja vart du ska åka och dyka när du sitter med flera tusen alternativ online och alla ser fantastiska ut.

Som tur är så vet vi några dykplatser som garanterat kommer att tillfredsställa dina våta dykdrömmar.

Och det här inlägget handlar om en av de platserna!

scubadive_mapapascua_filippinerna_7

Vid den norra toppen av ön Cebu i centrala Filippinerna ligger on Malapascua, bara 2.5 x 1 km stor. En liten ö utan trafik och där deras turistattraktion är dykning, närmare bestämt thresher shark dykning.

Byn är inte mer än några dykshoppar, resturanger och hotell och om du fortsätter att gå längs med stranden har du snart bara palmträd på ena sidan och havet på den andra. Du tar dig lättast omkring på ön genom att gå men det finns några motorcyklar för affärerna att transportera varor och utrustning längs sandvägarna på ön.

Du tar dig till Malapascua från den hamnen i byn Maya i den norra änden av ön Cebu. Vi var 5 stycken så vi hyrde en egen båt men det finns delade båtar som går enligt en tidtabell (det är i alla fall tanken, sedan är tidtabeller i Filippinerna något jag inte hade litat helt på). Du kan ta dig till ön på egen hand utan att boka något i förväg.

 

Scubadive Hotell, Mapapascua, Filippinerna Scubadive Hotell, Mapapascua, Filippinerna

På ön har du både finare hotell längs stranden och budget vänliga alternativ 100 meter upp längs en sandstig. Det finns några små affärer, flera restauranger och någon affär där du kan köpa allt du behöve för att komfortabelt kunna leva ett simpelt liv på en tropisk ö.

Dyka med hajar

Scubadive Mapapascua, Filippinerna

Vår första morgon var anledningen till att vi var här, vi skulle få se thresher sharks. Dykplatsen är 45 minuters båtresa från ön och vi behövde vara där i soluppgång, vilket betydde att vi behövde vakna 4.30.

Vår instruktör knackade på dörren och väckte oss, det var fortfarande helt svart och vi kunde känna en behaglig sval vind tillskillnad från den varma luftfuktiga känslan mitt på dagen. Vi tog vår dykutrustning och började gå längs sandstigarna med bara månljuset som hjälp.

Scubadive, Mapapascua, FilippinernaScubadive, Mapapascua, Filippinerna Scubadive, Mapapascua, Filippinerna

Båten ankrade mitt i havet utan land inom flera kilometers håll men vi var förvånade att det bara var 15 meter djupt.

Vi tog på oss utrustningen, tog ett stort steg ut i luften och landade i vattnet. Vi gick snabbt ned till botten och kom strax till en vägg som lät oss nå 25 meters djup. Bottnen var helt platt och det växte nästan ingenting här. Vår guide bad oss sätta oss på knä vid väggen, och vänta. Längs väggen gick det ett långt rep, vår instruktör förklarade att det var inte för att hålla hajarna borta utan för oss att hålla i så att vi inte störde hajarna.

Scubadive, Mapapascua, Filippinerna

Det tog bara 30 sekunder…

Den första thresher sharken simmade förbi tätt följd av ytterliggare en. Deras meterlånga stjärtfena rörde sig fram och tillbaka när hajen simmade. Det är något speciellt med hajar. Även om thresher sharks inte är farliga för människor är dom fortfarande hajar. För mig är det en instinkt att jag måste visa respekt för dom, vi är i öppet hav och är ett lätt byte, och dom här djuren har anpassats till det här klimatet i miljontals år. Vi är gäster i deras värld.

Vårt andra dyk var ett grottdyk, eller kanske mer ett tunneldyk. 30 minuters båtresa från Malapascua var en liten ö. Det var en perfekt dag, helt molnfritt och stark sol. Det gör att färgerna i vattnet kommer fram så mycket bättre än när det är molningt. Det var en underbar känsla att sitta på båten och ta på sig utrustningen. Ön såg ut som något hämtat ur en film.

scubadive_clownfish_mapapascua_filippinerna

Färgglada fiskar, bra koraller, sjöormar, stora revhajar, bläckfiskar som bytte färg framför ögonen på oss och första gången jag såg en sjöhäst. Och en 30 meter lång grottunnel som gick mitt under ön.

scubadive_fish_mapapascua_filippinerna_

Det här var ett fantastiskt dyk!

Vi fick syn på en stor black-tip haj som låg och sov på botten. Nu tänker nog flera av er att hajar kan inte ligga och sova på botten, dom måste simma för att kunna andas. Det är vad som gör revhajar speciella, dom behöver inte simma för att kunna andas. Vi var 3 stycken som la oss på botten och iaktog hajen. Strax efter kom Frida och vår vän. Jag flyttade mig lite åt sidan och helt plötsligt stack något mig i låret. En skarp smärta jag inte alls var beredd på, jag skrek! Det kom inte så mycket ljud, mest bubblor. Jag vände mig om och såg två havsborrar som rörde sig bort från mig. Jag har simmat över tusentals havsborrar och sett hur deras enda öga följer varje rörelse jag gör, men jag har aldrig tidigare sett en havsborre röra sig över botten så snabbt.

Att se på när en fisk har sex

Vårt sista dyk den här dagen var bara ett stenkast från stranden och vi skulle få se mandarin fisken. Mandarin fisken kommer fram efter solnedgången för att genomföra sin unika parningsakt. Vid en speciell korall möts hanen och flera honor. Hanen väljer en hona och dom går ihop och börjar simma uppåt. Dom cirkulerar runt varandra och det påminner mig om hur ett UFO plockar upp människor från jorden i science fiction filmer, bortsett från ljusstrålen.

Det här händer bara vid en korall och varje dykskola på ön känner till det så är den här korallen otroligt populär efter solnedgång. När vi kom dit var det bara vi 5. ”Nice!”. Två minuter senare kom ytterligare 3 dykare. ”Inga problem, vi har massa plats” tänkte jag. 10 minuter senare var vi närmare 25 dykare runt en lite korall som inte är mer än 40 centimeter i diameter.

Det var två saker som fick mig och de andra i min grupp att lämna korallen och parningsakten. För det första var hälften av alla dykare där totala nybörjare och dom hade ingen kontroll på deras buoyancy över huvud taget. Dom skulle sitta stilla på knä men klarade det inte utan dom började flyta upp och stötte till dykaren bredvid så vi började tippa till sidan, en och en som en dominobricka. (Jag ska inte bara skylla på att dykarna var nybörjare, deras instruktörer borde gett dom mer vikter för att underlätta för dom)

Den andra saken var allt ljus. Så fort fiskarna började sin parningsakt blev det mörka vattnet helt upplyst. Det var som när en världskänd sångare går på röda mattan innan en konsert. Det var ljus och blixtar från alla håll! Fisken reagerade som vem som helst av oss som skulle fått så mycket ljus och blixtar i våra ansikten när vi skulle ha lite privat tid med vår partner, dom blev rädda och försvann. 5 minuter senare skulle dom ändå testa igen och samma sak hände. Inte nog med det här så förstördes våra ögons ljuskänslighet varje gång någon skulle börja lysa.

Tyvärr var Malapascua hårt drabbat av Yolanda (ni vet superstormen som drabbade Filippinerna 2013). Rusty, vår dykvän, var fortfarande på Malapascua när stormen kom och han sa att allt var förstört och man kunde inte känna igen det. Sån tur är har jag en annan vän som var där under våren 2015 och hon sa att det såg bra ut och att många dykskolor var öppna.

När det handlar om dykning är Malapascua i toppklass.

Vi rekommenderar verkligen dykare att åka till Malapascua och njuta av det perfekta klimatet, det varma vattnet och den trevliga byn – och du behöver inte boka allt i förväg hemifrån. 

Dykningen är inte avancerad så du klarar dig med grundläggande kunskaper (våra vänner Emi och Belle vi gjorde vår CMAS 2 stjärnor och CMAS 3 stjärnor dykguide arrangerar kurser från Mactan och det går att kombinera med en dykresa hit)

Har du sett våra andra inlägg om dykplatser runt om i Filippinerna? Många är nära och runt Cebu. Vad sägs om att dyka med sköldpaddor i Balicasag, eller varför inte valhajar i Oslob och Sumilon, eller skeppsvrak från andra världskriget i Coron.

Du kommer verkligen gilla dykningen här och runt Cebu – och du kommer att få dyka med hajar. Hur många av dina vänner kan säga att dom gjort det?

Vad är ditt bästa dykäventyr?

Comments