Guidad cykeltur i Ljubljana, Slovenien

Lifestyle by

Våra erfarenheter av guidade stadsturer sträcker sig till de free-walking tours vi gjort runt om i världen. Och vi hade aldrig gjort en guidad tur på cykel så vi hade ingen aning om vad vi skulle förvänta oss men det här slog helt klart alla förväntningar.

Ett stort tack till Watermelon Tours  och Slovenska Tursismföreningen som lät oss testa den här aktiviteten så att vi kan skriva det här inlägget. Åsikterna är våra egna och vi skulle aldrig skriva något som vi inte står för. Alla inlägg är skrivna av oss och detta är våra egna åsikter.

Aktivitet: Guidad tur i Ljubljana på cykel

Arrangör: Watermelon Tours

Kostnad: Kort 25 euro/pers, lång 35 euro/pers

Tidsåtgång: 2 timmar för korta, 3-4 timmar för långa

Efter att ha gjort klart vår vandring i Velika Planina begav vi oss till huvudstaden Ljubljana för sight seeing. 

Hämta cyklar

slovenien_ljubljana_01Vi mötte upp vår guide och de andra tre, ett holländskt par som inte verkade ha mycket till övers för något ansträngande och en amerikansk tjej som gjort flera cykelsemestrar, som skulle vara med på turen. Vi blev snabbt vänner med den amerikanska tjejen, samtalet med de holländska var stelt och vi gav snart upp.

Vår guide Tevz tog oss till förrådet där vi hämtade var sin cykel och så bar det iväg. Cyklarna var förvånansvärt fina. De var som de omåttligt populära damcyklarna som används i Sverige med skillnaden att de hade 7 växlar.

Genom centrala stan

slovenien_ljubljana_02Vi rullade fram över det stora öppna torget som några år tidigare hade varit en stor parkering. Det var något vi fick höra flera gånger under turen, hur stora parkeringar mitt i stan gjorts om till torg, parker och ytor där folk kunde umgås och känslan var att de här projekten hade lyckats. Det kändes som en trevlig stad.

slovenien_ljubljana_03Ett av våra första stopp var vid de tre broarna, tre broar byggda med en meters mellanrum. Torget på ena sidan kanalen hade en installation som kallades lokalt väder. Enligt vår guide var det ett lokalt skämt att det alltid regnar i Ljubljana och därför hade de satt upp en regnzon där det alltid regnade ifall någon skulle sakna vädret en solig dag. Resultatet blev ett skönt sätt att svalka sig i den 30 gradiga värmen.

slovenien_ljubljana_05Turen fortsatte längs kanalen, till den gamla cykelfabriken som var de enda som tillverkade cyklar under Sovjettiden och vidare till ett anarki/graffitti område.

Och i utkanterna

slovenien_ljubljana_06Efter 2 timmar skulle den korta turen ta slut men alla i gruppen skulle göra den långa turen. Tivoli, en stor park i stan, blev det nya målet. Vi stannade en stund på ett kafé precis vid huvudentrén till parken och vi rekommenderar alla att göra det. De hade en magiskt god mörk chokladglass! Och självklart var den vegansk. Värt ett besök för alla som är i stan.

slovenien_ljubljana_07Längs den stora promenaden i parken hade National Geographic en fotoutställning, på höger sida fanns bilder från hela världen, på vänster sida var det bara bilder från Slovenien. Helt fantastiskt vackert land!

Under andra världskriget hade Ljubljana varit omringat och ett stort taggtrådsstängsel hade rests runt staden för att motståndsgrupperna inte skulle kunna motarbeta Sovjet. Stängslet sträckte sig hela 34km runt staden och idag är det en gång och cykelled. Varje år hålls en lagtävling där man som ett lag på 3 medlemmar skulle springa, jogga och gå runt hela slingan för att påminna om den tiden.

Sammanfattning

slovenien_ljubljana_08Det här var så otroligt bra! Inte bara att  var en bra guide, berättade på ett bra sätt och var påläst. Att göra en cykeltur slår en guidad tur till fots med hästlängder. Vi kunde täcka innerstaden, precis som gångturerna, PLUS stora delar av resten av stan dit man aldrig hunnit till fots. Om vi skulle in någon stans låste vi helt enkelt cykeln, gick in och sedan plockade upp de igen och fortsatte.

slovenien_ljubljana_04

För oss kändes det som att den här cykelturen var ett bra sätt att börja sin vistelse i Ljubljana med den här för att få en uppfattning om staden, vad det finns och hur den ser ut. Sedan kan man fokusera mer på de sakerna man fastnade extra mycket för. 

Har du varit i Ljubljana? Vad tyckte du?

Comments