Halvvägs genom den Kanadensiska skidsäsongen

Lifestyle by

Tiden går fort när man har kul och vi är redan i början av februari. Två månader avklarade, två månader kvar (plus lite bonustid i April om vädret är bra).

Sun Peaks, Kanadas näst största skidområde, mer än 2000 soltimmar och en 8km lång skidbacke.

Det är ett riktigt stort skidområde och 8km backen är lång men solen. Hallå, vart är den. Det måste ju lysa non-stop under sommaren för nu är det inte speciellt mycket sol.

Vi har inte uppdaterat så mycket om Kanada hittills, vi har varit lite lata och tyckte att vi precis kom hit (vilket såklart inte är sant längre).

Skidåkningen

Det viktigaste av allt. Så hur är den. Vi kommer att göra ett helt eget inlägg om Sun Peaks som resort så vi kommer inte gå in för mycket på djupet men vi tycker att det är riktigt nice, både för egen åkning och för jobbet.

Det är stor variation på backarna, från de lätta breda gröna till dubbla svarta och puckelpister. Det finns även ett off-pist område som är inom skidområdet och som patrulleras av skidpatrull och där det inte är någon lavinfara.

Det som gör det bra för undervisning är att det finns gröna backar från toppen av alla 5 stolliftarna. Kanske inget vi är ute efter om vi skulle åka på semester men för jobbet är det guld. Vi kan få nybörjare upp på berget på nolltid (så länge de inte är helt skitarded)

Vårt mål den här säsongen är att bli bättre skidåkare så vi tvingar oss själva att åka puckelpist med jämna mellanrum. Det är inte helt smärtfritt än men vi är på väg.

Det enda tråkigt är att vi inte haft så mycket snö som vi hoppats på. Det har bara varit en bra puderdag hittills och det var runt 30cm puder. Efter två dagar blev det varmt så det packades ihop. Vi hade förväntat oss betydligt mer puder vid det här laget.

Och nu när våren närmar sig och det blir ljusare på kvällarna kan vi börja åka längdskidor efter jobbet 😀 (längdskidåkning klassas som skidåkning va?) Har vi sagt att vi tagit en kurs och blivit längdskidinstruktörer? Ännu en instruktörstitel under bältet och en löneförhöjning på hela 3 kr per timme. Jag vet, det är ingenting.

Vänner och socialt

Sun Peaks är typ 1000 gånger bättre än Verbier på det här planet. Verbier är en skidresort, Sun Peaks är en by med skidbackar. Det finns faktiskt en community här och vi får inte skit av locals för att vi är här och jobbar (vilket ofta hände i Verbier. Du ville helst inte fråga liftpersonalen om hjälp).

Det finns några pubar dit folk går och dricker men det är inte det enda som finns och det är inte varje dag. På Torsdagar är det hockeyligan som jag spelar i. På Fredagar är det skidrace tävling för locals. En kväll i veckan försöker vi anordna brädspelkväll.

Vi har en handfull med vänner vi umgås med men har tänkt försöka utöka vår vänskapskrets. Det är lätt att småprata med folk på skidskolan men nu planerar vi fler brädspelskvällar och knytkalas. Här har vi Sverige, Taiwan, Tjeckien, Tyskland, en från Schweiz som är halvkines och en tysk som vuxit upp i Kalifornien. Det här är en av alla fördelarna med att säsongsjobba.

Boendet

Vi tog hem jackpoten! Jag tror vi har det bästa boendet av alla instruktörerna på skidskolan. Vi har ett rent hem vi tycker om att komma hem till. Och vi bor med ett fantastiskt tyskt-tjeckiskt par vi kommer jättebra överens med.

Det här är så otroligt värt att lägga lite extra pengar på. Det är nog första gången vi känner att vi vill spendera pengar på boende. Vi har några vänner som betalar betydligt mindre men deras lägenhet har ingen charm. Kanske är därför de är hos oss flera kvällar i veckan.

Jobbet

Vår vecka börjar på torsdag (vi är lediga tisdag-onsdag) men vem bryr sig egentligen om vilken veckodag det är?

Skidskolan i Sun Peaks är betydligt större än de skolorna vi jobbat på tidigare och den är uppdelad i två grupper, barn och vuxna. Vi är i vuxengruppen, vilket innebär att närmare 90% av alla våra lektioner är med vuxna. Vi har alltid jobbat med barn men jag måste säga att det är skönt att för en gångs skull ha vuxna elever.

Som skidinstruktör kan vi jobba max 6 timmar per dag för vi är beroende av liftarna (tror inte jag hade pallat 8h skidundervisning per dag). Våra lektioner är oftast 2 timmar men med några 4h och 6h privatlektioner. Det skiljer sig faktiskt väldigt mycket från Norge där vi jobbade tidigare, här är det ganska många som bokar 6h privat lektioner. I Norge var det 1h, kanske 2h om det var en lång lektion.

Så vi jobbar vanligtvis 9-11, 11-13, 13.30-3.30. Så hela dagen bygger på de 2h skiften med 30 min lunch i mitten.

Jag är osäker på vilken struktur jag gillar mest. Det är bra här för att det är många långa lektioner men på något sätt ligger Geilo oss nära hjärtat.

Så skulle vi komma tillbaka hit?

Svår fråga. Så många alternativ.

Först det rent praktiska. Vi har ett års working holiday visa så om vi ska komma tillbaka måste vi få ett sponsrat visum. Inte helt omöjligt eftersom vi jobbat här och det går bra för oss. Vi fick precis vår mid-season rapport och vi hade högsta resultatet på utvärderingen av vår prestation. Men vi skulle nog behöva en högre nivå av instruktörsträning för att bekvämt kunna säga att vi kan få sponsrat.

Men det finns ju så många alternativ. En till skidsäsong i Geilo som vi vet att vi kommer att tycka om. Kanske en dyksäsong i Mexico, vi har ju aldrig varit i central Amerika. Eller kanske en säsong i Japan, ett riktigt puderparadis.

Eller det alternativet som är närmast just nu. Att flytta till Kina på ett år. WHAT!?

Det kommer närmare och närmare, inom en snar framtid vet vi om vi kommer göra det. Vi har stora planer.

Comments