Helgmarknader i London

Lifestyle by

För oss är en resa inte komplett utan att testa massa mat. Tyvärr lämnar engelsk mat mycket att önska i vegoväg men det finns några helgmarknader med ett riktigt nice utbud! Troligtvis finns det massa marknader men vi besökte två stycken, Brick Lane och Borough Market.

Borough Market

I slutet av Milleniumbron, en av alla inspelningsplatser till Harry Potter, ligger ett område med gamla tegelhus. Vi svänger av och går längs Themsen mot Tower Bridge. Bara några minuters promenad bort ligger vårt mål, matmarknaden.

Det här är en av de populäraste matmarknaderna i London och det märks, det är helt packat med folk!

Vi börjar direkt spana efter vegansk mat och ser första ståndet. De säljer indisk mat. Jackpot direkt! Då vet vi att vi har ett alternativ där, vi går vidare för att undersöka utbudet först. Till vår förvåning fortsätter det med en majoritet av vegansk mat.

Etiopiskt, Balkan Bites, falafel, bönburgare, mer indiskt och ett helt stånd med 100% veganska och bakverk och kakor! Vilket ställe. Synd bara att det är så tokigt mycket folk, vi vallar fram som i mitten av en fårskok, det går inte att gå i sin egen takt det är bara att följa strömmen som gäller. Fast kul att det är så många som vill äta veganskt! Vi är sugna på att testa det etiopiska men det är för lång kö så vi slår till på en falafeltallrik. Den är helt ok, lite torr och kall för att tillfredsställa oss helt. Vi spanar vidare och slår till på en indisk thali och den är rykande het och smakar ljuvligt! Den lockar fram smakminnen ifrån vår resa genom norra Indien och värmer oss i denna ruggiga lördag eftermiddag i London. Bästa indiska vi ätit på väldigt länge! Tankarna börjar spira, dags för en återbesök till Indien?

Vi letar oss längre in i marknaden. Vi hittar delikatessavdelningen, går förbi en chokladaffär som luktar magiskt och vidare in i en annan byggnad. Här är det bröd, ostar som hägrar och längre bort är köttdelen.

Brick Lane market

Brick Lane ligger i östra London och är känt som ett område med stora kontraster. På dagtid är det väldigt populärt bland hipsters och konstnärer men på kvällen är det mycket droger och en helt klart ruffig känsla. Känner du till Jack the Ripper? Det var i de här kvarteren han var aktiv.

Vi hoppar av tunnelbanan och börjar gå mot matmarknaden. Vi går igenom en lite marknad med olika sorters konst och strax övergår det mer mot hantverk. Någon säljer mössor, någon annan gör hundkoppel, en tredje smycken, en fjärde t-shirtar med alternativa tryck och så fortsätter det bland flera hundra små stånd.

Magen börjar säga sitt och vi skyndar iväg till matmarknaden som ligger ett stenkast bort. Än en gång blir vi överväldigade av det veganska utbudet. London lever upp till sitt rykte om att vara en veganvänlig stad. Eftersom det inte blev någon etiopisk mat dagen innan så slår vi till den här gången. Det var ett gäng röror med en injera. Injera är ett pannkaksliknande tunt bröd som är jäst och därför fullt med små kratrar på ena sida. Den har en syrlig speciell smak som vi älskar. Det är väldigt typiskt för Etiopien. Vi tar även en indisk tallrik men tyvärr inte är den inte riktigt lika bra som igår.

Det finns också japanskt, kinesiskt, holländska pannkakor, veganska kakor och raw food-kakor. Vi behövde inte gå hungriga.

Mätta och belåtna gick vi vidare längs Brick Lane. Vi gick in i en chokladbutik som hade en hel hylla med vegansk chockad och det bästa av allt. De hade just det som alla hoppas på varje gång man går in i en chokladaffär, smakprov!!! Lite längre bort längs gatan stod flera små stånd. En man sålde hattar bredvid ett matstånd med texten ”Vegan junk food”. 10 meter bort satt en Jimi Hendrix kopia och spelade Purple Haze. Han var faktiskt väldigt lik. I nästa hus fanns en mindre matmarknad med liknande mat som den förra. Det stod en gammal svart taxibil parkerad längs gatan, ni vet en sån där typisk engelsk taxi, men den här var ombyggd och ur taket sålde en kvinna kaffe.

Brick Lane är ett häftigt område som vi verkligen kan rekommendera till er som besöker London, oavsett om ni är intresserade av mat, kultur, gatukonst, köpa udda saker eller bara att betrakta människor. Vi gick även en otroligt bra Free walking tour i det här området som fokuserade på just gatukonst.

Comments