Historia och fjordar i Kotor, Montenegro

Lifestyle by

Kotor är både namnet på en stad och en fjord, båda vackra och rika på historia.

Vi kom körande längs med kusten in mot Kotorfjorden. Bergen på båda sidorna av vattnet stod höga och sluttade brant ner i vattnet.

kotor_montenegro_01

Jag kände inte till något om Montenegro och hade aldrig hört om Kotor förrän dagen innan. När vi kom till staden Kotor blev jag förvånad, nästan chockad. Det var helt fullt av turister! Jag hade på något sätt föreställt mig Montenegro som ett land dit turistflockarna inte hade tagit sig, alla var ju i Kroatien. Så fel jag hade!

Kotor är en gammal stad där gamla stan och dess mur som ringlar sig en bit upp på berget är huvudattraktionen.kotor_montenegro_03

Vi parkerade längs en liten gatan några minuters gångavstånd från gamla stan och gick dit. Det var en otroligt varm och solig dag. Den korta promenaden hade redan fått oss att svettas. Glassjakt blev första aktiviteten. Undra om de har någon schysst glass utan komjölk här.

kotor_montenegro_02Nu var det andra gången jag blev förvånad. När vi gick igenom portarna till gamla stan var det första vi såg på vänster sida när vi kom in en glassbar med en stor affisch med orden ”vegan ice cream”. GRYMT! Tyvärr hade de bara fruktsmakerna veganska men det är ju alltid något. Vår vana trogen tog vi inte det första bästa utan kollade lite till.

Glassbaren mitt emot, rakt fram när man kommer genom porten i muren, hade vegansk mörk choklad glass. Jackpot! Och den var riktigt bra, lika bra som flera av glassarna vi testat tidigare under resan.

Nöjda och belåtna med var sin chokladglass började vi vandringen upp längs muren mot fortet.

kotor_montenegro_04Det blev en svettig vandring upp för trapporna i gassande solsken. Bäst utsikt fick man faktiskt ungefär halvvägs upp i slutet av en trappsektion. Från toppen skymde några träd utsikten. I hamnen som låg precis utanför gamla stan kunde man se ett enormt kryssningsfartyg och bredvid oss på muren stod två män och diskuterade kryssningsresan på en tung australiensisk dialekt som bara kan höra hemma i Victoria.

kotor_montenegro_05Vi gick ner tillbaka till gamla stan igen. Det är något speciellt med stadsdelar som kallas gamla stan. Det spelar ingen roll om man går till gamla stan i Kotor, Stockholm eller Dubrovnik. På ett sätt är de alla samma sak. Små gränder med butiker som säljer souvenirer och de är alla samma med olika färger för att matcha respektive land. På stora torget är det alltid fullt av restaurangers parasoller på uteserveringarna.

Värmen hade gjort sitt och vi kände oss klara med turistandet för dagen. Vi hade egentligen tänkt att göra några vandringar men en kombination av den tidspressen vi kände och att det var jävligt varmt gjorde att vi istället bestämde oss för att köra direkt till södra Montenegro för att kitesurfa istället.

Har du varit i  Kotor? Vad tyckte du?

Comments