Höghöjdsbana i Maribor, Slovenien

Lifestyle by

Ett stort tack till Betnava Äventyrs Park som lät oss testa deras anläggning så att vi kan skriva det här inlägget. Åsikterna är våra egna och vi skulle aldrig skriva något som vi inte står för.

Dagens äventyr: höghöjdsbana

hoghojdsbana_slovenien_02Solen stod högt på himlen och det var över 30 grader varmt ute. Vi hade precis parkerat bilen och var på väg mot dagens äventyr; vi skulle testa höghöjdsbana i Maribor! Anläggning låg i ett skogsområde strax utanför centrum. De höga löv träden gav en skön skugga och de solstrålar som letade sig igenom trädens bladverk spelade på marken när den svaga brisen fick trädens kronor att långsamt vaja.

Vadå höghöjdsbana?

hoghojdsbana_slovenien_01En höghöjdsbana är en hinderbana som går uppe i träden, det finns olika svårighetsgrader på hindren och banorna går på olika höjd. Svårighetsgraden beror på hur fysiska och tekniskt svåra hindren är och inte bara beroende på höjden. Många höghöjdsbanor har minst en del som är en zipline där man sätter sig i selen och åker som en linbana längs med vajern. Mellan varje hinder finns det en plattform där du kan vila och vänta på din tur för nästa hinder.

Till utmaningen

hoghojdsbana_slovenien_07

Efter att ha blivit visade runt på anläggningen som hade hela 7 banor med varierande svårighetsgrad och längd och gått igenom säkerhetsrutiner samt fått vår klättringsgenomgång av Gregor som jobbade där som klättringsinstruktör för andra året i rad begav vi oss till starten på den första banan.

Bana 6 nånting att bita i

hoghojdsbana_slovenien_06”Klättrar du först nu?” frågade Jacob mig?

”Det kan jag göra!” Svarade jag och gick fram till första hindret på bana 6, den svåraste banan på hela anläggningen. På en liten lapp som satt på hindret stod det på slovenska lite olika informationen, bland annat att det var svårighetsnivå 9 av 10 möjliga. Så en svart bana alltså. Om man ska jämföra det med skidåkning.

Första hindret var en slags repstege, men i stället för pinnsteg var det en platta som vippade åt alla håll och kanter när du la tyngd på den. Meter efter meter drog jag mig de 6 metrarna upp till plattformen.

”Är det svårt eller?” frågade Jacob som fortfarande stod på marken och väntade på att jag skulle fortsätta till nästa hinder innan han kunde börja.

hoghojdsbana_slovenien_04”Jo det märks ju att denna bana är på en lite högre nivå än de andra.” Svarade jag sammanbitet. Väl uppe på plattformen stod jag och vilade armarna innan jag gav mig på nästa hinder som vara ett nät. Det satt fast i överkant men inte i nederkant vilket gjorde att det gungade ut i och med att jag rörde mig framåt i nätet.

”Jag förstår vad du menar nu med att den här stegen var rätt svår.” hörde jag Jacob ropa där han hängde och dinglade mitt på stegen, på väg uppåt. Senare under banan var vi också tvungna att ta oss framåt med hjälp av en repswing, där man skulle svinga sig från en plattform till ett nät och sen klättra upp för nätet till nästa plattform. Banan avslutades med en zipline vilket var gemensamt för många av banorna. Denna var ca 50 meter lång och avslutades i ett nät som vi fick klättra ner tillbaka till marken.

Varierat och utmanade

hoghojdsbana_slovenien_08Vi testade igenom anläggningens alla banor förutom de som var speciellt anpassade för små barn, lägsta åldern var 3 år. De var inhägnade och satt på en bekväm höjd av 1 meter så att föräldrar kunde gå bredvid och assistera vid behov. Banorna var varierade och hade många olika hinder. Den högsta banan gick på 8 meters höjd och den längsta ziplinen var knappt 100 meter lång. Den svåraste banan nivå 9 av 10 möjliga och var verkligen utmanande fysiskt!

hoghojdsbana_slovenien_05Efter 4 intensiva och underhållande timmar lämnade vi anläggningen med ömma händer och underarmar med stora leenden på läpparna!

Vi gick mot bilen för att åka och äta en välförtjänt glass men möttes av en ovälkommen överraskning!

Är du rädd för höjder? Har du gjort någon höghöjdsbana?

Comments