I backspegeln – april

Lifestyle by

Jobb och pengar

Vi fortsatte jobba för Chic Diving några dagar i April men vi hade tydligt sagt att vi skulle åka och att vi förstod om de ville börja få in nya instruktörer. Vi ville också jobba mindre för att utforska ön mer.. Vi har inte gjort allt vi velat och utforskat så mycket vi tänkt.

Vi hade haft en del utgifter i början men mycket var tillfälliga kostnader så när vi skulle resa började vi sälja av saker och blev av ALLT! Från motorcykel och hjälmar till BCD och mask. Det gjorde att vi lämnade Koh Tao med ett plus på kontot om än inte speciellt stort.

Mer läsning: En vanlig vecka på Koh Tao

Så hur gjorde vi det här när vi var blockade från köp och säljgruppen? Vi har fortfarande en del vänner på Koh Tao så de la ut alla våra saker åt oss genom sina profiler. Tack för hjälpen Drew, Mike och Arvid!

Everyday Explorers

Exciting stuff! Inte bara för att vi påbörjade vår första resa som Momondoambassadör utan för att vi fått till ytterligare 2 samarbeten i Japan!

Det första är med Auto Europé. Vad Momondo är för flygresor är Auto Europé för uthyrningsbilar. De lät oss låna en Nissan Micra i 5 dagar 😀 Så det blev 5 fantastiska dagar i ett körsbärsblommande Naganodistrikt.

Det andra samarbetet är runt Vego Explorers. Vi älskar mat så vi var riktigt glada för det här. Vi gjorde en matlagningskurs med Cooking Sun i Kyoto där vi lagade bentolåda (lunchbox) och kommer att göra en andra när vi kommer till Tokyo. Mat är en av höjdpunkterna under våra resor 😀

Resa

Första 10 dagarna spenderade vi på Koh Tao och gjorde massa saker som vi velat göra men inte gjort av olika anledningar. Det är lätt att bli komfortabel och hemmablind.

Vi begav oss ut för att upptäcka några övergivna hotell, vi gjorde en fridykningskurs och dök till 20 meter på ett andetag, vi åkte till flera stränder vi inte hade besökt och testade några nya restauranger.

Mer läsning: Vego Explorers – Fantastiska Thailand

Det var helt klart bra dagar men vi såg fram emot att åka. Nätmobbningen tog bort allt intresse för ön.

Så vi lämnade Koh Tao och skulle resa till Japan! Ett land vi drömt om länge och vi var galet exalterade. Så exalterade att vi gjorde vad som troligtvis är vår sämsta bokning hittills. Mer om den under dalar.

Resan i Japan var helt fantastisk och otroligt intensiv. Vi hade totalt en månad i Japan, vilket man kan tycka är mycket tid, men vi kände ändå att vi hade bråttom för att hinna med allt vi ville.

Det blev road trip i Naganodistriktet med misslyckad camping, massa tempel och matlagningskurs i Kyoto, veganfestival i Osaka, couchsurfing i Nagoya och såklart ett stort nöjesfält med berg och dalbanor.

Däremot är vi lite chokade över priserna.  Att gå från Thailandpriser till Japanpriser var brutalt. Vi visste att det skulle vara dyrt men trodde faktiskt att det skulle vara lite billigare än Sverige, men det upplevde vi inte att det var. Tur att vi ska jobba i Kina och Schweiz under sommaren.

Toppar

Fridykningskursen

Vi har velat och planerat för att göra den här länge men nu blev det äntligen av! Och vi slog alla våra förväntningar! Vi dök till 20 meters djup och jag höll andan i nästan 4 minuter! Jag är fortfarande förvånad hur jag kunde gå från under en minut till nästan 4 minuter på en 2 dagars kurs.

Road trip

Friheten av att resa med bil är fantastisk. Utan några större planer kryssade vi runt i Nagano, åt japansk mat, besökte tempel och beundrade alla blommande körsbärsträd.

Couchsurfing

Såklart! Först bodde vi i Matsumoto i två nätter. Vår host Yumi guidade oss runt staden och tog oss till Japans största wasabiplantage. Det var väldigt lätt att umgås med henne och att få lära oss lite om japansk kultur.

Andra hosten var i Nagoya, en stad många turister inte besöker. Vår host Yuki och hennes mamma plockade upp oss på busstationen och körde oss till deras hus lite utanför stan. På kvällen insåg vi dock att Yuki, dottern, inte bodde där utan inne i Nagoya. Så vi blev kvar själva med mamman och pappan. Hur skulle det här bli?! Hur bra som helst!!!

Dagen efter tog mamman med oss till en by där ett av Japans äldsta slott ligger. Hon var 67 år men så mycket energi och fart i henne. Hon sprang fram och tillbaka mellan olika affärer för att visa oss olika lokala snacks och för att hinna med så mycket som möjligt den här dagen. Hon lärde oss laga mochi och skämde bort oss som om vi vore hennes egna barn!

Trotts att vi har två veckor kvar i Japan känns det som att det här kommer att vara en av våra höjdpunkter.

Mer läsning: Vad är couchsurfing?

Nöjesfält

I’m lovin it! En stålbana med ett 97 meter långt dropp. En klassisk träbana som är en kopia på en av USAs mest kända banor. En ny modell inspirerad av en fladdermus där man hänger under banan och tittar ner mot marken. Och INGA köer på det här.

Ser verkligen fram emot Fuji-Q Highland som ska vara bättre, större och snabbare.

Mer läsning: Nagashima Spaland

Matlagningskurs

Självklart var matlagningskursen en av höjdpunkterna. Det händer att vi göra sushi hemma. Vi vet ungefär hur man gör, har i lite olika fyllning och rullar. Nu skulle vi äntligen få lära oss mer om japansk matlagning. Det är ju så mycket mer än sushi. Och sushi är ju en konstform i sig. 

Mer läsning: Vegansk matlagningskurs i Kyoto

Ljudbok

Kanske inte direkt med resande och Everyday Explorers men jag har hittat en ny fantasyserie med en bra uppläsare. Efter att ha avslutat Sword of Truth, en fantasyserie på 15 böcker som jag läst (lyssnat på) i över ett år kändes det tomt. Den nya serien heter Wheel of Time, har du läst den? Ser fram emot varje sekund jag kan lyssna. När jag går, när jag åker buss, när jag stretchar.

Dalar

Sämsta bokningen

Vi lämnade Koh Tao på eftermiddagen med båt följt av nattbuss till Bangkok. Vi hade en heldag i Bangkok följt av nattflyg till Tokyo, heldag i Tokyo och slutligen en nattbuss till Kanazawa. Så 3 nätter i rad på buss och flyg. Inte helt optimalt.

Mer läsning: Vår sämsta bokning någonsin

Kinesiskt visum

Vilken cirkus det här blev. Det här kräver ett eget inlägg för att förklara allt som hänt och varför det hände. Hur kunde det som skulle bli en snabb ansökan dra ut till 4 besök på olika konsulat och ta en månad plus ombokat flyg? Och vi har fortfarande inte fått visumet när jag skriver det här i mitten av Maj.

På G

Vi blir kvar i Japan till mitten av Maj och flyger då över till Taiwan. Vi tycker om Kina och många säger att Taiwan är som Kina fast bättre. Liknande kultur, liknande mat, trevligare folk och lika bra nattmarknader. Det låter som att det har potential att bli vårt nya favoritland. Vi har högt ställda förväntningar.

Planen ser ungefär ut så här. Vi har rest väldigt intensivt i Japan så vi kommer spendera en vecka i Taipei, huvudstaden med att planera Taiwanresan och återhämta oss. Vi har en hel del att ta igen på Everyday Explorers.

Vi har hittat ett företag som hyr ut cyklar så vi kommer ha precis under 4 veckor på cyklarna. Vi har precis insett att Taiwan är ganska litet, 50 mil från norr till syd så vi kommer hinna cykla runt hela landet och göra en del små avstickare.

Vi har tält med oss så planen är att tälta varannan natt och varannan natt på hotell för att kunna jobba.

Och så det bästa av allt. May, vår vän från Kina, kommer att komma och cykla med oss de sista 14 dagarna innan vi tillsammans flyger till Kina för att jobba på samma sommarläger. Det kommer bli jätteintressant att resa i Taiwan men en från Kina som både kan språket men också förstår vad som skiljer sig mellan kulturerna. Det blir också första gången May är utomlands. Även om hon inte klassar det som utomlands. Alla i Kina vet ju att Taiwan är en del av Kina och inte ett eget land…

Från 18 juni och 10 veckor framåt kommer vi bo och jobba på ett sommarläger. Vi förväntar oss fullt ös hela tiden men chefen har lovat att vi ska få tid av för att uppdatera Everyday Explorers så ni vet vad som händer.

Note till mig själv. Skaffa VPN innan inresa till Kina den här gången. 

Comments