I backspegeln – Februari

Lifestyle by

Vilken innehållsrik månad det blev. Vi han med att byta klimat helt och hållet från -20 i nordöstra Kina till tropisk hetta i Thailand. Däremellan höll vi nästan på att missa vårt flyg. Vi har fått nya vänner och träffat gamla vänner. Fått nya jobberbjudanden och en ny samarbetspartner. Helt enkelt en väldigt bra månad!

Vad har vi gjort?

  • Jobbat på vinterläger i Kina
  • Besökt Kuala Lumpur, Malaysia för att söka Thailandsvisum
  • Åk hem till Koh Tao för att jobba som dykinstruktörer

Toppar

Stort samarbete på gång

JAG VET! Helt galet! Det är stor lansering och kick-off 1.a mars så jag kan inte berätta än men det är stort. Vår största partner hittills är Canon. Nu får vi en till partner på samma nivå. Och det var inte vi som hörde av oss och sålde in det. Det var de som hörde av sig till oss 😀 Sån bra feedback.

Fira kinesiskt nyår i Kina

Vi gillar att fira. Energin, förväntningarna och glädjen som omger nationella högtider och festivaler är något speciellt. Vi blev inbjudna att fira hemma hos vår vän Nancy och hennes familj. Det blev några dagar fyllda med dumplingslagande, röda dekorationer och smällare.

Jobba i Kina

Att jobba på camp är otroligt krävande men man får så mycket tillbaka. Mike, vår chef och managern för campet, lämnade campet efter 3 dagar. Så det var vi och våra två kinesiska kollegor kvar som drev allt och tog alla beslut. Det var så skönt att få det förtroendet istället för att ha en orolig chef som ska stå och kolla en över axeln hela tiden.

Campet blev en succé. Alla deltagarna var nöjda och vi fick ett nytt jobberbjudande 😀 Instant feedback.

May

Sedan har vi May, vår kollega under vintercampet i Kina. Vi har rest i 6 år och vi har lärt känna många människor. Vi träffar många underbara människor och tyvärr kommer vi aldrig träffa de flesta igen. En del skulle det vara kul att se igen och vi kanske gör det. Några är som oss, backpackers, och vi kommer nog att träffas för att vi reser mycket, våra vägar kommer korsas någonstans. Sedan finns det några enstaka som får en speciell plats i våra hjärtan och som vi skulle resa runt jorden för att träffa igen. Och vi skulle göra allt vi kan för att hjälpa personen. May kom att bli en sån person för oss.

Kärt återseende av en gammal vän

För två år sedan jobbade vi på ett sommarcamp i Kina. En av våra amerikanska kollegor lämnade aldrig Kina utan har bott och jobbat där sedan dess. Vi mötte upp Josh på en urmysig liten vinbar och spenderade kvällen/natten där.

Jobberbjudanden

När man satsar 100% och jobbar hårt mot ett mål så kommer man få hjälp från alla olika håll. Möjligheter uppenbarar sig och det är bara att våga ta steget. Vi fick erbjudande om att komma tillbaka till Mike och Camp Greenwoods sommarläger redan i juni. Josh erbjöd oss några möjligheter för sommaren. Några andra vänner och kollegor från IDEAs hörde av sig och erbjöd oss jobb för sommaren och hösten.

Couchsurfing Kuala Lumpur

Vi hade 2 hoster under våra 5 dagar i Kuala Lumpur. Första hosten var en indisk kille som flyttat till KL för att jobba. Han bodde tillsammans med en kille från Tyskland och en från Jemen.

Andra hosten var en Malayfamilj. Mannen var konstnär och hade skissat åt Dragon Ball och Sailor Moon men drev nu sitt eget företag för att inspirera och hjälpa barn.

Båda hostarna bodde i condo, alltså stora lägenhetskomplex där det fanns både gym och pool. Inte helt fel ;D

Att säga upp sig

Jag var osäker på den här var en topp eller dal. Inför uppsägningen var det helt klart en dal och en tyngd. Vi var inte glada. Efter uppsägningen svävade vi på moln. Vi var glada igen. Vi kunde skratta, träna, njuta av Koh Tao och göra precis vad vi vill. Låt inte en dålig chef hålla dig tillbaka!

En vän jag inte sett på länge

Precis när vi kom tillbaka till Koh Tao kom Evelina, en av mina absolut bästa vänner hemifrån. Vi är båda resenärer och har därför bara träffats 2 gånger de senaste 6 åren. Tror faktiskt att det är de enda två gångerna vi varit på samma kontinent också.

En vecka går alldeles för fort men vi hann med både att få Evelina dykcertifierad, några hiker, strandutflykter men framförallt många timmars prat.

Och i år firar vi 10 år sedan vi tog studenten. Mycket har hänt sedan dess, eller?

Dalar

Kulturkrockar och problem

Det var många kulturkrockar och problem som ibland gav oss huvudvärk men vi jobbade runt de. Fokusera på lösningen, inte problemet. Vi ändrade i schemat, strök aktiviteter, flyttade runt och ändrade mellan de två sessionerna. Allt blev godkänt av Mike. ”Jag litar fullt på er” och han menade det. Tack!

Flygbytet i Bangkok

Vi som hade mer än nog med tid för att byta flyg. Och så blev det så försenat, väldigt försenat. Det var stress och många långa nervösa minuterar. Incheckningen för nästa flyg hade redan stängt när jag gick ut ur bagagehallen med ryggsäcken. Men Frida, hade hon hunnit? Hon sprang ju i förväg.

Mer läsning: När vi nästan missade vår flyg till Kuala Lumpur

Att säga upp sig

Vi pallade en vecka från när vi kom tillbaka till Koh Tao sedan var det nog. Jag kan bara ta en viss mängd skit sedan räcker det. Även om jag inte tar det personligt så blir det tröttsamt att ha en oprofessionell chef. Vi tog ett möte med ägare och högsta chefen och sa att vi var färdiga och inte ville jobba mer där. Han frågade oss när vi ville sluta. ”Vi gjorde vår sista dag igår” svarade jag.

Bästa och sämsta maten

Bästa: Nancy, May och Teresa tog sista natten i Beijing med oss till en Sichuanrestaurang. 10 veganska rätter fyllde bordet och det var njutning på hög nivå. Allt står i mitten och alla använder sina pinnar för att plocka och äta från de olika skålarna. Vi älskar maten och vi älskar kulturen.

Värsta: Det här blir nog på campet. Innan vi lyckades reda ut alla missförstånd med hotellpersonalen hade vi några riktigt tråkiga smaklösa middagar med ytterst få alternativ. Efter flera möten lyckades vi däremot få personalen att förstå vad vi ville ha.

Pengar

Den här månaden tjänade vi pengar 😀 Och hade väldigt lite utgifter. Med lön från vårt jobb i Kina, plus att boende, mat, flyg och visum täcktes av företaget så kunde vi spara hela lönen.

I Kuala Lumpur couchsurfade vi så boendet kostade inget och mat i KL är billigt! Vad sägs om en ris och tempe till frukost för 2 kr. Eller ett stort indisk bananlöv till lunch för 10 kr.

Däremot skulle vi hyra ut vår lägenhet under perioden vi var borta men tjejen som skulle hyra drog sig ur och kom aldrig. Och då var vi redan i Kina. Så vi behövde ändå täcka boendekostnaden på 2500 kr (10´000 baht) den här månaden.

Ni har väl inte missat att vi skapat en ny meny som heter just Pengar. Där kan du få tips om hur du kan få jobb utomalnds och börja säsongsjobba. 

Nästa steg

Under mars måste vi bestämma vad vi ska göra. I nuläget har vi hyran betald till sista mars så är det då vi lämnar Koh Tao? Just nu ser det så ut.

Det betyder att vi kommer kunna börja satsa på träning igen. Vi har ett ambitiöst program med gym, simning och hopprep.

Planen är att flyga till Japan i April och cykla en månad under körsbärsblomningen och sedan fortsätta till Taiwan för ytterligare en månads cykling innan vi åker och jobbar i Kina.

Vi kommer också söka en del frilansjobb som dykinstruktörer på Koh Tao. Inte så mycket för att spara pengar men för att det är kul, vi gillar att dyka och undervisa. Det ger oss också fler certifikat vilket kommer göra det lättare för oss att få jobb i framtiden.

Vad tycker ni om vår plan? Känner vi någon som cyklat i Japan eller Taiwan?

Comments