IKEA – från en resenärs perspektiv

Lifestyle by

Jag läste precis att IKEAs grundare Ingvar Kamprad gått bort. En av Sveriges genomtiderna största entreprenörer och en enorm förebild som lyckats större och gjort mer för Sverige än vad många ens klarar av att drömma om. Men det är inte entreprenörskapet vi ska fokusera på här.

Sedan vi började flytta och jobba runt om i världen har vi verkligen insett hur enormt stort IKEA är. Det spelar ingen roll om det är en kinesisk väns föräldrar, en couchsurfare i Indonesien eller våra gäster i skidskolan i Kanada. Alla vet att IKEA är från Sverige. Och många har varit på IKEA och ätit köttbullar och lingonsylt.

IKEA är allt som svenska ambassaden inte är. Vi kan gå till ett IKEA-varuhus var som helst i världen och känna oss hemma. Om vi saknar svensk mat, vill dricka glögg och äta pepparkakor på jul eller om vi vill dela med oss av svensk kultur så kan vi leta upp ett IKEA-varuhus.

En gång när vi var i Singapore couchsurfade vi med en filippinsk man. Han sa att han varit på IKEA flera gånger tidigare men vi tog honom dit. Med hjälp av visningsrum kunde vi berätta hur hus skiljer sig från de i Sydostasien, med burken till Annas pepparkakor kunde vi berätta om midsommarstången och olika folkdräkter. På kvällen kunde vi laga raggmunkar med lingonsylt och äta lösgodis.

Det här är något som många i Sverige inte tänker på. IKEA är en symbol från Sverige. Många känner till Volvo, Skype och Spotify men få kan direkt säga att de är från Sverige.

Men på något sätt har alla koll på IKEA. Det är något vi är stolta över.

Har du besökt ett IKEA-varuhus utomlands någon gång? Var det för att stilla hemlängtan eller för att dela med dig av svensk kultur till någon?

Comments