Jacobs första 10 dagar på Koh Tao

Lifestyle by

För er som undrar, vi är kvar på Roctopus, dykcenter vi började på när vi kom hit. Vi tycker om det, personalen där trivs, cheferna är bra (än så länge) och de garanterar små grupper. Standard är 1 instruktör på 8 elever. Roctopus har max 4 elever på 1 instruktör. Så vi kan ge dubbelt så mycket uppmärksamhet till varje elev och jag kan lova att det gör enorm skillnad i undervisningen.

Steg 1 – skugga

Jag började med att skygga Rachel, en instruktör som jobbat på Roctopus i 2 år. Första kursen följde jag bara efter, jag satt tyst och lyssnade och skrev ner saker. Hur hon förbereder tavlan, vad hon fokuserar på, hur hon gör sin workshop om masker osv. Rachel är ganksa lik mig när det gäller att undervisa. Själva presentationen var i stort sett så jag skulle gjort. Våra elever var jättebra, 3 tjejer från Canada och en norsk tjej. Alla 4 valde att gå vidare till Advanced så vi fortsatte med samma grupp.

Steg 2 – co-teach

Andra Open water kursen delade vi på så jag körde all teori och pool medan Rachel gjorde det mesta på båten. Delarna jag gjorde kunde jag från Nya Zeeland medan båtsakerna och dykplatserna var helt nya. Vi är lika på teorin men däremot är vi ganska olika när det kommer till problemlösning. T.ex. när eleverna sätter på sig utrustningen ska de göra en buddy-check för att se till att allt är korrekt och fungerar. Om jag ser att något är intrasslat så säger jag inget utan låter de göra sin buddy-check för att hitta problemet själva. Om de inte hittar det så säger jag till. Rachel går däremot fram direkt och säger till. Det gör att jag ofta stod och tittade på eleverna och hon kom in mitt i och sa till, ibland tror jag att hon trodde att jag var väldigt ouppmärksam men jag förklarade för henne i slutet av kursen så jag hoppas att hon förstod mitt sätt. 

Våra briefingar och förklaringar skiljer sig också en del åt. Om Rachel har X att säga så säger hon X men hon säger även U, V, W och Y, Z. Så hennes förklaringar är lite längre. Jag vill säga X och säger X, och slänger in lite W och Y. Ska försöka hitta något mellanläge. Vi hade 3 amerikanare och en britt. Den här gruppen var lika bra som den första, allt fungerade klockrent och två gjorde sin Advanced.

Steg 3 – supervised teaching

Tredje gången gillt och nu med Anna, en svensk instruktör som spenderat flera år på Koh Tao. Nu körde jag allt och det gick bra. Jag och Anna fungerade bra tillsammans och det var inga problem. Hon kunde sitta tyst och låta mig göra min sak och när jag var klar frågade jag henne om hon ville lägga till något. Ibland gjorde hon det och ibland inte. När jag navigerar runt på dykplatserna krävdes en hel del fokusering för att hitta. Första dyker simmade vi runt samma sten och korallformation tre gånger. Anna skrattade men eleverna förstod det inte så de var nöjda. Andra dyker tog jag kompass med mig så då utforskade vi en större del av dykplatsen.

Hittills har allt varit obetalt, vi har fått en möjlighet att följa efter, lära oss dykskolan och dykplatserna och de har fått se vad vi kan göra och om vi fungerar med övriga personal.

Jag ser verkligen fram emot att få mina egna grupper nu. Jag är klar med att följa efter andra och vill köra mina egna saker. Jag kommer fortfarande behöva hjälpa vid dykplatser så jag vet vid vilken boj båten ligger och var dykplatsen faktiskt är.

Jag känner mig fortfarande lite vilsen med att sysslor på båten så när vi ska lasta av och jag förstått vad vi gör så har halva jobbet redan gjorts. Sedan tycker inte jag att 6 personer behöver stå och langa väskor om det kan göras lika bra på 4 personer. 

Comments