Jacobs packlista för 6 månader i Sydostasien

Lifestyle by

Vad man packar med sig skiljer sig mycket från person till person och vilken typ av resenär man är. Några saker du bör tänka igenom innan du packar är:

  • Vilken typ av resa ska du göra? Backpacking med mycket natur och aktiviteter? Storstäder med mycket fest? Sitta på stränder och dricka kokosnötter?

  • Hur länge ska du resa?
  • Vilket klimat ska du resa i?
  • Ska du resa runt mycket eller bo på ett ställe?

Vi reser aktivt, utforskar städer till fots, undviker gärna storstäder och festar väldigt lite. Nu när vi reser i Sydostasien är det tropiskt och varmt hela tiden. Längden spelar egentligen inte så stor roll, 1 månad eller 12 månader är samma packning.

Matcha kläder

En nyckel till att packa bra är att kunna matcha alla kläder med varandra. Du vill inte ha en t-shirt som bara passar med ett speciellt par shorts eller tvärt om. Då har du väldigt begränsad användning av det plagget. Tänk om en del i kombinationen blir smutsig eller går sönder, då är båda obrukbara.

Kläder

Underkläder – Nästan varje gång jag behöver tvätta är för att jag har slut på underkläder. Jag har minst med mig för en vecka. Antal: 7 par

T-shirt – Mitt standard plagg som jag använder dagligen. Antal: 2 st

Tränings t-shirt – De här är inte bara för träning, jag har en helsvart som jag kan använda när jag inte tränar. Helt klart att rekommendera, bomullskläder är inte det bästa i hög luftfuktighet. Antal: 2 st

Strumpor – Helt ärligt, INGEN kommer byta strumpor varje dag (förutom Nomadic Matt som i en film sa att han har med sig typ 10 par när han reser). När vi reser använder jag kläder tills de blir smutsiga. Strumpor är snabbt och lätt att handtvätta lite då och då när det behövs. Antal: 2 st

Shorts – Standardplagg som jag har dagligen. Jag har med mig ett par svarta jeansshorts som jag oftast använder. Antal: 1 par jeansshorts

Boardies – Mina boardies/surfshorts/badbyxor använder jag inte bara när jag är i vattnet utan också vanligt. Enda nackdelen är att de inte har fickor men de är mycket svalare än jeansshortsen. Antal: 2 st

Byxor – Första gången i sydostasien reste jag ett år utan några långbyxor. Det är tropiskt här och 35 grader så det behövs väldigt sällan. Enda gången jag hade behövt det var när vi skulle gå in på ett casino i Singapore, de tillät inte shorts. Om du ska upp i bergen där det är svalare så kan det vara bra. Om du inte vet inför avresan så hade jag lämnat byxor hemma och köpt på plats om du kommer på att det behövs.

Tröja – Enda gången jag använder min tröja är när jag åker buss. Jag har inte varit i något asiatiskt land där de kan hantera AC utan kör den konstant på kallaste. Under nattbussarna är en tröja skillnaden mellan skön sömn och att sitta vaken hela natten och hacka tänder.

Regnjacka – Första gången i Sydostasien hade jag det inte, nu har jag det för jag visste att jag skulle komma hit under regnsäsong och att jag brukar bli kall av dykning så jag vill ha något vindtät som gör mig varm. Ett alternativ är att köpa en poncho under resan om du behöver det.

Buff – Kan först tyckas vara dumt men jag reser inte utan en buff. Den kan användas runt halsen på en kall nattbuss, över ögonen som ögonbindel eller för att skydda nacken mot solen om du råkat bränna dig.

Skor – Det här tar plats så välj noga. Jag har mina joggingskor för träning och när vi går långt och ett par sandaler/flip-flop. Den här gången har jag ett par vans men de har jag bara med för att vi ska mellanlanda i Kina och bo på ett ställe i Thailand. Om det handlat om ren backpacking hade de fått stanna hemma.

Träningskläder – 2 tränings t-shirtar varav minst 1 jag kan använda till vardags. 1 par träningsshorts (pallar inte att springa i boardies)

Så när jag och Frida reser tillsammans har vi våra egna kläder i respektives väska men vi har en massa saker som vi har gemensamt och delar upp i bådas väskor. Elektronik är en typisk sån sak men även de flesta sakerna på övrigt-listan delar vi upp mellan oss.

Elektronik

Laptop – Eftersom jag jobbar med foto, retuschering och nu med bloggen så behöver jag en dator som kan hantera bilder, fungerar för att klippa film och är relativt lätt. Jag har alltid med mig min Macbook Air 13” och jag har inga planer på att byta.

Ipad – Första gången vi har med en ipad. Mycket är på grund av bloggen så att båda kan sitta och jobba och skriva. Det är inte optimalt men fungerar tillräckligt bra. Vi har även massa pass n play spel på den så vi kan slå ihjäl några timmar på en buss eller väntan på en flygplats. 

Systemkamera – Ni vet ju att jag älskar att fota så för mig är det värt att bära med mig en systemkamera. Just nu har jag en Canon 80D + Canon 18-135mm objektiv. Jag är jättenöjd med kombinationen. + Ett vidvinkelobjektiv 10-22mm, det hade jag dock inte haft med mig om jag hade backpackat och inte bott på ett och samma ställe som vi gör just nu.

Actionkamera – Jag använder en Canon 30D som actionkamera. Den kompletterar systemkameran väldigt bra då jag inte letar efter bästa bildkvalitet utan efter just hållbarhet.

Extern hårddisk – Jag är noga med att göra backup på mina bilder. Vi har med oss 2 stycken externa hårddiskar så att vi minimerar risken att förlora bilder.

Laddare och sladdar – Det här blir en del, laddare för dator, kameror, mobil osv.

Ipod – Har knappt någon musik på den förutom spellistan för vårt hopprepspass. Däremot är den full med ljudböcker, i skrivande stund lyssnar vi på A story of Ice and Fire-serien (A Game of Throes). 

Högtalare – Brukar vi inte resa med men har den nu för vi bor länge på ett ställe. Perfekt för att lyssna på ljudbok när vi stretchar på kvällen. 

Övrigt

Viktallrikar – Vi tar alltid med de här. De är helt platta men går att vika ihop till skålar som kan hålla vätska. Perfekt när man blir sugen på en fruktsallad!

Fruktkniv – Vi har i alla år haft med oss en liten kniv, ni har vi uppdaterat den till en storlek större. Det var så svårt att skära många frukter med en liten kniv. 

Pannlampa – Sjuk användbar! Det är inte ovanligt att strömmen går här i Sydostasien och är borta en halv dag. Eller om man bor i en bungalow och mitt i natten ska gå på toan som ligger i en annan byggnad.

Anteckningsbok – Jag har alltid med ett litet anteckningsblock, främst har jag den som idébok. Ni vet den där boken som alltid ligger bredvid sängen så man lätt kan skriva ner alla nya grymma idéer.

Ovaer nackkudde – Första gången på många år som jag har med mig en nackkudde, men just den här modellen är något extra. Håller hårt i den.

Hopprep och TRX – Vi gillar träning men varför springer vi inte? I vissa områden finns det många gatuhundar och vi tycker inte om att bli jagade. TRX ger oss stor variation i styrketräningen.

Necessär – Tandborste, deo, rakhyvel, skoskavstejp, plåster, Vitamin B12, duschtvål/shampoo

Solskydd – Två stycken SPF 50 och SPF 20

Myggmedel – Vi har ett citronellabaserat myggmedel som vi köpt i Sydostasien och som än så länge fungerar bra. Om du ska till ett malariaområde kan det kanske vara värt att köpa något med DEET.

Värdehandling – Pass, bankkort, körkort, backup i USD samt kopior på alla värdehandlingar

Sverigepresenter – Vi har alltid med något från Sverige som vi kan ge bort som present till couchsurfinger hoster eller bara vänner vi får längs vägen. Bra saker är svenska mynt, kylskåpsmagneter eller en tygflagga. Eller varför inte ett klistermärke med skylten ”varning för älg”.  Folk uppskattar detta otroligt mycket faktiskt. 

Poi – Ni ser de där svart/vita sakerna på bilden. Det är poi. Man snurrar de och gör massa coola saker, jag började med det i Nya Zeeland där det är traditionell konst och alla kvinnor kan poi. Inom backpackinkretsar är det mer känt när man sätter eld på de och snurrar på stränderna i sydostasien. Jag är nybörjare och försöker lära mig. 

Saxar – Frida klipper mig och har gjort det sedan vi träffades så vi har alltid med oss två saxar, en för att klippa och en för att tunna ur. 

Frisbee – Frisbee är min sport så jag har alltid med mig den. Det är väldigt lätt att packa och tar ingen plats. Fast sedan använder vi den oftare som skärbräda än att spela med. 

Bagagevåg – För att slippa betala extravikt när vi flyger helt enkelt. Vi är också lite nutritionsnördar och i perioder när skriver ner vad vi äter för att följa upp vårt intag av vitaminer och mineraler så väger vi maten med den också. 

Comments