Jobba i Australien

Lifestyle by

Nytt land, nya möjligheter! Och Australien är verkligen landet fullt av möjligheter. Turism är en av landets största industrier och stora delar av det är uppbyggt runt backpackers. Att jobba i Australien är en dröm för många!

jobba_australien_05

Tillskillnad från Sverige där du aldrig skulle kunna få ett snabbt jobb för att sedan sluta strax efter och åka vidare är det här helt normalt i Australien.

För att få jobba i Australien måste du ha ett visum som tillåter dig att jobba. Det perfekta visumet för alla mellan 18-30 är ett så kallat Working Holiday Visum.

Vad för jobb kan jag lätt få?

Det finns de jobben som klassas som typiska backpackerjobb. En jobbkategori är serviceyrken t.ex. servitör, bartender, hostelpersonal, butik, turistbyrå etc.

jobba_australien_03

Det är även lätt att hitta jobb på farmer t.ex. plocka frukt, på vingård och liknande. De här jobben är väldigt säsongsbetonade men Australien är stort och det är nästan alltid säsong för något i någon del av landet.  

Om du sedan tidigare är elektriker, hantverkare, målare, byggare finns det även gott om jobb inom de här områdena.

Det här är bara några exempel och du kan få jobb inom nästan vilket område som helst. Jag jobbade som fotograf och retuschör under min tid i Australien.

jobba_australien_01

I Australien är det också populärt med volontärarbete i utbyte mot husrum och mat. Det kallas WWOOF (Willing Workers On Organic Farms)

Hur skaffar jag ett jobb?

Online

www.Gumtree.co.au

Gumtree

This is the shit! Jobbannonser, köp och sälja bilar, hyra lägenheter och allt annat. Det här är bästa sidan för mycket.

www.seek.co.au

Kallar sig själv Australiens största jobbsökningssida.

Sedan finns det en uppsjö av sidor som riktar sig specifikt till backpackers. Du regsitrerar dig och får tillgång till deras jobbdatabas. Några exempel är:

Backpacker Job Board

Jobs 4 Travellers

Fruit Picking Jobs

Hostels

P1000864_4495_2

Ett annat bra sätt att hitta jobb är att kolla på hostels. Både att de ofta har en anslagstavla där det sätts upp jobbmöjligheter men även köp/sälj annonser för bilar och hitta resekamrater. Men prata även med receptionen, de har ofta bra lokal kännedom.

I mindre orter och i områden där det finns t.ex. mycket farmer eller gruvor finns det ofta ”jobbhostel”, hostel som har långtidshyra och som är riktade mot folk som stannar lite längre för att jobba på orten. De agerar gärna jobbförmedlare då de tjänar pengar på att du stannar.

Var social

P1000906_5213

Prata med andra backpackers och locals, på hostelet, på baren, på bussen, på stranden. Du vet inte vem som har rätt kontakter, det kan ge oväntade möjligheter. Kanske hittar du någon som har samma planer som du.

Använd dig av sociala medier, det finns mängder av grupper på Facebook riktade mot backpackerjobb men även svenska föreningar som kan hjälpa till. Även resenätverk som couchsurfing är guld värt.

Certifikat och kurser

När du börjar undersöka jobbmarknaden kommer du troligtvis snart komma i kontakt med något som förkortas RSA och RSG eller RCG. De här certifikaten får du genom korta kurser, en del kan genomföras online och andra går över en helg.

RSA = Responsible Service for Alcohol. Du måste ha det certifikatet här för att få servera alkohol och i många fall ett krav för att få jobb. Varje delstat har sitt eget certifikat (ex. RSA NSW, RSA QLD) och det går i många fall inte använda i andra delstater än där det är utfärdat

RSG = Responsible Service of Gambling och RCG = Responsible Conduct of Gambling är båda relaterade till casino och spel.

Om du ska jobba på t.ex. en pub är det vanligt att du behöver både RSA för att servera alkohol och RSG/RCG om det finns spelmöjligheter.

Din arbetsgivare kommer inte att betala de här kurserna för dig. Det finns så otroligt många backpackers som letar jobb och har certifikaten. Om du googlar ”RSA course australia” hittar du många alternativ.

Avtal, arbetsförhållanden och lön

Att växa upp i Sverige och sedan åka utomlands för att jobba kan vara en chock för många, framförallt inom backpacking jobb. Jag vet många vänner som jobbat utan något avtal och har bekanta som inte skött sig helt på jobbet och fått sparken utan varning.

Om du sköter dig och gör ett bra jobb så har du ingen orsak att vara orolig men om du kommer bakis till jobbet kan du hänga löst.

Det hör heller inte till ovanligheterna att få betalt ”cash in hand”, alltså att man får lönen i kontanter i ett kuvert varje vecka. Det kan vara helt vitt och skattat men det kan också vara underbordet. Det skiljer sig från jobb till jobb och det tar du med din arbetsgivare.

Nästa steg?

Nu vet du var du ska hitta jobben men för att få jobba behöver du ha ett skattenummer och ett helst ett bankkonto. Ingen fara, vi hjälper dig!

Har du några andra frågor? Hjälpte det här inlägg dig?

Comments